Μπορεί τη χώρα να δονεί το πώς θα εξελιχθεί το διαζύγιο των Τσίπρα – Καμμένου. Μπορεί ο δεύτερος να έχει επιδοθεί σε δραματικές διαρροές. Μπορεί και οι δύο μαζί να έχουν ρευστοποιήσει το πολιτικό σκηνικό της χώρας, αλλά τα πάρτι, πάρτι. Και μιλώ για μια εορτή χλιδής στο Ντουμπάι που έγινε το Σάββατο το βράδυ και πλαισίωνε την επέτειο γάμου της κόρης του σεΐχη του Ντουμπάι. Ποιος πήγε εκεί; Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, ο Πάνος Καμμένος μετέβη εκεί το περασμένο σαββατόβραδο, και για την ακρίβεια στην επέτειο γάμου της Μαριάμ μπιντ Μοχάμαντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, κόρης του σεΐχη Μοχάμαντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, αντιπροέδρου και πρωθυπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και κυβερνήτη του Ντουμπάι. Να θυμίσω απλώς πως είχε προηγηθεί από τον ίδιο η κήρυξη… ανένδοτου αγώνα κατά του Νίκου Κοτζιά με φλογερό tweet. Ενός «ανένδοτου» που μας υπόσχεται ότι θα έχει συνέχεια.

Μια παραλίγο τηλεμαχία

Με μια δημώδη διάθεση θα το λέγαμε μονομαχία στα μαρμαρένια αλώνια. Με μια μεταμοντέρνα: μάχη των σημείων. Παραλίγο όμως. Αν το μέσο είναι το μήνυμα, κατά Μάρσαλ ΜακΛούαν, σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε το πρώτο παράδοξο του επικείμενου βελούδινου (;) διαζυγίου των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου. Κι αυτό αφού οι δύο κυβερνητικοί εταίροι είχε προγραμματιστεί να αναμετρηθούν σε διαφορετικά κανάλια. Ο Πρωθυπουργός θα εμφανιστεί απόψε στο δελτίο ειδήσεων του Open, που ξεκινάει στις 19.00. Εξ αναβολής, αφού ήταν αυτό να γίνει χθες. Ο Καμμένος όμως είχε κανονίσει να μιλήσει… τελευταίος – στο δελτίο του Star, που αρχίζει στις 19.55. Διάφοροι επιχειρούσαν όλο το απόγευμα χθες να υποβαθμίσουν το έμμεσο ματς, αλλά όπως και να το κάνεις, αν μιλάει ο Πρωθυπουργός και επιλέγεις να τοποθετηθείς έπειτα από αυτόν, ένα μείζον ζήτημα τίθεται. Αυτό προφανώς το κατάλαβαν αμφότεροι – και η τηλεοπτική εμφάνιση Καμμένου μετατέθηκε για την Παρασκευή. Υπό μία έννοια, πάλι θα έχει τον τελευταίο λόγο, αφού λίγη ώρα νωρίτερα θα τα έχει πει κατ’ ιδίαν με τον Τσίπρα.

Διαζύγια

Πολλοί πάντως αναρωτιούνται αν η μάχη αυτή θα έχει χτυπήματα κάτω από τη ζώνη ή θα ακολουθήσει μια ελεγχόμενη διαδρομή διαζυγίου. Δεν είμαι βέβαιος πως κάποια στιγμή ο Πάνος Καμμένος με το γνωστό του ταμπεραμέντο δεν θα απασφαλίσει. Χθες πάντως η Μαρίνα Χρυσοβελώνη απασφάλισε κατά του πολιτικού αρχηγού της, δηλώνοντας πως και η κυβέρνηση βρίσκεται στην πιο παραγωγική της θέση και πως η ίδια σήμερα δεν θα πάει στην ΚΟ των ΑΝΕΛ. «Δεν θα συμμετάσχω γιατί δεν είχα ενημερωθεί έγκαιρα, όταν προσκλήθηκα τηλεφωνικά, δεν μου γνωστοποιήθηκε η ατζέντα και συνεπώς δεν θα έχω τη δυνατότητα να συνεισφέρω θετικά. Εκτιμώ ότι δεν έχουν προκύψει νέα δεδομένα που να επιτρέπουν τη λήψη αποφάσεων και επίσης θα βρίσκομαι στην επαρχία, στο πλαίσιο προώθησης του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή» είπε η ίδια και προς στιγμή νόμιζα πως μιλούσε κάποιος από τους 53 του ΣΥΡΙΖΑ…

Δεσμεύσεις

Πάμε τώρα στη δύσκολη εξίσωση της ΔΗΜΑΡ. Το λέω σε σχέση με το τι θα κάνει με τη συμφωνία των Πρεσπών. Χθες πάντως από την Αγίου Κωνσταντίνου εκτιμούσαν πως δεν θα τεθεί ζήτημα πειθαρχίας από το Κίνημα Αλλαγής. Θα υπάρξει δε και Εκτελεστική Επιτροπή και ΚΟ του ΚΙΝΑΛ για να παρθούν αποφάσεις. Πάντως, όπως έλεγαν χθες, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δεσμεύεται μόνο από την Εκτελεστική Επιτροπή του δικού του κόμματος.

Ποταμικές εξισώσεις

Στην έτερη εξίσωση του Ποταμιού χθες είχαμε δύο νέα δεδομένα. Ο Σπύρος Λυκούδης είπε πως δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει (με τη συμφωνία πάντα) και πως νιώθει πολιτικά αμήχανος. Ο δε Γιώργος Μαυρωτάς είπε πως Το Ποτάμι προτίθεται να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον αυτή τηρεί ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη δεν πρόκειται να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση αν μπει ζήτημα μομφής. Το Ποτάμι χθες εξέδωσε ανακοίνωση όπου λέει πως στηρίζει (όχι ψηφίζει, προσέξτε) τη συμφωνία. Και πως δεν στηρίζει την κυβέρνηση. Η ερώτησή μου είναι απλή: Σε ποιους απευθύνεται η ανακοίνωση αφού οι βουλευτές του Ποταμιού έχουν όλοι τοποθετηθεί αρνητικά ή θετικά; Θυμίζω πως Ψαριανός και Αμυράς θα καταψηφίσουν, ενώ με τα έως τώρα δεδομένα Σταύρος, Δανέλλης και Μαυρωτάς θα υπερψηφίσουν. Πάντως, σήμερα το απόγευμα και Το Ποτάμι έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Τα ράσα στην TV

Σε άλλα νέα: η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε χθες να αποδεχθεί την πρόταση του τηλεοπτικού σταθμού Open για παραχώρηση χρόνου στο πρόγραμμα του σταθμού για εκπομπές υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος και να αποστείλει σχετικό προς τούτο έγγραφο, διά του οποίου θα εκφράζονται η αποδοχή της προτάσεως και οι ευχαριστίες της Ιεράς Συνόδου. Θυμίζω απλώς για την ιστορία ότι στο παρελθόν η Εκκλησία, επί Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, είχε σχέδια για δικό της κανάλι, τα οποία όμως δεν καρποφόρησαν, ενώ το θέμα της δημιουργίας εκκλησιαστικού τηλεοπτικού σταθμού έχει συζητηθεί στη Σύνοδο και επί Ιερώνυμου. Στο παρελθόν η Εκκλησία – εκτός από τη μετάδοση της θείας λειτουργίας – είχε κάθε Κυριακή παρουσία στην ΕΡΤ με την εκπομπή «Αρχονταρίκι» που παρουσίαζε επί σειρά ετών ο media friendly μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.