Eνα γκρίζο, μελαγχολικό πέπλο κάλυπτε ανήμερα την Πρωτοχρονιά την οδό Σκουφά. Οι μόνιμοι θαμώνες του κλασικού, δημοφιλούς café Φίλιον, σχεδόν δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, σχολίαζαν ότι μερικά λεπτά πριν, στην αντίθετη πλευρά της Πλατείας, εκεί όπου η Ηροδότου συναντάει την Καρνεάδου, υπήρχε περισσότερο φωτεινό σκηνικό. Τι έγινε τελικά; Μήπως μετά τη βομβιστική ενέργεια έξω από τον ιστορικό Ναό, ο ήλιος… αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση και στέλνει πλέον τις αχτίδες του πάνω από άλλους, πολυσύχναστους δρόμους του Κολωνακίου; Γηραιός κάτοικος, ο οποίος πίνει μόνιμα βαρύ ελληνικό με πολλές… φουσκάλες στο ζαχαροπλαστείο της οδού Σκουφά (από την εποχή ακόμα που ονομαζόταν Dolce), υποστηρίζει ότι αρκετοί θαμώνες πλέκουν πλέον σενάρια. Κάποια από αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν κρίκο στην αλυσίδα με αυτές της Αγκαθα Κρίστι. Η Μις Μαρπλ θα μπορούσε άραγε, καθισμένη με το αγαπημένο της πλεκτό στα χέρια, σε μια από τις καρέκλες του Φίλιον, να ανακαλύψει αυτούς οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την τρομοκρατική ενέργεια; Ισως ναι, ίσως όχι. Το café – ζαχαροπλαστείο εξακολουθεί, παρά το χτύπημα, πριν από λίγες ημέρες, στην εκκλησία να γεμίζει ασφυκτικά τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο με τα σκούρα, πράσινα χρώματα.

Οι φανατικοί και οι ακριβοί οίκοι του εξωτερικού

Το spot είχε θεωρηθεί στέκι του… παλαιο-ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Λαλιώτης είναι ακόμα ένας από τους φανατικότερους θαμώνες. Εκεί πίνουν τον καφέ τους ο καθηγητής Αντώνης Βγόντζας, ο σκηνογράφος Αντώνης Κυριακούλης, οι Κωνσταντίνος Τζούμας, Γιώργος Κοτανίδης, Ντίνα Κώνστα και πολλοί άλλοι. Ενα πολύβουο πλήθος, το οποίο εξακολουθεί, παρά το γεγονός ότι κάποιοι αποφάσισαν να «διακόψουν» με έναν εκρηκτικό μηχανισμό την αισιόδοξη ατμόσφαιρα, να απολαμβάνει espresso με ζεστές τυρόπιτες, παραδοσιακό ελληνικό φαγητό και εξαιρετικές σοκολατίνες. Τα αυτοκίνητα κορνάρουν μπροστά από το Φίλιον. Λίγο πιο μακριά, έτσι όπως πλησιάζεις προς την Πλατεία, «συναντάς» τρεις κορυφαίες boutiques της Αθήνας. Την περίφημη Luisa (είχε δεχθεί επίθεση από αναρχικούς, οι οποίοι είχαν «καταλάβει» πριν από μερικά χρόνια τη Σκουφά), αυτή του γαλλικού οίκου Balenciaga και το Free Shop με τα περίφημα παπούτσια Pierre Hardy. Ο δρόμος εξακολουθεί πάντα να έχει ενδιαφέρον…

Προσκλήσεις…

Τις γιορτινές ημέρες τα café και εστιατόρια του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία φιλοξενούν κάποιους πελάτες οι οποίοι δεν συνηθίζουν να τα επισκέπτονται συχνά. Αρκετοί από αυτούς φέρνουν μαζί τα παιδιά τους, για να φωτογραφιστούν κοντά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο που «αγγίζει» το ταβάνι του κτιρίου του Τσίλλερ, ή να θαυμάσουν τους Αγιους Βασίληδες στο Winter Garden. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας προτίμησε μαζί με την οικογένειά του το πιο ήσυχο Alexander’s Bar. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν, στο κομψό πάντα Tudor Hall, πραγματοποιήθηκε γιορτινό lunch από τη διεύθυνση των ξενοδοχείων King George και Μεγάλη Βρεταννία. Στο Ball Room της Μεγάλης Βρεταννίας έγινε το μεγάλο φιλανθρωπικό δείπνο του Lifeline Hellas με την παρουσία του πρίγκιπα Αλέξανδρου και της πριγκίπισσας Αικατερίνης, για την ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Νεογνών των κρατικών νοσοκομείων της χώρας μας.