«Κάποιον ή κάποια εκτός πολιτικού θερμοκηπίου». Αυτή είναι η συχνή επωδός των κορυφαίων στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου, όταν ρωτιούνται για το ποιον θα κατεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη του Δήμου Αθηναίων. «Απ’ τα κάτω», λένε, θα έλθει, αν και το λεγόμενο «απ’ τα κάτω» της κοινωνίας δεν είναι και τόσο φιλικό πια για το κυβερνών κόμμα. Στο να είναι γυναίκα, επιμένει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Στο να πάνε με την ασφαλή επιλογή του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου, επιμένουν επίσης διάφοροι. Εσχάτως ανακινήθηκε ένα σενάριο για έναν γόνο με κινηματικό όνομα… βαρύ σαν Ιστορία. Για τον Διονύση Τεμπονέρα λέω, που σήμερα είναι γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας. Εγώ θα ξαναπώ: μέσα από το παράδειγμα αυτού του δήμου, επιβεβαιώνω την ξηρασία πρόθυμων υποψηφίων με την Κουμουνδούρου…

Αναθεωρήσεις

Πάντα έχει ενδιαφέρον τι θα πει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Πολύ περισσότερο όταν η ομιλία του αφορά θέματα Συντάγματος. Οπως χθες, που μιλώντας στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος έκανε μια ενδιαφέρουσα παρέμβαση για το περιβόητο άρθρο 16, όπου, όπως είπε, «κρίνεται η κανονιστική αντοχή του Συντάγματος». Σημειωτέον, ο ίδιος τάσσεται υπέρ της αναθεώρησής του. Οπως είπε, «αυτή τη στιγμή λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα». Και μάλιστα με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως ορίζει η νομολογία του ΣτΕ. «Αρα, το πρόβλημα δεν είναι η συνταγματική πραγματικότητα. Η συνταγματική πραγματικότητα είναι άλλη. Το ζήτημα είναι το κύρος του συνταγματικού κειμένου. Αν δεν το αλλάξουμε το συνταγματικό κείμενο, δεν διασφαλίζουμε το κύρος του κειμένου. Αλλά η συνταγματική πραγματικότητα θα είναι διαφορετική». Είπε επίσης κάτι ενδιαφέρον. Πως «το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να υποστηριχθεί διά των μη κρατικών πανεπιστημίων. Πρέπει να αναδειχθούν οι θύλακοι αριστείας που έχει και οι οποίοι, δυστυχώς, κρύβονται και ασφυκτιούν στην κατάσταση που υπάρχει στο δημόσιο πανεπιστήμιο». Στοιχειώδες, μίστερ Ουότσον.

Στον Πεζούλα

Ο πράκτοράς μου έφαγε χθες στον Πεζούλα στις Τζιτζιφιές. Ψαροταβέρνα από το 1950 του πατρός Λυμπέρη Πεζούλα και του γιου του Παναγιώτη, προσείλκυε πάντα καλό κόσμο, θυμάμαι συχνά κι εγώ τον Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη να τρώει εδώ. Για να δικαιολογήσω όμως τον χαρακτήρα της στήλης μου, να σας πω ορισμένους θαμώνες που κατέγραψε ο πράκτοράς μου με τη βοήθεια των ιδιοκτητών. Ο Νίκος Παππάς με διάφορους συριζαίους, ενίοτε και με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, τρώνε ψαράκι στον ίδιο χώρο, ίσως κάνουν και σχέδια επί χάρτου για την ηγεμονία στον προοδευτικό χώρο. Εδώ, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα τρώει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνεργάτες του, ενώ και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας περνάει από του Πεζούλα, που τις Πέμπτες έχει και μπουζουκάκι. Βέβαια, και διάφοροι τραπεζίτες συχνάζουν εδώ, όπως ο Μεγάλου, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας έχει φάει κάποιες φορές. Οι ιδιοκτήτες όμως έχουν να το λένε πως ο καλύτερος πελάτης τους είναι ο Θόδωρος Πάγκαλος, που για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω αν εμπνεύστηκε στο εν λόγω στέκι τη θρυλική του ατάκα «μαζί τα φάγαμε». Συχνά είχε συνδαιτυμόνες τους πρεσβευτές των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ, Ρίτσαρντ Μπερνς και άλλους.

Βέλη

Μίλησε και χθες (στον ΑΝΤ1) και έριξε τα βέλη του. Ο λόγος για τον πρώην ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, με τον οποίο δεν βλέπω οι κυβερνώντες να ξεμπερδεύουν εύκολα. «Ο Καμμένος είναι ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές για το Σκοπιανό. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα επανεκλεγεί» είπε, ενώ συμπλήρωσε πως ο Καμμένος δεν μπορεί πλέον να ρίξει την κυβέρνηση «καθώς υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή και χωρίς αυτόν». Κάτι ξέρει;

Αριθμοί

Εκρηξη ελληνοποιήσεων παρατηρεί και εντοπίζει τώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διά στόματος Μίλτου Βαρβιτσιώτη και δικαίως το σημειώνει, εκλογές γαρ. Για την ακρίβεια, έχει κάνει και επερώτηση στη Βουλή, αλλά επανέρχεται συχνά με αυτό στους συνομιλητές του. Για την ακρίβεια, είχαμε 110 χιλιάδες ελληνοποιήσεις από το 2015 μέχρι το 2017. Μιλάμε για αύξηση της τάξης του 136,9% σε σχέση με το 2014.

Κίτρινα Γιλέκα α λα ελληνικά

Αν είδατε ομάδα διαδηλωτών χθες το μεσημέρι έξω από τη γαλλική πρεσβεία στη Βασιλίσσης Σοφίας και μάλιστα ενδεδυμένους με κίτρινα γιλέκα, καλώς είδατε. Ηταν το κάλεσμα της Λαϊκής Ενότητας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπου εστάλη ένα μήνυμα αλληλεγγύης στους γάλλους διαδηλωτές. Νωρίτερα είχαν ακυρώσει πλειστηριασμούς, οπότε όλη η ημέρα ήταν αγωνιστική. Μίλησα με τους ανθρώπους μου στη ΛΑΕ, την όλη κινητοποίηση την «έτρεξε» πολύ η Δέσποινα Σπανού και άλλα στελέχη και ήταν ευχαριστημένοι, αν και εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τη συριζαϊκή αστυνομική παρουσία έξω από την πρεσβεία. «Οσοι αγωνίζονται κερδίζουν. Με τον αγώνα μας σήμερα ενάντια στους πλειστηριασμούς κατορθώσαμε να αναβληθούν οι 9 από τους 21 πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Κι αυτό το θεωρούμε μια επιτυχία. Αν είμαστε πιο πολλοί, αν είμαστε ενωμένοι και σηκωθούμε από τους καναπέδες μας, να ξέρει ο κόσμος ότι μπορεί να κερδίσει τα πάντα. Οπως γίνεται αυτή την ώρα στη Γαλλία με το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων» είπε ο Λαφαζάνης.