Η Αλέκα Παπαρήγα παρεμβαίνει πλέον μόνον τις στιγμές που θεωρεί πως επιβάλλεται – και χθες πήρε το όπλο της, πάντα εντός Βουλής. Η πρώην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν άφησε ασχολίαστα ορισμένα συριζαϊκά επιχειρήματα, όπως το ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «αντιιμπεριαλιστική». «Συνήθως όταν αναφερόμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ λέμε ότι κάνει λαθρεμπόριο ελπίδων και αριστερών ιδεών. Νομίζω ότι τώρα πια ξέφυγε», στόχευσε η Αλέκα. Και συμπλήρωσε στο επιχείρημα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι «αντιιμπεριαλιστική» και ακολουθεί την… πολιτική του ΕΑΜ: «Είναι κι αυτή μια μορφή αντικομμουνισμού. Είναι συκοφαντία. Οσες φορές και να πάτε στην Καισαριανή να καταθέσετε στεφάνι, στο μουσείο και στο άγαλμα του Μπελογιάννη, αυτή η πολιτική σας, η πρακτική σας δεν ξεπλένεται με τίποτα», είπε η Αλέκα.

Αθροίσματα

Σήμερα, θα δώσει κι αυτή το «παρών» στο συλλαλητήριο που διοργανώνει ο Περισσός στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Με τον τρόπο του το ΚΚΕ δείχνει πως η δική του διαφοροποίηση από τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει άλλη αφετηρία, τα στελέχη του επιμένουν στην αντινατοϊκή ρητορική και μάλιστα ενοχλούνται αν τους αθροίζουν με τα «όχι» των άλλων.

Μια παράδοξη στιγμή

Ηταν ομολογουμένως μια παράδοξη εικόνα και όχι συνηθισμένη για τις πολωμένες πολιτικά ημέρες. Μιλώ για τη στιγμή που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας μίλησε σε υψηλούς τόνους ώστε να κάνει ξεκάθαρο πως αρνείται να τοποθετηθεί επί της ενστάσεως αντισυνταγματικότητας που διατύπωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης. Και λέω πως ήταν παράδοξη, αφού το πιο θερμό χειροκρότημα ακούστηκε… από τη μεριά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Αρνούμαι να τοποθετηθώ επί ενστάσεως κόμματος του οποίου οι ιδεολογικοί πρόγονοι παρέδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους. Αρνούμαι να τοποθετηθώ επί ενστάσεως κόμματος που έχει ως σύμβολό του τον αγκυλωτό σταυρό», ήταν τα λόγια του Δένδια. Αρκετοί ήταν επίσης εκείνοι που του έλεγαν συγχαρητήρια μετά στους διαδρόμους της Βουλής.

Μπετόν

Μόνος του πάντως μαθαίνω πως νιώθει και ο Βασίλης Λεβέντης. Οχι, μην τρομάζετε, πάει μπετόν η ΚΟ του κόμματός του για την ψηφοφορία της Συμφωνίας, κάθετα αρνητική η Ενωση Κεντρώων πάντα («5-0», λένε οι συνεργάτες του χαριτολογώντας). Ομως ο Λεβέντης, που θα μιλήσει σήμερα και μάλιστα σε σκληρή γραμμή κατά της κυβέρνησης, νιώθει μόνος αφού όπως λέει σε συνομιλητές του ο μεν Πάνος Καμμένος παίζει διπλό παιχνίδι και το ΚΚΕ είναι σε άλλη αντίληψη από αυτόν. Για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο Λεβέντης λέει πως αν ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση έπρεπε να το είχε κάνει νωρίτερα. Επίσης έμαθα πως ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων αποκλείει κάθε συνεργασία μαζί του, κυρίως από τότε που από κύκλους των ΑΝΕΛ διέρρε πως ο Μάριος Γεωργιάδης, βουλευτής του κόμματος Λεβέντη και γιος του, έχει συμφωνήσει να είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία. Το θεώρησε χτύπημα κάτω από τη μέση. Χθες, πάντως, μου μετέφεραν πως τα τηλέφωνα του Λεβέντη δεν σταμάτησαν να χτυπούν και μάλιστα από πολλά μέρη της Βόρειας Ελλάδας (π.χ. από την Πέλλα) αφού δεκάδες πολίτες τον ενθάρρυναν να επιμείνει στη σκληρή γραμμή κατά της Συμφωνίας.

