Μέσα από τα παράθυρα στη σοφίτα, ενός από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτίρια στην Πλάκα, παρακολουθώ τις εντυπωσιακές, λευκές εικόνες στο ιστορικό κέντρο. Ενα πρωτόγνωρο σκηνικό με τη χιονισμένη Ακρόπολη και τις στέγες των σπιτιών, ακριβώς κάτω από αυτή, τυλιγμένες κυριολεκτικά σε άσπρο, βαρύ πέπλο. Τα χρώματα στη σοφίτα της νεοκλασικής κατοικίας, την οποία γνωστό επιχειρηματικό ζεύγος απέκτησε εδώ και λίγα χρόνια (χρειάστηκε ένα μεγάλο διάστημα για την αναπαλαίωση του κτιρίου), είναι κόκκινα και σοκολατί. Ζεστά, φωτεινά, όμορφα, αισιόδοξα. Ακριβώς όπως αυτό του ζεστού ροφήματος στην πορσελάνινη κούπα σε emperor red. Το ρόφημα είναι κατασκευασμένο, όπως μου εξήγησαν οι οικοδεσπότες, από την καλύτερη ποικιλία κακάο του Εκουαδόρ. Αυτή θεωρείται μία από τις πιο ακριβές σοκολάτες στον κόσμο. Εχεις τη δυνατότητα να την προσφέρεις ως γλυκό, αλλά και ως ρόφημα. Εκείνοι οι οποίοι γνωρίζουν τα σπάνια «ιδιαίτερα» πράγματα αναγνωρίζουν ότι αυτή είναι μία από τις πλέον ακριβές σοκολάτες στον κόσμο. Υπάρχουν και αυτές βέβαια με την αλατισμένη καραμέλα με τη μόκα, τα μούρα, το κόκκινο κρασί και η λευκή με τη λεβάντα. Απολαυστικές πραγματικά, για αυτές τις ημέρες με τις χαμηλές θερμοκρασίες!

Ο εξερευνητής, η «μετακόμιση», η Πλάκα και το Κολωνάκι

Ο ισπανός εξερευνητής Ερνάν Κορτές, ο οποίος ανακάλυψε τη σοκολάτα και ασχολήθηκε με την καλλιέργεια κακάο στο Ελντοράντο (μέσω των ιθαγενών), είμαι σίγουρη ότι θα συμφωνούσε μαζί μου. Ο συνδυασμός του ροφήματος με το βλέμμα στον λευκό πλέον Παρθενώνα είναι ό,τι καλύτερο. Το μεσημεριανό γεύμα περιλαμβάνει φιλέτο και καυτές ψητές πατάτες. Ο οικοδεσπότης, ο οποίος συζητάει πολύ συχνά για πολιτικά θέματα, αναρωτιέται στα χέρια ποιου τελικά θα «σκάσει» η… καυτή πατάτα των Πρεσπών. Φαίνεται ότι τελικά αυτή την πατάτα, η οποία δεν είναι καθόλου νόστιμη και ζουμερή, δεν επιθυμεί να… δαγκώσει κανείς από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στην πολιτική σκηνή της χώρας. Τα café Μελίνα και Γιασεμί στα σκαλάκια της Πλάκας είναι γεμάτα από κόσμο. Πληροφορούμαι ότι το εστιατόριο Funky Gourmet στον Κεραμεικό, αγαπημένο γνωστών επιχειρηματιών, θα μετακομίσει μέσα στο Athens Hilton. Οι πληροφορίες λένε ότι αυτό θα γίνει το 2020. Ισως μετά την πολυσυζητημένη ανακαίνιση του ξενοδοχείου. Το βράδυ «ταξιδεύω» στο Κολωνάκι και την πολύβουη Πατριάρχου Ιωακείμ. Στα Zurbaran, Malkonis και Woo-Woo γίνεται χαμός. Κοιτάζω την όμορφη χιονόμπαλα του Harrods. Ποιες είναι οι προγνώσεις της; Η κακοκαιρία Τηλέμαχος επιμένει, λέει, να μας ταλαιπωρεί…

Η Σκόπελος και οι «χιονισμένοι πίνακες»

Η Σκόπελος χωρίς ηλεκτροδότηση παρουσιάζει, σύμφωνα με τους ρομαντικούς, ένα γοητευτικό σκηνικό. Το μικρό, κοσμοπολίτικο νησί δίπλα στη Σκιάθο, εκεί όπου αράζει η υπερπολυτελής θαλαμηγός του εμίρη του Κατάρ κάθε καλοκαίρι, σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη, παρουσιάζει εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης. Αφήνω τη σκέψη μου να ταξιδέψει στους «χιονισμένους πίνακες» των μεγάλων Vincent Van Gogh, Camille Pissarro, Claude Monet, Francisco Goya, Paul Gauguin. Στην Αθήνα δεν υπάρχουν πλέον, ιδιαίτερα τώρα με τον χιονιά (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων), κοινωνικά γεγονότα. Κάποια αναβλήθηκαν μάλιστα. Η πρόσκληση της νεαρής Ουρανίας Βουράκη για την παρουσίαση της νέας συλλογής κοσμημάτων της συγκέντρωσε αρκετό κόσμο.