Υπό τον σηµερινό Πρωθυπουργό, το Μέγαρο Μαξίµου έχει αποδειχθεί λαλίστατο. Πότε µε non papers και άλλοτε µε επίσηµες ανακοινώσεις, συνηθίζει να απαντάει επί παντός του επιστητού – πολλές φορές µάλιστα µε ύφος που δεν προσιδιάζει σε ανώτατο πολιτειακό όργανο, όπως είναι το Πρωθυπουργικό Γραφείο.

Αυτή τη φορά όμως το Μαξίμου αποφεύγει να πάρει θέση σχετικά με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον βίο και την πολιτεία ενός προσώπου που ανήκει στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού και δεν δίστασε ακόμη και να ποζάρει χάριν αστεϊσμού ως Πρωθυπουργός ο ίδιος στο Μαξίμου. Η πόζα αυτή και μόνο είναι μια εκδήλωση οικειότητας με τον χώρο εργασίας του Πρωθυπουργού που δεν έχει ασφαλώς οποιοσδήποτε έλληνας πολίτης. Η μετεωρική άνοδος εξάλλου αυτού του προσώπου ρίχνει βαριά τη σκιά της στον στενό πυρήνα της κυβέρνησης.

Γι’ αυτούς και πολλούς ακόμη λόγους το Μέγαρο Μαξίμου οφείλει να απαντήσει. Οχι στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δικαίως ζητούν εξηγήσεις, ούτε στα μέσα ενημέρωσης που αποκάλυψαν αυτή την κατά τα φαινόμενα δυσώδη ιστορία, αλλά στους πολίτες, έναντι των οποίων κάθε εξουσία δεν παύει ούτε στιγμή να είναι υπόλογη. Και οφείλει να απαντήσει με το ύφος που ταιριάζει στον θεσμικό του ρόλο. Γιατί ο κουτσαβακισμός σε αυτή την περίπτωση μάλλον θα αποδείξει πως οι ασεβείς προς τους θεσμούς πόζες, το αγοραίο ύφος και οι περίεργες διαδρομές δεν είναι η εξαίρεση αλλά καθεστώς.