Μόσχα – Αθήνα – Μαρόκο. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται κυριολεκτικά με μια βαλίτσα στο χέρι. Οι αποστάσεις μακρινές, οι ταξιδιωτικοί προορισμοί διαφορετικοί, γοητευτικοί, με μια ιδιαίτερη κουλτούρα. Το ταξίδι στη Μόσχα, το πέμπτο τετ α τετ του Alexis με τον σκληροτράχηλο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ενα ραντεβού που, σύμφωνα με κάποιους, κάτω από τον πάγο, έκρυβε τη… φωτιά. Είναι κάτι σαν τις πανέμορφες, διάσημες ρωσίδες μοντέλες, τύπου Νατάλια Βοντιάνοβα και Ιρίνα Σάικ. Μοιάζουν ψυχρές και απρόσιτες, στην πραγματικότητα όμως είναι κορίτσια τα οποία διαθέτουν καυτό, εκρηκτικό ταμπεραμέντο. Ο Βλαντιμίρ ίσως να… μεταμορφωθεί σε Αγιο Βασίλη, στέλνοντας μερικά «μικρά δωράκια» στους ταλαιπωρημένους Ελληνες των αλλεπάλληλων Μνημονίων. Ο χρόνος θα δείξει ποια ακριβώς είναι τα αποτελέσματα αυτής της πολυσυζητημένης επίσκεψης στη Ρωσία, η οποία μέσα στα χιονισμένα της τοπία δείχνει απόλυτα επιβλητική. Ο Πρωθυπουργός μετά τη Μόσχα «πέταξε» στο Μαρόκο. Ο κ. Τσίπρας συμμετέχει στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για Μετανάστευση στο Μαρακές. Το Μαρόκο είναι όμορφο, μυστηριώδες, μην ξεχνάμε ότι εκεί γυρίστηκαν κινηματογραφικές υπερπαραγωγές και έχουν πραγματοποιηθεί πανάκριβες φωτογραφίσεις για τη «Vogue», με επαγγελματίες σαν τους Μάριο Τεστίνο, Στίβεν Μέιζελ και top models μπροστά στον φακό.

Το Μουσείο στο Μαρακές, οι προσκλήσεις, η Ντενέβ

Το «μυστηριώδες» Μαρόκο έχουν επιλέξει όμως να κατοικήσουν διανοούμενοι. Είναι η χώρα που μέσα από τα τοπία της, τους ανθρώπους, τα ήθη και έθιμά της χαρίζει έμπνευση. Το Μαρόκο βρισκόταν συνέχεια στην επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια, με πρωταγωνιστικό μάλιστα ρόλο, στις επιλογές ισχυρών προσωπικοτήτων του επιχειρηματικού και κοινωνικού χώρου λόγω του Yves Saint Laurent και του συνεταίρου του Pierre Bergé, οι οποίοι είχαν «εμμονή» με τον τόπο. Τα μουσεία άλλωστε Yves Saint Laurent, μετά τον θάνατο του μετρ, άνοιξαν σχεδόν ταυτόχρονα στο Παρίσι (την πόλη που τον ανέδειξε στην κορυφή του χώρου της μόδας, αν και ο ίδιος είχε γεννηθεί στην Αλγερία) και το Μαρόκο. Ο «ντροπαλός» Yves, με τα χοντρά μαύρα, μυωπικά γυαλιά, αγόρασε ένα μυθικό σπίτι στο Μαρακές, όπου μαζί με τον Bergé διοργάνωναν πάρτι τύπου Χίλιες και Μια Νύχτες. Η στενή τους φίλη Κατρίν Ντενέβ, η Λουλού ντε λα Φαλέζ, η Τζέρι Χολ, μεγιστάνες του πλούτου και πολιτικοί, έφθαναν στο Μαρόκο με ιδιωτικά αεροπλάνα. Το Μουσείο είναι εξαιρετικό. Φέρει την υπογραφή του designer Bjorn Dahlstrom. Ο τάφος του Yves Saint Laurent βρίσκεται στον Κήπο Μαζορέλ. Τυλιγμένος σε υπέροχα μπλε χρώματα…

Κόκκινη μπάλα γεμάτη αισιοδοξία

Ομολογώ ότι τρέφω μια ιδιαίτερη αδυναμία στις εντυπωσιακές, βελούδινες, χρυσοκέντητες «μορφές» της commedia dell’arte. Αναφέρθηκα χθες στο christmas tree του Athens Plaza, στολισμένο στο συγκεκριμένο στυλ, στη διάρκεια όμως μιας μεγάλης βόλτας μου στην πόλη ανακάλυψα ότι οι καταστηματάρχες επιδεικνύουν τις φετινές γιορτές ανάλογη αδυναμία στην commedia dell’arte. Η πόλη λοιπόν είναι γεμάτη γεγονότα… με τη μαγεία της Μαρίας Κάλλας («Master Class» στο Μικρό Χορν) και ταλαντούχους ηθοποιούς, με γεύμα μετά τις «Μάγισσες της Σμύρνης» με ανατολίτικες γεύσεις της διάσημης μαγείρισσας στην Τουρκία Μαρίας Εκμετσίογλου. Από την Αθήνα στον γιορτινό, επίσης στολισμένο Πειραιά (ο Γιάννης Μόραλης άναψε το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο), με εκδηλώσεις σημαντικές, οι οποίες αφορούν ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Η μεγάλη, αστραφτερή κόκκινη μπάλα, στο κέντρο της πόλης, χαρίζει αισιοδοξία.