«Η αύξηση των κατώτατων μισθών πρέπει να συμβαδίζει με την παραγωγικότητα» είναι το μήνυμα που στέλνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. «Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ με έμφαση στις πιο παραγωγικές και εξωστρεφείς επιχειρηματικές επενδύσεις» υπογράμμισε επιμένοντας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, για να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, θα πρεπει υιοθετηθεί ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα είναι φιλικότερο προς την ανάπτυξη. Οι υψηλοί στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, σε συνδυασμό με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, περιορίζουν τους ιδιωτικούς πόρους που είναι διαθέσιμοι για πραγματικές επενδύσεις και οδηγούν σε παραγκωνισμό του ιδιωτικού από τον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη.

Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών η οικογένεια Κουτσολιούτσου

Αντίστροφα αρχίζει να μετρά ο χρόνος για την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, τα μέλη του οποίου με βούλευμά τους καλούνται να αποφασίσουν για την επικύρωση ή μη της διάταξης του εισαγγελέα με την οποία διατάχθηκε η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και για τους 10 κατηγορουμένους στην υπόθεση της Folli Follie. Χθες, τόσο τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου όσο και οι υπόλοιποι ελεγχόμενοι βρέθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών προκειμένου να εκθέσουν και τις δικές τους θέσεις. Οπως είναι γνωστό για την υπόθεση αυτή, ο επίκουρος εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης άσκησε ποινική δίωξη για απάτη με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ η προκαταρκτική εξέταση συνεχίζεται προς αναζήτηση και τυχόν άλλων αξιόποινων πράξεων.

Διορθώσεις από δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος

Χωρίς μέρισμα έμειναν την Παρασκευή πολλά νοικοκυριά που είχαν υποβάλει αίτηση και περίμεναν να δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα χρήματα. Αν και δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, δεν πληρώθηκαν καθώς δεν επιβεβαιώθηκε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός (ΙΒΑΝ) που είχε συμπληρωθεί στην αίτηση ανήκει στον δικαιούχο του μερίσματος. Για να μπορέσουν να εισπράξουν το μέρισμα θα πρέπει τώρα να ακυρώσουν την αίτησή τους και να προβούν σε επαναξιολόγηση. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων και διορθώσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα λήγει την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου και η επόμενη πληρωμή θα γίνει στις 28 Δεκεμβρίου. Ο κουμπαράς του μερίσματος πάντως κοντεύει να αδειάσει. Από τα 710 εκατ. ευρώ που θα διανεμηθούν, τα 676,19 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν ήδη από την περασμένη Παρασκευή σε 1.463.524 νοικοκυριά που πληρούσαν τα κριτήρια. Με τον ρυθμό που υποβάλλονται οι αιτήσεις, υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι του μερίσματος θα ξεπεράσουν φέτος τα 1,6 εκατ. νοικοκυριά.