Η Στελίν Βολάντες, Editor in Chief του διεθνούς ακτινοβολίας περιοδικού «Town & Country», με ξάφνιασε ευχάριστα, όταν τη συνάντησα στο αίθριο του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, στους πρόποδες της Ακρόπολης. Η Βολάντες, μικροσκοπική, σχεδόν αμακιγιάριστη, ντυμένη με μαύρο – κόκκινο σύνολο, μου απευθύνθηκε στα ελληνικά! Το γελαστό κορίτσι, με την ηγετική θέση στο γνωστό lifestyle αμερικανικό περιοδικό (στο εξώφυλλό του έχουν φιλοξενηθεί σημαντικές όμως προσωπικότητες της πολιτικής, του πνεύματος και της επιστήμης), μου εξήγησε στη συνέχεια ότι ο πατέρας του είναι ελληνικής καταγωγής.

Η κυρία Βολάντες, η οποία «πέταξε» από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα προσκεκλημένη της οικογένειας Λαλαούνη (με αφορμή διάλεξη με θέμα «Ιστορία του καλλωπισμού: τα κοσμήματα ως φυλακτά και φορείς δύναμης»), μου μίλησε πρώτα γύρω από την αγάπη της για την Ελλάδα, τον αρχαίο πολιτισμό μας και τις συλλογές κοσμημάτων, με έμπνευση από αυτά που δημιούργησαν οι πρόγονοί μας. Η Στελίν αναφέρθηκε στη γνωριμία της με την οικογένεια Λαλαούνη, η οποία έχει αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο για τις εμβληματικές συλλογές κοσμημάτων της. Ξεκινώντας από το κατάστημα στην ελληνική πρωτεύουσα, δημιούργησε αντίστοιχους πολυτελείς χώρους, με κύρος και ισχυρή αγοραστική δύναμη στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι. Ο οίκος διαφημίζει την Ελλάδα, με κοσμήματα τα οποία έχουν φορεθεί από την Τζάκι Κένεντι – Ωνάση, την Οντρεϊ Χέπμπορν και την Μπριγκίτε Νίλσεν. Ο Σιλβέστερ Σταλόνε μάλιστα, φανατικός πελάτης για πολλά χρόνια του καταστήματος Lalaounis στο Big Apple, επέλεγε ο ίδιος τα κοσμήματα για την τότε σύζυγό του και αργότερα για τη νέα του σύντροφο και τις πανέμορφες κόρες τους…

Τα ταξίδια στον κόσμο και η Μύκονος

Το «Town & Country» είναι ένα μηνιαίο, πραγματικά λαμπερό και «ιδιαίτερο» αμερικανικό περιοδικό. Πρόκειται, όπως λέει και η ίδια η Στελίν Βολάντες με υπερηφάνεια, για το παλιότερο γενικού ενδιαφέροντος περιοδικό στις ΗΠΑ που συνεχίζει να εκδίδεται (από το 1846) ανελλιπώς. Η έδρα του εντύπου είναι στη Νέα Υόρκη, την πόλη στην οποία κατοικεί η κυρία Βολάντες. Η Στελίν επισημαίνει ότι τη γοητεύουν τα ταξίδια (συνηθίζει να έρχεται τα καλοκαίρια στην Ελλάδα και τη Μύκονο, την οποία θεωρεί ένα από τα ωραιότερα νησιά στον κόσμο) και οι γνωριμίες με νέους, ενδιαφέροντες ανθρώπους. Πιστεύει όμως ότι δεν θα μπορούσε να έχει ως μόνιμη κατοικία κανένα άλλο μέρος στον κόσμο από το Big Apple.

Η ζωή στη Νέα Υόρκη και οι έλληνες δημιουργοί

Η Νέα Υόρκη είναι η μοναδική πόλη στον πλανήτη, η οποία συνδυάζει τα πάντα, σύμφωνα με την ίδια. «Είναι η κατάλληλη πόλη για την έδρα ενός πραγματικού life-style magazine, με παγκόσμιο κύρος, επειδή εκεί γίνονται όλα», συνεχίζει: «Οι μεγαλύτερες προσωπικότητες βρίσκονται στο Big Apple. Τα σημαντικότερα γεγονότα πραγματοποιούνται στην “πόλη που δεν κοιμάται ποτέ”. Εικαστικές εκθέσεις, όπερες, μπαλέτα, τα καλύτερα εστιατόρια και private clubs είναι στη Νέα Υόρκη. Το “Town & Country” και οι δημοσιογράφοι του παρατηρούν, καταγράφουν, επιλέγουν τα πλέον εξαιρετικά θέματα μέσα από όλα αυτά για τους αναγνώστες μας, ανθρώπους με πνευματικό υπόβαθρο, αναμφισβήτητο στυλ και οικονομικό επίπεδο», διαβεβαιώνει. Τη Βολάντες παρουσίασε στο κοινό, που κατέκλυσε το Μουσείο Κοσμήματος Λαλαούνη, η Ιωάννα Λαλαούνη. Η Βολάντες έχει κάνει μία προσωπική έρευνα γύρω από το έργο καταξιωμένων δημιουργών κοσμημάτων του 20ού αιώνα. Θεωρεί ότι το κόσμημα είναι μορφή τέχνης και γοητεύει όλο και περισσότερο κόσμο. Στη διάρκεια της συνάντησής μας, αναφέρθηκε με θαυμασμό στο έργο νέων ταλαντούχων δημιουργών κοσμημάτων, όπως η Ευγενία Νιάρχου, ο Νίκος Κούλης, η Ελενα Βότση.

Στο Αθηνών Αρένα

Η Πειραιώς, το βράδυ της Πέμπτης, παρουσίαζε ένα περίεργο θέαμα. Νωρίς τη νύχτα, υπήρχε μεγάλη κίνηση. Σχεδόν μποτιλιάρισμα. Οι περισσότεροι είχαν επιλέξει διαφορετικούς δρόμους, μάλλον «περιφερειακούς», για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο φόβος για επεισόδια, με αφορμή την 10η επέτειο από τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου (τελικά τα επεισόδια πήραν μεγάλη διάσταση, όπως πάντα άλλωστε, στις περιοχές του Πολυτεχνείου και των Εξαρχείων), έκανε πολλούς να αποφύγουν το κέντρο. Λίγο μετά τις δέκα το βράδυ, υπήρξε ένα άλλου είδους μποτιλιάρισμα έξω από το Αθηνών Αρένα. Ενα μποτιλιάρισμα με πολυτελή αυτοκίνητα. Γνωστά ονόματα της επιχειρηματικής Αθήνας «κατηφόρισαν» στον νυχτερινό ναό της διασκέδασης, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του ζεύγους Ταουφίκ και Χάλας Χούρι. Το Αθηνών Αρένα είχε κλείσει αποκλειστικά για τους φίλους των Χούρι. Στην πίστα, εμφανίστηκε μόνο ο Αντώνης Ρέμος. Η παρτενέρ του Δέσποινα Βανδή απουσίαζε. Το αγαπημένο πάντως χρώμα της δημοφιλούς τραγουδίστριας, το εκτυφλωτικό κόκκινο δηλαδή, επέλεξε και η Χάλα Χούρι. Η υψηλής ραπτικής δημιουργία της Σήλιας Κριθαριώτη ήταν σχεδιασμένη μόνο για την οικοδέσποινα. Μεταξύ των καλεσμένων η Μαριάννα Λάτση, τα ζεύγη Χατζηιωάννου, Λεκανίδη, Χατζηγιάννη και άλλοι εφοπλιστές.