Ο Κυριάκος πήρε το όπλο του για τα δάνεια πολιτών. Και λέω να ξεκινήσω με αυτό σήμερα, αφού αφορά πολλούς. Εννοώ όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τους συνεπείς δανειολήπτες. Για την ακρίβεια, ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε κάτι πολύ συγκεκριμένο χθες, και αυτό είναι η ρύθμιση 120 δόσεων, αλλά και το λεγόμενο λευκό μητρώο. Οι οφειλές – για την ακρίβεια – θα μπορούν να ρυθμιστούν με μια νέα ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ τον μήνα. Είπε όμως και για τις επιχειρήσεις, target group του κόμματός του και του δικού του αφηγήματος, όπως ξέρετε. Η ΝΔ λοιπόν προτείνει μια απλοποιημένη και αυτόματη εξωδικαστική επίλυση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη σε τράπεζες και Δημόσιο. Η διαδικασία ρευστοποίησης της πτωχευτικής περιουσίας και η εξόφληση θα ολοκληρώνεται εντός 24 μηνών. Και με την παρέλευση τριετίας από την πτώχευση θα απαλλάσσεται ο οφειλέτης από όλα τα χρέη του. Ενδιαφέρον το βρίσκω όλο αυτό και μέσα σε ένα προεκλογικό κλίμα.

Κλειστές πόρτες

Επειδή ξεκίνησα με τη γαλάζια παράταξη, να σας δώσω κι ένα αποκλειστικό που έχω. Την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν είχαμε το συνέδριο της ΚΕΔΕ στο ξενοδοχείο Κάραβελ. Εκεί στο περιθώριό του έλαβε χώρα μια κλειστή σύσκεψη όπου προσήλθαν όλοι οι γαλάζιοι δήμαρχοι, ενώ στην κλειστή διαδικασία προήδρευαν ο Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γιώργος Πατούλης. Εμαθα, που λέτε, πως οι δήμαρχοι εξέφρασαν δυσαρέσκεια για διάφορους αντάρτες υποψηφίους σε περιοχές. Ο Αυγενάκης λοιπόν, είπε πως η ΝΔ θα στηρίξει όλους τους νυν γαλάζιους δημάρχους, ενώ θα γίνουν μέχρι τέλους προσπάθειες να μην υπάρξουν περαιτέρω αντάρτικα. Εδωσε μάλιστα το παράδειγμα της Λάρισας, όπου ενώ υπήρχαν αρχικά κι άλλοι υποψήφιοι δεξιάς απόχρωσης, τώρα πάνε όλοι με έναν – μία για την ακρίβεια. Μιλώ για τη Ρένα Καραλαριώτου που έχει και επίσημα το μπλε χρίσμα. Α, βγήκε και είδηση από την εν λόγω σύσκεψη. Πως ο Αυγενάκης θα είναι εκ νέου υποψήφιος για γραμματέας της ΝΔ στο επικείμενο συνέδριο.

Ο άγνωστος αντίπαλος

Σας έγραφα την Πέμπτη για ένα όνομα που παίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος δήμαρχος για τον Δήμο της Αθήνας. Μιλώ για τον Διονύση Τεμπονέρα, γιο του δολοφονηθέντος εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα, με όνομα βαρύ σαν Ιστορία και με πολλές συμπάθειες στο κόμμα. Σήμερα θυμίζω πως ο νέος είναι γενικός γραμματέας στο υπουργείο Ναυτιλίας. Εχει όμως μόνο φίλους; Γιατί πηγή που ξέρει καλά τα περί του Μεγάρου Μαξίμου, μου σφύριξε πως έχει και έναν αντίπαλο. Υπουργό εννοώ. Και που προσφάτως έβαλε βέτο για την υπουργοποίηση του Διονύση Τεμπονέρα στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Σας το θέτω και με τη μορφή κουίζ: Ποιος είναι ο αντίπαλος; Ο νικητής θα έχει δώρο ένα τραπέζι με ψάρια από την στήλη στου Πεζούλα στις Τζιτζιφιές.

Εκλογή

Η Ζέφη Δημαδάμα, αναπληρώτρια γραμματέας του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΚΙΝΑΛ, επανεξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Γυναικών (PES Women) στις εκλογές της Πέμπτης στη Λισαβόνα. Μαθαίνω δε πως η Ζέφη θα είναι υποψήφια στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών. Με το ΚΙΝΑΛ εννοείται.

Το πρώτο τετ α τετ Ιερώνυμου – κληρικών

Θυμάστε ότι οι κληρικοί ήταν στα… κάγκελα τις πρώτες ημέρες μετά την ανακοίνωση του προσχεδίου συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας και τα είχαν «ψάλει» στον Αρχιεπίσκοπο επειδή δεν είχε συζητήσει μαζί τους τις αλλαγές στο Μισθολογικό. Χθες, πάντως, το κλίμα ήταν φιλικό στο τετ α τετ του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην Αρχιεπισκοπή και έγινε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Ολα θα συζητηθούν μαζί με τους κληρικούς, σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, διότι «οι ιερείς μας είναι τα μάτια μας, τα αφτιά μας, τα χέρια μας. Χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Αλλά και ο πρόεδρος του ΙΣΚΕ π. Γεώργιος Σελλής υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα με τον Αρχιεπίσκοπο, πάντοτε είμαστε δίπλα στην Ιεραρχία». Ο Ιερώνυμος επισήμανε πως στόχος της επιτροπής της Ιεράς Συνόδου που θα μελετήσει το προσχέδιο είναι η προάσπιση των συμφερόντων των κληρικών. Εντούτοις, στο υπόμνημα που έδωσε στον ΙΣΚΕ φάνηκε να συμμερίζεται την ίδια αισιοδοξία με τον Αλέξη Τσίπρα. Η Ιεραρχία, λέει, είναι αυτή που θα εγκρίνει, θα διορθώσει ή θα απορρίψει τις προτάσεις τής επιτροπής, «εμείς όμως έχουμε την ελπίδα ότι θα προχωρήσουμε».