Στην έκδοση του περασμένου Σαββατοκύριακου «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσίευσαν την κυβερνητική καταχώριση για το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών που προωθήθηκε στη Βουλή, εκτιμώντας ότι προέχει η ενημέρωση της κοινής γνώμης. Δεν αντιλαμβάνονται, ωστόσο, την ισοπεδωτική κυβερνητική λογική για τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία κλήθηκαν – στο όνομα υποτίθεται μιας ισότιμης μεταχείρισης – να δημοσιεύσουν με τους ίδιους εμπορικούς όρους την καταχώριση, ανεξάρτητα από την κυκλοφοριακή θέση και την απήχησή τους.

Πρόκειται για μια στρεβλή αντίληψη του Μεγάρου Μαξίμου που στην πραγματικότητα εξισώνει τις εφημερίδες, είτε αυτές βρίσκονται μέσα από μια μακρά ιστορική διαδρομή στην κορυφή των κυκλοφοριών είτε πρόκειται για έντυπα με χαμηλή κυκλοφορία. Για παράδειγμα, «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσίευσαν την καταχώριση στην ίδια τιμή με την εφημερίδα «Το Καρφί».

Την αντίληψη αυτή που, επί της ουσίας, δεν αναγνωρίζει την αριστεία σε κανένα επίπεδο, θεωρούμε αναγκαίο να επισημάνουμε και οφείλουμε να επικρίνουμε. Πρόκειται για αντιλήψεις που δεν συνάδουν επ’ ουδενί με αυτές της αγοράς, αλλά εμπίπτουν στις γνωστές κυβερνητικές εμμονές.

Υπό αυτό το πρίσμα γνωστοποιούμε ότι το έσοδο από τη συγκεκριμένη κυβερνητική καταχώριση, όταν υπάρξει, θα διατεθεί σε κοινωφελείς σκοπούς, οι οποίοι και θα ανακοινωθούν.

Καταστολή και συριζαϊκή γλώσσα

Σήμερα θα σταθώ σε ένα tweet: «Θα καταδικάσει ο κ. Μητσοτάκης τις σημερινές βίαιες επιθέσεις ενάντια σε αστυνομικούς, φωτορεπόρτερ ακόμα και στελέχη της ΝΔ ή επειδή προέρχονται από ακροδεξιούς κάνει πως δεν βλέπει; “Οταν εκτρέφεις το τέρας…”. Θα καταδικάσει η ΝΔ την ακροδεξιά βία, με 24 τραυματισμένους άνδρες της ΕΛΑΣ που προστάτευσαν το ελληνικό Κοινοβούλιο;». Αν μπερδευτήκατε, πρόκειται για tweet της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη. Πού ήσουν νιότη θα έλεγα ή πώς γίνεται να υπάρχουν μόνον αστυνομικοί τραυματίες – που υπήρξαν βεβαίως και διακομίστηκαν στο 401 ΓΣΝ Αθηνών – χθες κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου; Πώς γίνεται επίσης οι ανακοινώσεις των υπουργείων να είναι διαχρονικά καρμπόν και με τι ευκολία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οικειοποιείται επιχειρήματα που ξόρκιζε για χρόνια; Επίσης, συγγνώμη, η υπουργός τα τόσα χημικά που έπεσαν στον κόσμο δεν τα είδε ποτέ; Να πω πάντως πως μέσα στο συλλαλητήριο το «παρών» έδωσαν πολλοί γαλάζιοι βουλευτές (Σαμαράς, Γεωργιάδης, Κικίλιας, Βούλτεψη, Μηταράκης και άλλοι) που μπορούν και έχουν εμπειρία και εικόνα του τι έγινε και τι βαθμός καταστολής υπήρξε.

Από την ανακοίνωση πάντως του Αρχηγείου απάνθισα το παρακάτω απόσπασμα που δείχνει τη νέα συριζαϊκή γλώσσα και το πώς βλέπει το όργιο χημικών: «Σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές, επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης, απέκρουσαν αποτελεσματικά τις επιθέσεις, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τις προθέσεις των οργανωμένων αυτών ομάδων».

«Pax Americana»

Το ΚΚΕ δεν πήγε χθες στο συλλαλητήριο, παρά την κάθετη αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας πάντως πήγε την ίδια ώρα στο γλέντι για την κοπή της πίτας που οργάνωσε η Επιτροπή για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της ΚΕ του ΚΚΕ, σε αίθουσα εκδηλώσεων στο Μοσχάτο. Εκεί έκανε παρέμβαση και για το Σκοπιανό. «Η κυβέρνηση, ως γνήσιος τοποτηρητής της “Pax Americana” στα Βαλκάνια, έκλεισε μια επαίσχυντη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, με απαίτηση των ΗΠΑ. Σκοπός της να βάλει πάση θυσία άμεσα την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, να κοπεί η φόρα στα ρωσικά, κινεζικά και άλλα ξένα κεφάλαια στα Βαλκάνια, γιατί έτσι επιτάσσουν οι Αμερικανονατοϊκοί» είπε – επιμένοντας στη νατοϊκή σύσταση της Συμφωνίας.

Στην Αρχιεπισκοπή

Ο Παύλος Γερουλάνος είδε την περασμένη Παρασκευή τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή. Ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων ενημερώθηκε για το έργο της Εκκλησίας, όπως και τις δράσεις σίτισης σε κάθε ενορία. Πάντως η Αρχιεπισκοπή δεν εξέδωσε δελτίο Τύπου για τη συνάντηση, αφού ο Γερουλάνος δεν έχει κάποια θεσμική ιδιότητα. Εγινε πάντως σε καλό κλίμα, οφείλω να πω.

Τα κοστούμια του «αρχηγού»

Ως υπουργός Εθνικής Αμυνας ο Ευάγγελος Αποστολάκης, το Σάββατο και την Κυριακή, παρέστη και στις πρώτες εκδηλώσεις κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας με δύο διαφορετικά κοστούμια, ένα μαύρο και ένα μπλε: του Συλλόγου Αποδήμων Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι», της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού και της Παγκρητίου Ενώσεως. Ο υπουργός προσφάτως σε πηγαδάκι με στρατιωτικούς συντάκτες τούς είπε χαμογελαστός να τον προσφωνούν πάντα «αρχηγό» – κάτι που επαναλήφθηκε και στις εκδηλώσεις από στρατιωτικούς. Η πρώτη στοχοποίηση του νέου υπουργού ωστόσο από μερίδα του τουρκικού Τύπου σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο, αφού αρθρογράφος της «Υenicag», που φημολογείται πως υπήρξε παλαιότερα σύμβουλος του Ερντογάν, αποκάλεσε τον Αποστολάκη «αλαζόνα υπουργό που γεννήθηκε σε τουρκικό έδαφος»! Εννοώντας την Κρήτη…

Διακοπές στην Κούβα;

Το υπουργείο Εξωτερικών προχωρά στην άμεση κάλυψη με απόσπαση / ειδική αποστολή μιας θέσης γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’ / Β’ / Γ’ για έξι μήνες στην πρεσβεία Αβάνας. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος υπαλλήλων ΟΕΥ λήγει στις 23 Ιανουαρίου. Οι θέσεις αυτές αφορούν χώρες ή πόλεις με τις οποίες η Ελλάδα έχει ή σκοπεύει να αναπτύξει διμερές εμπόριο. Τέτοιες δυνατότητες με την Κούβα είναι ανύπαρκτες, γι’ αυτό και η ελληνική πρεσβεία στην Αβάνα δεν διαθέτει Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Βεβαίως, προβλέπονται έκτακτες και βραχύβιες μετακινήσεις εκτός Υπηρεσιακών Συμβουλίων ως ειδικές αποστολές ή αποσπάσεις υπαλλήλων. Αλλά μήπως η προκήρυξη για την Αβάνα είναι φωτογραφική για να κάνει αυτός που θα πάει με ειδική αποστολή έξι μήνες πληρωμένες διακοπές στην Κούβα;