Κινήσεις

Είδατε χθες το κείμενο για ενότητα της ΔΗΜΑΡ και παραμονή της στο Κίνημα Αλλαγής που υπέγραψαν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της. Ξεχώρισα ανάμεσά τους τον Χρήστο Μέγα. Κι αυτό αφού ο εν λόγω είχε προκαλέσει αναστάτωση όταν φερόταν να μην είναι αρεστός από τη Χαριλάου Τρικούπη για υποψήφιος στη Αρτα και μάλιστα είχε πυροδοτήσει την κόντρα του Θανάση Θεοχαρόπουλου με τη Φώφη Γεννηματά. Τώρα, θέλει ΚΙΝΑΛ – σε μια κίνηση ίσως εξομάλυνσης των δικών του σχέσεων με τους συντρόφους της Χαριλάου Τρικούπη. Να πω επίσης πως οι υπογράφοντες για παραμονή της ΔΗΜΑΡ στο Κίνημα Αλλαγής είναι σχεδόν όλοι μέλη της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ. Λένε επίσης κάτι που το θεωρώ σωστό. Αφού με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής μπήκαν στο ΚΙΝΑΛ, θα πρέπει να υπάρξει απόφαση της ΚΕ για να φύγουν. Αν πάντως ρωτάτε πότε έχει προγραμματισμένη ΚΕ, δεν θα βγάλετε άκρη…

Μέτρα για τον Τύπο

Στον δρόμο προς τις κάλπες η κυβέρνηση συνεχίζει να μοιράζει παροχές, διευκολύνσεις και υποσχέσεις. Ετσι, χθες προανήγγειλε ένα ακόμα μέτρο που αναδίδει εκλογικό άρωμα και αφορά τα έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δηλαδή εφημερίδες και περιοδικά, για τα οποία η κυβέρνηση ετοιμάζει προτάσεις για την οικονομική ενίσχυσή τους σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι εν λόγω προτάσεις στηρίζονται σε ανάλογες πρωτοβουλίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών και είναι συμβατές με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στα μέτρα που εξετάζονται, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει μόνο ότι αυτά θα τεθούν προς διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μέτωπα και συγκολλήσεις

Εχω χάσει τον λογαριασμό με τις διεργασίες στα δεξιά του φάσματος κι αυτό αφού εδώ και καιρό φτιάχνονται και ξαναφτιάχνονται μέτωπα ή συγκολλήσεις, που πάντως δεν κυλούν και τόσο. Η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση πυροδότησε εκ νέου τα σενάρια. Μετά την προχθεσινή συνάντηση με τον Καμμένο, ο Παναγιώτης Μπαλτάκος είπε χθες (ΕΡΤ) πως «είμαστε στην εκκίνηση δημιουργίας Πατριωτικού Μετώπου με τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ, του ΛΑΟΣ, της Δύναμης Ελληνισμού, αλλά και 45 πολιτικών προσώπων, από την καραμανλική Δεξιά» – τον Βύρωνα Πολύδωρα φαντάζομαι τον συμπεριλαμβάνει. Πρόσθεσε δε, πως «πρόθεσή μας είναι η εκλογική συνεργασία με επικεφαλής τον Πάνο Καμμένο». Εγώ μαθαίνω πως για ορισμένους βαρόνους της δεξιάς επικράτειας το όνομα του προέδρου των ΑΝΕΛ είναι κόκκινο πανί και σας αφήνω να φανταστείτε ποιους.