Η βόμβα εναντίον του Σκάι ήταν ισχυρή, οι δράστες είχαν στόχο να προξενήσουν καταστροφές και όχι απλώς να δείξουν συμβολικά την αντιπάθειά τους. Οσο και αν είναι κουραστικό, πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι ο επίσημος, δημόσιος πολιτικός λόγος παίζει ρόλο σε αυτές τις ενέργειες: οι απόψεις που οδηγούν σε πράξεις δεν γεννιούνται από το μηδέν, προκύπτουν από όσα λέγονται στον δημόσιο χώρο – η 17Ν με στοιχεία που αντλούσε από τα μέσα επικοινωνίας θεμελίωνε στις προκηρύξεις της ότι η δολοφονία που έκανε «ήταν δίκαιη και έγινε πράξη».

Οταν λοιπόν υπουργός της κυβέρνησης, ο Παύλος Πολάκης, δεν χάνει ευκαιρία να αποκαλεί «βοθροκάναλα της διαπλοκής» όσους σταθμούς δεν του αρέσουν και ιδιαίτερα τον Σκάι (στον οποίο επιπλέον έχει επιβάλει εμπάργκο το κόμμα του, όπως παλιότερα στο Mega) τι θα κάνουν όσοι νεαροί θεωρούν τον σύντροφο Πολάκη ρεφορμιστή και τους εαυτούς τους επαναστάτες; Θα πλειοδοτήσουν: θα ρίξουν μπογιές, μολότοφ, θα βάλουν βόμβες, θα πάνε να κάψουν τον Σκάι, ανάλογα με την τρέλα που κουβαλάει κάθε ομάδα μέσα της, αυτή που της έχει μεταλαμπαδεύσει ο κ. Πολάκης. Αλλιώς, δεν θα είναι αντάξιοι της αυτοεικόνας τους, θα αναρωτιούνται «σε τι διαφέρουμε από τον Πολάκη ή τον Πετσίτη;».

Βεβαίως ο κ. Πολάκης δεν τα λέει δημαγωγικά αυτά, είναι ειλικρινής: πιστεύει βαθιά ότι οι σταθμοί είναι «βοθροκάναλα», ότι ο διεθνής ιμπεριαλισμός συνωμοτεί εναντίον του προσωπικά και εναντίον της κυβέρνησης, ότι αυτός είναι συνεχιστής του έργου του Βελουχιώτη και οι αντίπαλοί του άθλιοι απόγονοι των εχθρών του μεγάλου απελευθερωτή (που τον αποκατάστησε μάλιστα το πρώην κόμμα του υπουργού, το ΚΚΕ). Τέτοιος είναι ο κ. Πολάκης, τόσο νογά, αυτά θα λέει και αυτά θα κάνει – και θα τροφοδοτεί την τρέλα αυτών που σιχαίνονται όσους μένουν στα λόγια.

Εχουν γραφεί δεκάδες φορές αυτά αλλά η απάντηση που παίρνουμε είναι «δηλαδή, να μην ασκούμε πολιτική κριτική;» – δυστυχώς, είναι ειλικρινής και αυτή η δήλωση, δυστυχώς είναι πάρα πολλοί όσοι θεωρούν πολιτική κριτική τα κηρύγματα μίσους και αηδίας που ακούμε. Διότι συμμερίζονται τις απόψεις, τα αισθήματα και την πολιτική κουλτούρα του συντρόφου Πολάκη.

Και θα το ακούσουμε σύντομα το επιχείρημα: μόνοι τους το έκαναν οι Αλαφούζοι το χτύπημα για να διαβάλουν την κυβέρνηση – μπορεί και οι Μητσοτάκηδες ή οι Γερμανοί ή οι Αμερικανοί να το έκαναν, για τον ίδιο λόγο. Φυσικά, ακόμη και αν αυτολογοκριθεί και δεν το πει, ο σύντροφος Πολάκης πιστεύει βαθιά πως έτσι είναι.