Η στήλη σήμερα θα αφιερώσει τον χώρο της σε ένα πολύ σοβαρό θέμα. Απασχολεί το ΚΚΕ, αλλά τίθεται κι ένα ευρύτερο ζήτημα δημοκρατίας. Χθες λοιπόν είχαμε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου που προκάλεσε η καταγγελία του ΚΚΕ για συνακροάσεις στον Περισσό. Διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Να θυμίσω πως το πρώτο κρούσμα συνακροάσεων στον Περισσό σημειώθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 2016. Τότε εντοπίστηκαν συνακροάσεις τηλεφωνικών κέντρων άλλων πολιτικών κομμάτων, όπως της ΝΔ και της Ενωσης Κεντρώων. Από την πλευρά του ΚΚΕ μαθαίνω πως τότε, παρότι ζητήθηκε η άρση του απορρήτου και ακολουθήθηκε όλη η διαδικασία, με την κατάληξη του πορίσματος τον Απρίλιο του 2017 δεν βγήκε τίποτε.

Αποκρύψεις

Στις 5 Απριλίου του 2017, υπήρξε το δεύτερο κρούσμα. Ελεγχοι έγιναν πάλι από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Το τότε πόρισμα «έβλεπε» κλήσεις από 13-15 χώρες του εξωτερικού. Ειδικότερα δύο κλήσεις δεν είχαν καν απόκρυψη και γίνονταν από πάροχο στη Βρετανία. Δικαίως το ΚΚΕ, ζήτησε άρση απορρήτου και πρότεινε και δικαστική συνδρομή από τη Βρετανία στο αίτημά του.

Σύστημα

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2017, το πόρισμα έλεγε πως δεν υπήρχαν αξιοποιήσιμα στοιχεία και η υπόθεση προτάθηκε να πάει στο αρχείο. Το ΚΚΕ παρενέβη και αιτήθηκε την επανεξέταση. Της όλης υπόθεσης εκ μέρους του ΚΚΕ ηγείται ο πολύ πεπειραμένος δικηγόρος Βασίλης Δημόπουλος. Προχθές, λοιπόν, είχαμε το τρίτο κρούσμα. Η συνακρόαση τώρα αφορούσε και τα γραφεία της ΝΔ, ενώ εδώ παρεμβαλλόταν και τρίτο πρόσωπο. Οπως μου λένε απ’ το ΚΚΕ, «το όλο σύστημα το κινεί κάποιο χέρι».

Διερευνήσεις

Η Ξένη Δημητρίου λοιπόν διαβίβασε δημοσιεύματα του Τύπου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών – όπου εκκρεμεί παλαιότερη δικογραφία για τις συνακροάσεις του 2016 και 2017. Η Δημητρίου ζητεί να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Το ΚΚΕ καταγγέλλει «το νέο κρούσμα τηλεφωνικών συνακροάσεων, στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ, με τρίτους, μεταξύ των οποίων και το τηλεφωνικό κέντρο άλλου κόμματος. Προκαλεί τεράστια ερωτηματικά το γεγονός ότι δύο και πλέον χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα οι Αρχές κωλυσιεργούν απαράδεκτα να καταλήξουν σε πόρισμα. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες Αρχές έχουν τεράστιες ευθύνες γι’ αυτή την απαράδεκτη καθυστέρηση αποκάλυψης των υπαιτίων, με αποτέλεσμα τα κρούσματα των τηλεφωνικών συνακροάσεων να συνεχίζονται». Τι άλλο όμως λένε από το ΚΚΕ; Οτι τουλάχιστον για την περίπτωση που εντοπίστηκε πάροχος από τη Βρετανία, αυτός μπορεί να βρεθεί. Επίσης πως τίθεται ένα ζήτημα διασφάλισης απορρήτου και προσωπικών δεδομένων, όχι μόνο για τα κόμματα (που είναι κακούργημα), αλλά και για τους πολίτες. Γενικά, απ’ τον Περισσό θα το σηκώσουν πολύ, ενώ βλέπουν ευθύνες και στην κυβέρνηση.

