Σε χώρες με τις οποίες έχεις δύσκολες σχέσεις, χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία για συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Μερικές φορές, ακόμη και όταν έχει γίνει προεργασία, δεν μπορεί να είσαι σίγουρος για την ομαλή έκβαση της συναντήσεως. Το διαπιστώσαμε άλλωστε κατά την περσινή επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Η προγραμματιζόμενη επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία τον Δεκέμβριο έχει το μειονέκτημα ότι λείπει ένας υπουργός Εξωτερικών για να την προετοιμάσει. Ακόμη και η σημειολογία παίζει τον ρόλο της. Εάν είναι επίσημη επίσκεψη, θα ξεκινήσει από την Αγκυρα; Σε μία τέτοια περίπτωση θα ήθελε ο έλληνας Πρωθυπουργός να εμφανισθεί στο μαυσωλείο του Κεμάλ να καταθέσει στεφάνι; Οι προκάτοχοί του που πέρασαν από αυτή τη διαδικασία, μάλλον θα ήσαν διστακτικοί να την επαναλάβουν.

Μεγαλύτερη σημασία, προφανώς, έχουν τα θέματα ουσίας. Ποια ακριβώς θα είναι η θεματολογία της συναντήσεως; Σε αυτές τις συναντήσεις δεν πάμε να συζητήσουμε όλα τα θέματα. Πρέπει να θέτουμε προτεραιότητες και να γνωρίζουμε τι επιθυμεί η Τουρκία. Η γραφειοκρατία του υπουργείου Εξωτερικών έχει τη σχετική τεχνογνωσία και ξέρει να αποφεύγει τις κακοτοπιές. Δεν παύει, όμως, να έχει υπηρεσιακό χαρακτήρα και δεν μπορεί να επιμείνει σε κάτι όταν οι πολιτικές εντολές είναι διαφορετικές.

Επιπλέον, στην παρούσα φάση η Κύπρος βρίσκεται στην αιχμή. Αφενός έχουμε τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αφετέρου γίνονται συζητήσεις για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού με ισχυρή πιθανότητα οι δύο πλευρές να κινηθούν προς άλλη κατεύθυνση από αυτή που ακολουθήθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτή τη στιγμή στο επιτελείο Τσίπρα δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό πρόσωπο που να γνωρίζει τις λεπτές αποχρώσεις του Κυπριακού. Θα επιχειρήσει ο έλληνας Πρωθυπουργός να συζητήσει τέτοια θέματα; Ας ελπίσουμε ότι θα ακούσει προσεκτικά τους διπλωμάτες των αρμοδίων διευθύνσεων. Δεν έχει μείνει άλλη σταθερά.

Ο Αγγελος Συρίγος είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο