Η Μέρκελ στην Αθήνα λοιπόν και αυτό θα έχει αντίκτυπο. Κατ’ αρχάς, μια σπάνια απαγόρευση συγκεντρώσεων στην Αθήνα, λόγω της «θερμής υποδοχής» που ετοιμάζουν αριστερές οργανώσεις και αντιεξουσιαστικές κινήσεις. Το κεντρικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την επίσκεψη της γερμανίδας Καγκελαρίου είχε προγραμματισθεί για σήμερα το απόγευμα στα Προπύλαια, σύμφωνα με κάλεσμα το οποίο υπογράφουν 13 συλλογικότητες, ανάμεσά τους η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΛΑΕ, κάποιοι σκόπευαν να φορέσουν και κίτρινα γιλέκα με σαφή αναφορά στα του Παρισιού. Βέβαια εγώ θέλω να σταθώ σε κάτι άλλο: Από το συλλαλητήριο αυτό, πέντε χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη στην Αθήνα της Μέρκελ, λείπει κάποιος. Μαντέψτε: Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς, αλλά και η Νεολαία του. Στο χρονικό διάστημα άλλωστε που μεσολάβησε πολλές ήταν οι αλλαγές και διαφοροποιήσεις στο πολιτικό τοπίο – θυμάστε τα «Go back, κυρία Μέρκελ» φαντάζομαι. Το μόνο που παρέμεινε σταθερό είναι η κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. και ο σχεδιασμός αυστηρών μέτρων ασφαλείας, παράλληλα με το απαγορευτικό για τις συγκεντρώσεις – που στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασιστεί για πρώτη φορά κατά την επίσκεψη Ομπάμα, τον Νοέμβριο του 2016. Περιοχές της Αθήνας κατά τις μετακινήσεις της Μέρκελ θα μετατραπούν σε υγειονομικές ζώνες, ενώ στα μέτρα θα μετέχουν τουλάχιστον 2.000 αστυνομικοί.

Δάνεια

Με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ, πάντως, θα σας πάω και σε ένα θέμα που θα απασχολήσει προσεχώς, καθώς η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επενδύσει σε αυτό. Αναφέρομαι στις γερμανικές αποζημιώσεις – φλέγον ζήτημα με πολλές οπτικές. Μια σταθερή ματιά έχει, για παράδειγμα, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας που χρόνια τώρα, από την εποχή του αείμνηστου δικηγόρου Γιάννη Σταμούλη, δίνει τον δικό του αγώνα. Που πάντως δεν εφάπτεται ακριβώς με την ατζέντα της κυβέρνησης. Το λέω γιατί εντόπισα την αιχμή της χθεσινής ανακοίνωσης του Συμβουλίου, την οποία και σας παραθέτω: «Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο ιστορικό της χρέος θέτοντας επισήμως, με σθένος και αποφασιστικότητα, ενώπιον της Γερμανικής Κυβέρνησης, το μείζον αυτό ζήτημα». Να πω πως οι πηγές μου λένε για το θέμα πως θα έλθει στην Επιτροπή της Βουλής τον Φεβρουάριο. Και πως οι του Εθνικού Συμβουλίου βάζουν πιο επιθετικά των θέμα των ιδιωτικών αξιώσεων των πολιτών που βίωσαν τη ναζιστική φρίκη ενώ ο άνθρωπός της – όπως ο δραστήριος και πασοκογενής Αριστομένης Συγγελάκης – θεωρούν πως έχει ήδη υποεκτιμηθεί το Κατοχικό Δάνειο, που σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους φτάνει στα 10,3 δισ. ευρώ. Θα σας κρατώ ενήμερους.

Μουσαφίρης

Στην οδό Νίκης χθες εν τω μεταξύ εθεάθη ο αεικίνητος πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ. Πήγε στο υπουργείο Οικονομικών. Ως γνωστόν αυτό δεν προαναγγέλλεται ούτε συνοδεύεται από δηλώσεις. Πάντως οι πηγές μου λένε πως το αίτημα να δει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ήταν δικό του και προφανώς εντάσσεται στις θερμές ελληνοαμερικανικές σχέσεις των ημερών και στη δική του παροιμιώδη κινητικότητα.

Koυίζ: Aνακαλύψτε το πραγματικό

Αρκούσαν μόνο λίγα λεπτά από τη στιγμή που το βίντεο των ΑΝΕΛ για το νέο λογότυπο του κόμματος βγήκε στον διαδικτυακό «αέρα», για να αρχίσει το μεγάλο τρολάρισμα. Το ρετουσαρισμένο σήμα με την κόκκινη γραμμή, με το οποίο υποτίθεται ότι ο Πάνος Καμμένος θα επιδιώξει μια πολιτική επανεκκίνηση, έδωσε τροφή για αμέτρητα σχόλια και μπόλικες εικαστικές παρεμβάσεις – μία από αυτές που έκανε θραύση στα social media, αντικαθιστά το σύνθημα «πιο αποφασισμένοι από ποτέ» με το «πιο ψεύτες από ποτέ». Οι δράστες προφανώς είναι βέβαιοι ότι το τρενάκι του Καμμένου ετοιμάζεται για τον τελευταίο σταθμό…

Συνάξεις

Στο Μέγαρο Μουσικής αναμένεται την Κυριακή χειμερινή σύναξη κεντροαριστερών αγροφυλάκων. Τυπικά η εκδήλωση θα λέγεται «Το στοίχημα της συμφωνίας των Πρεσπών». Ουσιαστικά θα αποτελέσει ώσμωση διαφόρων – όχι όλων των παρισταμένων – που θέλουν να υπάρξει σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Την εκδήλωση – γράφει η ανακοίνωση – θα χαιρετίσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αναμένω αν θα πάει ο ίδιος ή θα στείλει κάποιο μήνυμα. Πάντως, επειδή διανύουμε τις μέρες των συμμαχιών, προβλέπω πως θα πάει. Ο διαζευγμένος από τους ΑΝΕΛ θα προχωρήσει στο πρώτο βήμα αποκαμμενοποίησης (;), αν και για πολλούς ο χρόνος δεν επαρκεί.

Κόκκινος κάμπος

Ανακοινώθηκαν χθες και οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΚΚΕ στη Θεσσαλία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Να πω πως μόνο ο Περισσός και το Κίνημα Αλλαγής έχουν μια σταθερή ομαδοποιημένη στρατηγική στήριξης και ανακοίνωσης των υποψηφίων τους σε δήμους και περιφέρειες. Υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας θα είναι ο Τάσος Τσιαπλές, ήδη περιφερειακός σύμβουλος στην περιοχή και έμπειρο συνδικαλιστικό στέλεχος. Για τη Λάρισα θα δοκιμαστεί ως υποψήφιος ο Πέτρος Κρίκης, εκ των σαραντάρηδων του Περισσού και βαλκανιονίκης ελευθέρας πάλης παλιότερα. Και στα Τρίκαλα υποψήφιος θα είναι αθλητής: Ο Γιώργος Καΐκης, παλιότερα βαλκανιονίκης στίβου στα 200 μέτρα. Στον Βόλο θα κατέβει ο δάσκαλος Αποστόλης Ριζόπουλος.