Έντυπη Έκδοση - Κόσμος
Με εξαίρεση τα κόκκινα μαλλιά του, η ομοιότητά του με τον παππού του είναι εντυπωσιακή. Και δεν είναι οποιοσδήποτε αυτός ο παππούς, αλλά ο Μπομπ Κένεντι, ο αδελφός του JFK, που δολοφονήθηκε κι αυτός, αλλά το 1968, λίγο πριν θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας.
Ο 38χρονος Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι ΙΙΙ είναι ο τελευταίος γόνος της πιο διάσημης (και πιο άτυχης) δυναστείας της Αμερικής. Εχει ήδη ολοκληρώσει δύο θητείες στο Κογκρέσο. Και είναι φίλος ενός άλλου νέου πολιτικού, του πρώην τραγουδιστή Μπέτο Ο’Ρουρκ, που στις χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές αντιμετώπισε τον Τεντ Κρουζ στο Τέξας για μια έδρα στη Γερουσία. Οι δύο φίλοι σκέφτονται μάλιστα να διεκδικήσουν το 2020 το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και να αντιπαρατεθούν στον Ντόναλντ Τραμπ.
«Είναι αλήθεια ότι το σκέφτομαι, αλλά δεν το σχεδιάζω» λέει χαμογελώντας στον ανταποκριτή της «Ρεπούμπλικα» που τον πέτυχε σε μια στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας. Μαζί με τον Μπέτο; «Γι’ αυτό πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο».
Ο Τζο Κένεντι πιστεύει ότι η πολιτική αλλαγή στην Αμερική είναι απαραίτητη. «Στην οικονομική πολιτική, στην εξωτερική πολιτική, στο πεδίο της υγείας. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις που οι Ρεπουμπλικανοί δεν μπορούν να δώσουν. Απόδειξη ότι οι αδύναμοι γίνονται όλο και πιο αδύναμοι».
Ο μικρανιψιός του JFK δεν έχει ψευδαισθήσεις. Η κληρονομιά που κουβαλάει είναι βαριά. «Το επίθετό μου είναι μια μεγάλη ευθύνη», σημειώνει, «αλλά δεν με καταπιέζει. Η οικογένειά μου έπαιξε θεμελιώδη ρόλο σε ορισμένες στιγμές και βοήθησε την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των αμερικανών πολιτών. Κάθε μέρα λαμβάνω υπόψη στις επιλογές μου αυτή την ιστορία».







