Παρέα old money ελλήνων επιχειρηματιών σχολίαζαν από το σαλόνι κομψής μονοκατοικίας στη Λωζάννη τη φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα και της Ανγκελα Μέρκελ, λίγο πριν απολαύσουν το δείπνο τους στο εστιατόριο Πανόραμα στην Καστέλλα. Γηραιός εφοπλιστής, φίλος του αείμνηστου Αλέκου Γουλανδρή (ήταν από τους πρώτους μαζί με άλλους ισχυρούς πλοιοκτήτες οι οποίοι απέκτησαν σαλέ στο θορυβώδες Γκστάαντ και το μάλλον μελαγχολικό Σεν Μόριτς) σχολίαζε ότι ο Alexis θα έπρεπε να έχει επιλέξει τον… περισσότερο chic Ναυτικό Ομιλο Ελλάδας για το private dinner προς τιμήν της γερμανίδας καγκελαρίου.

Ο ίδιος, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά από τα νεανικά του ακόμα χρόνια τον τέως βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, είχε φροντίσει να διοργανώσει γεύμα προς τιμήν του, πριν από αρκετά χρόνια, με φόντο τις βεράντες του ΝΟΕ. Εκείνες τις εποχές, ο Χουάν ήταν «πολύ fit», φρόντισε να πληροφορήσει τους συνομιλητές του ο ισχυρός πλοιοκτήτης. Ο πρώην βασιλιάς, ο οποίος παρέδωσε τον θρόνο στον γιο του Φελίπε, ταξίδεψε στην Ελλάδα με αφορμή σημαντικούς ιστιοπλοϊκούς αγώνες. Ο ισπανός γαλαζοαίματος υπήρξε ένας άνδρας ο οποίος γνώριζε να κερδίζει στον αθλητισμό, αλλά, όπως αποδείχθηκε αργότερα, και στα… επικίνδυνα παιχνίδια με το γυναικείο φύλο.

Ακριβώς όπως ο Χουάν

Ο Χουάν Κάρλος, ακριβώς όπως και η Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη χώρα μας, εκτίμησε ιδιαίτερα το φρέσκο ψάρι (είχε δοκιμάσει και εκείνος συναγρίδα με χορταρικά) και τις φρέσκες σαλάτες. Το επιδόρπιο περιείχε ραβανί και το κλασικό εκμέκ παγωτό. Το συγκεκριμένο παγωτό, το οποίο άρεσε ιδιαίτερα προχθές βράδυ στην κυρία Μέρκελ, θα σερβίρεται, όπως δείχνουν πλέον τα πράγματα, στα… κλειστά δείπνα, τα οποία διοργανώνουν σε snob members clubs ισχυροί επιχειρηματίες της Ευρώπης. Η καγκελάριος «επιβάλλει» τις προτάσεις της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό. Τα ιδιωτικά clubs των μεγαλοεπιχειρηματιών θα «αντικαταστήσουν» τα πατέ σολομού, φουαγκρά και σατομπριάν με ελληνική σαλάτα, συναγρίδα και εκμέκ παγωτό. Οι Πρέσπες έφεραν τη Μέρκελ στο Μαξίμου και τη συναγρίδα σε private clubs.

Το έργο του Burden, οι έλληνες συλλέκτες, η Ράτζιβιλ

Ο γιος του πλοιοκτήτη, ο οποίος κινείται μεταξύ Ελβετίας και ΗΠΑ, αποτελεί διεθνούς βεληνεκούς συλλέκτη έργων τέχνης. Ο πλοιοκτήτης αναμένεται να «χτυπήσει», δυναμικά, σημαντικά έργα τέχνης στην Artgenéve, η οποία πραγματοποιείται στην πόλη των τραπεζών και των ρολογιών στο τέλος Ιανουαρίου. Κάποιοι αναρωτιούνται αν η υπέρκομψη πριγκίπισσα Ευγενία Ράτζιβιλ, αδελφή της Φωτεινής Λιβανού, θα «κατηφορίσει» από το Γκστάαντ στη Γενεύη, ακολουθώντας το παράδειγμα παλαιών ισχυρών του χρήματος. Το ογκώδες έργο από μέταλλο («40 Foot Stepped & Skyscraper») του μεγάλου εικαστικού Chris Burden αναμένεται να κλέψει την παράσταση. Μην ξεχνάμε ότι το 2008 το έργο του Burden «What My Dad Gave Me» τοποθετήθηκε στο Ροκφέλερ Σέντερ της Νέας Υόρκης, δημιουργώντας παγκόσμιο χαμό. Ο Φίλιππος Νιάρχος, επίσης μεγάλος συλλέκτης έργων μοντέρνας ζωγραφικής, παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στην Artgenéve.

Κίτρινα Γιλέκα, οι δικοί μας designers και το πάρτι στα Μεσόγεια…

Το Παρίσι παραμένει ένας γοητευτικός προορισμός για εκατομμύρια τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο. Την επόμενη εβδομάδα μάλιστα στην Πόλη του Φωτός και της μόδας ξεκινούν τα μεγάλα, λαμπερά shows της υψηλής ραπτικής. Η Εβδομάδα Haute Couture, με όλα τα σημαντικά ονόματα του fashion world να δίνουν το «παρών», είναι γεγονός. Τα Κίτρινα Γιλέκα, όπως δείχνουν τα πράγματα, ετοιμάζονται να δημιουργήσουν προβλήματα στον εντυπωσιακό, αστραφτερό χώρο της μόδας. Ηδη ο οίκος Dior μεταθέτει την ημερομηνία παρουσίασης της κολεξιόν του για μία ημέρα αργότερα (τέλος της ερχόμενης εβδομάδας), ενώ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από τα fashion brands, αντιμετωπίζουν την κατάσταση με σκεπτικισμό. Ελληνες designers θα δώσουν και πάλι το «παρών» στο Παρίσι με τις καλοκαιρινές haute couture δημιουργίες τους. Στην Αθήνα και στο εντυπωσιακό σπίτι τους στα Μεσόγεια, ο επιχειρηματίας Μάκης Μαρίνης και η σύζυγός του Νέλλη Κάτσου (της Pharmaten) διοργάνωσαν ένα μεγάλο κάλεσμα για φίλους. Οι μουσικές από τις τελευταίες επιτυχίες του Καναδού The Weeknd με παρασύρουν. Η σύντροφός του Μπέλα Χαντίντ κυκλοφορεί με το σκυλάκι τους Caesar, αν και αποτελεί δώρο της πρώην του, Σελένα Γκόμεζ…