Λίγα μόλις λεπτά μετά τις ένδεκα το πρωί, κινούμαι με κατεύθυνση την κεντρική είσοδο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι οδηγοί ταξί οι οποίοι παρκάρουν στην πάνω πλευρά του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος σχολιάζουν ότι τα νερά στο μεγάλο κανάλι με τις σταγόνες της βροχής να πέφτουν ορμητικά πάνω τους θυμίζουν κάτι από φουρτουνιασμένη θάλασσα. Το σκηνικό είναι γκρίζο, έντονα βροχερό. Το Κέντρο Πολιτισμού είναι γοητευτικό, αισιόδοξο και όταν ακόμα επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες. Στο εσωτερικό της κατακόκκινης αίθουσας της Λυρικής «Σταύρος Νιάρχος», εκεί όπου πραγματοποιούνται εξαιρετικές παραστάσεις, οι Ανδρέας Δρακόπουλος και Γιώργος Κουμεντάκης ανακοινώνουν πολύ σημαντικά πράγματα.

Ψηλά στον μεγάλο εξώστη με εντυπωσιακή «θέα» στη σκηνή και τα βελούδινα καθίσματα, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης ανακοίνωσαν όπως είναι ήδη γνωστό, νέα μεγάλη δωρεά ύψους 20 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος προς την ΕΛΣ. Η δωρεά αυτή έρχεται να στηρίξει την υλοποίηση τετραετούς σχεδίου προγραμματισμού και ανάπτυξης το οποίο θα ενισχύσει την καλλιτεχνική εξωστρέφεια και τη γνωστοποίηση του έργου της Λυρικής Σκηνής στο εξωτερικό. Ενδιαφέροντα πράγματα όταν μάλιστα έχουν να κάνουν με τη διεθνή προβολή του έργου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε μια μικρή δεξίωση στον τέταρτο όροφο με τον Ανδρέα Δρακόπουλο να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της προσοχής.

Οι καναπέδες στο τζάκι και ο Dougas

Στην Αθήνα, στο κέντρο της πόλης, αρκετοί μοιάζουν ακόμα ζαλισμένοι από τη λάμψη της γιορτής. Το ιστορικό «Zonars» στην Πανεπιστημίου συνεχίζει να είναι γεμάτο ακριβώς όπως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες με το τρομερό κρύο οι δύο μεγάλοι δερμάτινοι καναπέδες και οι πολυθρόνες κοντά στο τζάκι είναι περιζήτητες. Αρκετά πιο μακριά από την πρωτεύουσα ο Terry Dougas, νέος αλλά πολυτάλαντος, συνέταιρος του Πάρη Κασιδόκωστα σε διεθνείς κινηματογραφικές εταιρείες έδωσε το «παρών» στο 8th Argo Film Festival. Ο Terry Dougas είναι ο ιδρυτής του φεστιβάλ στην πόλη του Βόλου. Γνωστά ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου βρέθηκαν εκεί, ιδιαίτερα η νέα γενιά ηθοποιών, αλλά και η Αννα Φόνσου, η οποία τιμήθηκε με το 8ο Life Achievement Award.

Το «New York Book» και η Πλατεία Αβησσυνίας

Ο οίκος Assouline κυκλοφόρησε το «New York by New York Βook», έναν εξαιρετικό «οδηγό» με ό,τι καινούργιο και ενδιαφέρον υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Μαζί με το τισέρτ του brand Rag & Bone που γράφει επάνω «Δες πόσο βαθιά φθάνει η τρύπα του λαγού» είναι τα ωραιότερα δώρα που έλαβα από φίλους οι οποίοι κατοικούν μόνιμα στο Big Apple. Επιστρέφοντας στην ελληνική πρωτεύουσα και πάλι, πληροφορούμαι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατηφορίζουν ξανά σε εμβληματικά στέκια του ιστορικού κέντρου. Εκεί στην Πλατεία Αβησσυνίας και το ομώνυμο café, φίλοι συνάντησαν την πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη να απολαμβάνει το φαγητό της με τον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελο και τα ζεύγη Δημήτρη Καλλιτσάντση, Παύλου Σάμιου, Γιώργου Πίττα.