Δεσμεύσεις

Τώρα θα σας πάω στο έτερο θέμα των ημερών. Η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ συνήλθε το απόγευμα της Κυριακής, αλλά ο αυτόπτης μάρτυς μου μετέφερε μια εικόνα ενός πλήθους (λέμε τώρα) παραγόντων που μπαινόβγαιναν στο κτίριο της Αγίου Κωνσταντίνου και ζυμώνονταν για τη στάση της συνιστώσας του ΚΙΝΑΛ. Ξεκινώ πάντως από τα μέσα: έπειτα από ερώτηση ενός μέλους της ΚΕ του κόμματος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε πως δεν θα είναι υποψήφιος κανενός κόμματος σε κανένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Φημολογούνταν εξάλλου έντονα, όπως καταλαβαίνετε, στα μέσα και στα έξω πηγαδάκια πως μπορεί να μιλάει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη πως μπορεί να ενταχθεί στην ΚΟ του Ποταμιού (με τον Σταύρο έχει εξαιρετική σχέση). Ηταν επίσης έντονη η αίσθηση της αποχής για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία τάχθηκε και ο Σταμάτης Μαλέλης. Ερώτηση για τον τελευταίο: αληθεύει πως για τις δύο τελευταίες ανακοινώσεις του Κινήματος Αλλαγής ο ίδιος, αν και γραμματέας Επικοινωνίας του κόμματος, δεν είχε εικόνα;

Οι «τολμηροί» ήταν πολλοί

Χθες πάντως το απόγευμα, σε έτερο άκρο του πολιτικού Κέντρου, η εκδήλωση του Ποταμιού με τίτλο «Εδώ μιλούν οι τολμηροί», με θέμα τη Συμφωνία, πήγε παραπάνω από καλά. Τόσο που διάφοροι κακεντρεχείς είπαν πως έπρεπε να διαλυθεί το Ποτάμι για να γεμίσει το Ζάππειο, όπου γινόταν η συζήτηση. Ο πράκτοράς μου εντόπισε πάντως μέσα στο πλήθος τον Νίκο Κοτζιά, τον Δημήτρη Χατζησωκράτη (υπέρμαχο της Συμφωνίας εντός ΔΗΜΑΡ), αλλά και τους Νίκο Μπίστη, Θάλεια Δραγώνα, Νίκο Μουζέλη. Οι Γιώργος Παγουλάτος και Γιώργος Παπακωνσταντίνου επίσης παρέστησαν, αν και δεν νομίζω πως είναι ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος με τους άλλους παρισταμένους.

Τσίρκο

Σήμερα το μεσημέρι, στις 13.00, η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσκαλεί τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους του πολιτισμού που υπέγραψαν για να γίνει δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και κάθε πολίτη – όπως λέει –, σε συζήτηση για τα επόμενα βήματα. Τόπος; Θέατρο Εναστρον στην Μπουμπουλίνας. Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας είναι έξαλλη, μαθαίνω, με αυτά που εκτυλίσσονται στον πολιτικό βίο και τα χαρακτηρίζει «τσίρκο»…

Αλήθειες και ηχογραφήσεις

Εν τω μεταξύ, θυμήθηκα τον Γιάνη Βαρουφάκη μέσα σε όλα αυτά. Οχι επειδή εσχάτως δείχνει μεγάλη πολιτική όρεξη, μετά και την μεταγραφή της Σοφίας Σακοράφα στο κίνημά του, αλλά επειδή έλεγε πως ηχογραφούσε τις συνεδριάσεις των Eurogroup. Αυτή η ιστορία των ηχογραφήσεων δεν ξέρεις ποτέ πού θα σε βγάλει και το λέω γιατί διέρρευσε στο Ιντερνετ από στέλεχος του Ποταμιού η ηχογραφημένη τοποθέτηση του (ανεξάρτητου πια) βουλευτή Γιώργου Αμυρά στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Εκεί λοιπόν με τα αφτάκια μου τον άκουσα να λέει πως «όποιος πιστεύει πως θα φύγω και θα διαλύσω το κόμμα είναι ένας γελοίος και μισός». Γενικά, καλό είναι να ξέρουμε τι λέμε.