Αν έχετε αρχίσει να άγχεστε για το γεγονός πως η ΕΡΤ παραμένει ακέφαλη διοικητικά μετά τις παραιτήσεις των Βασίλη Κωστόπουλου και Γιώργου Θαλασσινού που ζήτησε και πέτυχε ο Λευτέρης Κρέτσος (κατόπιν της εντολής Τσίπρα), σας έχω νέα. Την Τετάρτη θα έχουμε ανακοινώσεις. Οπως βέβαια καταλαβαίνετε, ένα έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν του Ραδιομεγάρου, ενώ το μπάχαλο καλά κρατεί γενικά. Το αρχικό όνομα που κυκλοφόρησε στην Αγία Παρασκευή ήταν ο διαχρονικός Τάσος Μπιρσίμ. Ανώτερα βέβαια κυβερνητικά στελέχη μου το διέψευσαν κατηγορηματικά και δεν έχω λόγο να μην τους πιστέψω. Πάντως, αν αναζητείτε ονόματα, να καταθέσω κι εγώ τη συμβολή μου σε ορισμένα που έφτασαν στα αφτιά μου, αν και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου: Ευάγγελος Αντώναρος  (βρίσκω να έχει μια λογική, επειδή ήταν και προχθές φιλοξενούμενος στον «αέρα» της Αγίας Παρασκευής). Κι ακόμη, Παναγιώτης Παναγιώτου. Και Γιάννης Τζανετάκος. Λέτε;

Διεθνής Ρουβίκωνας

Τώρα, η έννοια της διεθνούς καριέρας έχει πολλές όψεις. Για παράδειγμα ώς τώρα ορισμένοι καλλιτέχνες πετύχαιναν ή όχι μια τέτοια. Ομως και η αναρχική συλλογικότητα του Ρουβίκωνα φαίνεται πως βαδίζει καλά. Μετά την εξακρίβωση στοιχείων από αστυνομικούς και το ρεμπέτικο γλέντι στη Φιλοσοφική, καταλύοντας κάθε νομιμότητα, ο Ρουβίκωνας έχει την τιμητική του και από τον «Economist». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις επιθέσεις στις πρεσβείες της Τουρκίας, της Γαλλίας και αλλού, ενώ το δημοσίευμα ερμηνεύει την ανοχή των Αρχών ως προσπάθεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει πως παραμένει στην «καρδιά του ριζοσπαστικού κινήματος».

Συντάξεις μέσω Βερολίνου

Το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί από το Βερολίνο στο Παρίσι για τις εκδηλώσεις της εκατονταετίας από το τέλος του A’ Παγκοσμίου Πολέμου –  το βράδυ θα παρευρεθεί στο δείπνο που οργανώνει ο Μακρόν με αρχηγούς κρατών. Νωρίτερα βέβαια (εννοώ σήμερα το πρωί) σε γερμανικό έδαφος θα δει διάφορους. Ξεχωρίζω, ωστόσο, πως θα τα πει με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς. Και στοιχηματίζω πως πρωτίστως θα τα πουν για τις περικοπές των συντάξεων. Συνεπώς, τα νέα που θα προκύψουν μπορεί να είναι μεγάλα.

Εκκλησιαστικά πυρά

Στο μέτωπο της Εκκλησίας, τώρα, τελικά συνέρχεται την άλλη Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, σε έκτακτη Σύγκλησή της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, που αποτελεί κοινώς το πιο διευρυμένο σχήμα του ιερατικού κονκλαβίου. Ε, ναι, για την εκκλησιαστική περιουσία θα μιλήσουν. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε πει πως αυτό θα γινόταν έτσι κι αλλιώς μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά πυρά από διάφορες πλευρές επιταχύνουν τη διαδικασία απορρόφησης των κραδασμών. Στα πυρά προσθέστε από χθες αυτά του μητροπολίτη Ανθιμου Θεσσαλονίκης, που είπε πως ο Ιερώνυμος επιχείρησε συναλλαγή με τον Τσίπρα. Ωχ…

Κλιμάκωση από Ράμα

Με κλιμάκωση της έντασης, που επηρεάζει και τις διμερείς σχέσεις, απαντούν τα Τίρανα, καθώς χθες το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα 52 ομογενών που παρέστησαν στην κηδεία του Κώστα Κατσίφα στους Βουλιαράτες, κατηγορώντας τους για συμμετοχή σε «οργανωμένες ενέργειες εις βάρος της Αλβανίας». «Κανείς δεν πρέπει να εκλαμβάνει ως αδυναμία τη σοφία που επιδεικνύει η Αλβανία», είπε – κατά την ανακοίνωση της απόφασης – ο αλβανός υπουργός Εσωτερικών Σαντέρ Λεσάι. Είχε προηγηθεί μια προκλητική διατύπωση του αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, ο οποίος έκανε λόγο για «προβοκάτορες κηδειών» και διαμήνυε στους συμπατριώτες του πως «όποιος ήρθε να προκαλέσει, εισήλθε, ντρόπιασε τον εαυτό του και τη σημαία του και αποχώρησε…».

Η ναρκοθέτηση της αναθεώρησης

Στην Πειραιώς, μαθαίνω, συζητούν πολύ για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση. Και προετοιμάζονται εντατικά για την κοινοβουλευτική διαδικασία. Για να είμαι ακριβής, προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο. Τι εννοώ; Υπάρχουν υπόνοιες ανάμεσα σε γαλάζια στελέχη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παίξει – και σε αυτό το ζήτημα – με τους κανόνες. Οτι δηλαδή, ίσως το στρατόπεδο της πλειοψηφίας προσανατολίζεται στο να ψηφίσει η παρούσα Βουλή όχι απλώς ποια θα είναι τα αναθεωρητέα άρθρα, αλλά και τη διατύπωσή τους. Κάτι τέτοιο, όπως μου εξήγησαν έγκυροι συνταγματολόγοι, αγγίζει τα όρια του πραξικοπήματος μιας και θα ακύρωνε τον αναθεωρητικό χαρακτήρα της επόμενης Βουλής, που είναι βάσει του Συντάγματος εκείνη που αποφασίζει ποιο θα είναι το τελικό περιεχόμενο των άρθρων του καταστατικού χάρτη της χώρας που θα αλλάξουν. Ακούγεται εξωπραγματικό. Από την άλλη, βέβαια, δεν είναι μακριά από το ρεπερτόριο του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να ναρκοθετήσει σχεδόν στα πάντα μια μητσοτακική διακυβέρνηση. Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό στην περίπτωση της συνταγματικής αναθεώρησης; Αν, ας πούμε, αρνούνταν να δεχθούν ως έγκυρη τη θετική ψήφο της αντιπολίτευσης σε κάποια άρθρα, οπότε αυτά θα περνούσαν με απλή πλειοψηφία και άρα η επόμενη Βουλή θα όφειλε να τα αναθεωρήσει με 180 ψήφους. Οι γαλάζιες υπόνοιες βασίζονται στη διατύπωση ορισμένων σημείων της συριζαϊκής πρότασης για το Σύνταγμα, που λένε πως διάβασαν πίσω από τις λέξεις. Ελπίζω, απλά οι της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερβάλλουν.