Οποια γνώμη και αν έχει κανείς για το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη, αποδέχεται πια τη μεγάλη και διαχρονική προσφορά της στη χώρα και την κοινωνία μας. Το ερώτημα που θέτουν πολλοί είναι το πώς και με ποιους θα πορευθεί στο παρόν και στο μέλλον.

Η Κεντροαριστερά, ο προοδευτικός πόλος στο πολιτικό μας σύστημα είχε πάντα στην πρώτη γραμμή τις αρχές και αξίες που τον χαρακτήριζαν. Ο πραγματικός προοδευτικός πόλος δεν εκφυλίζεται σε πόλο μηχανισμών εξουσίας, με φαινόμενα παρακμής και συναλλαγής που εκθέτουν το πολιτικό μας σύστημα. Στηρίζεται σε πλειοψηφίες στον λαό, όχι σε περιστασιακές συμμαχίες με πρόσωπα από τον σκληρό πυρήνα της Δεξιάς και μάλιστα με προφανές αντάλλαγμα υπουργικές καρέκλες.

Προοδευτικός σήμερα είναι αυτός που ενώνει τον λαό στην κοινή προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και όχι αυτός που στηρίζεται στον διχασμό, τον καθεστωτισμό, τις πελατειακές σχέσεις, τη ρητορική του μίσους, στην προσπάθεια διάλυσης κομμάτων και εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων. Δεν γίνεται από τη μια να εμφανίζεσαι ως ευρωπαίος σοσιαλδημοκράτης και από την άλλη να στηρίζεις ολόπλευρα τον Μαδούρο.

Η μεγάλη ευκαιρία για το Κίνημα Αλλαγής, η μεγάλη ευκαιρία για ένα γνήσιο και ισχυρό κεντροαριστερό ρεύμα στην κοινωνία είναι μπροστά μας. Η δημιουργία του ενιαίου κόμματος μέσα από το έκτακτο συνέδριο που εξήγγειλε η Φώφη Γεννηματά είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, δίπλα σε αυτές της ανανεωτικής Αριστεράς και του μεταρρυθμιστικού Κέντρου που θέλουν να πορευτούν μαζί μας. Το στοίχημα θα κερδηθεί με τον νέο και τολμηρό πολιτικό μας λόγο, τη νέα σχέση με την κοινωνία. Με γωνίες και χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους. Με πολιτικές που αφορούν τους πολλούς και όχι τους λίγους ισχυρούς, και καθιστούν σαφές το περιεχόμενο της προοδευτικής διακυβέρνησης που επαγγελλόμαστε.

Η Κεντροαριστερά είναι δύναμη προόδου, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Οφείλει να δίνει ευκαιρίες στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για την παραγωγή νέου πλούτου, αλλά και να διασφαλίζει τη δίκαιη διανομή του για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Να αξιοποιεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό για περισσότερη ανάπτυξη, αλλά με ασφάλεια για τους εργαζόμενους και δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους ανέργους και ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Να προχωρήσει στις αναγκαίες τομές για σύγχρονες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, αλλά και ριζικές αλλαγές στην παιδεία που θα δώσουν ισότιμη πρόσβαση στη γνώση για τις λιγότερο προνομιούχες τάξεις. Να είναι ασυμβίβαστη για την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την αναμέτρηση με τον κομματισμό στο κράτος.

Η Κεντροαριστερά στηρίζεται στην εθνική συνεννόηση, χωρίς μέτωπα εμφυλίων διενέξεων και σε αλλαγές που αποκαθιστούν την αξιοπιστία της χώρας. Που θέτουν τις βάσεις για αλλαγή των μνημονιακών δεσμεύσεων υπέρ της ανάπτυξης, της στήριξης της μεσαίας τάξης, της κοινωνικής συνοχής. Στηρίζει αδιαπραγμάτευτα τους θεσμούς της δημοκρατίας, τη διάκριση των εξουσιών, τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο, την ανοιχτή κοινωνία χωρίς καμία διάκριση.

Με αυτές τις θέσεις θα πορευτούμε προς τις επόμενες εκλογές, γιατί αυτές δεν θα είναι μια αναμέτρηση μηχανισμών, αλλά μια αποφασιστική μάχη πολιτικών. Απέναντι στη συντηρητική λογική της Δεξιάς, της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν προτάσσουμε το τι θα γίνει μετά. Γιατί αυτό θα το κρίνει μόνο ο ελληνικός λαός.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας είναι πρώην υπουργός και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής