Τα μέτρα ασφαλείας έξω από το Athens Hilton υπήρξαν διακριτικά, αν και σε ελάχιστα λεπτά αναμενόταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν οι λιγοστές μαύρες λιμουζίνες οι οποίες μετέφεραν ισχυρούς επιχειρηματίες από τον αραβικό, κυρίως, κόσμο. Ελληνας επιχειρηματίας, ο οποίος βρισκόταν στην κεντρική είσοδο  της πολυτελούς μονάδας φιλοξενίας, μου εξήγησε ότι αρκετοί από τους businessmen οι οποίοι «πέταξαν» στην Αθήνα με αφορμή την 3η Ευρω-αραβική Σύνοδο διέμεναν εκεί. Κάποιοι μάλιστα προτίμησαν να περπατήσουν παρακολουθώντας την κίνηση στη μάλλον υποφωτισμένη Βασιλίσσης Σοφίας. Η απόσταση άλλωστε μεταξύ Μεγάρου Μουσικής (εκεί όπου πραγματοποιήθηκε η σημαντική αυτή σύνοδος) και Hilton είναι μικρή και ευχάριστη, όταν μάλιστα οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές. Μια μεγάλη, αστραφτερή μπλε πινακίδα με την ένδειξη 3rd EUArab & World Summit Gala Dinner έδειχνε στους προσκεκλημένους ότι έπρεπε να περάσουν στο εσωτερικό της αίθουσας Τερψιχόρη. Το «κλειστό δείπνο» με τους επιφανείς παρευρισκομένους και τιμώμενο πρόσωπο τον Πρωθυπουργό της χώρας αποτελούσε χορηγία του διεθνούς ακτινοβολίας επιχειρηματία Ταουφίκ Χούρι μέσα από την εταιρεία του CCC. Ο Ταουφίκ Χούρι, αν και δραστηριοποιείται επαγγελματικά σε διάφορα κράτη του πλανήτη, έχει επιλέξει να ζει μαζί με την οικογένειά του στην Ελλάδα. Είναι άλλωστε λάτρης της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Οι Αραβες, οι επενδύσεις, το μενού και ο… Ερντογάν

Οι άραβες επιχειρηματίες είχαν καταλάβει τα πρώτα τραπέζια. Κάποιοι από αυτούς επέλεξαν να φορέσουν τις παραδοσιακές κατάλευκες κελεμπίες με τα κόκκινα σαρίκια. Ο Αλέξης Τσίπρας κάθισε στο τεράστιο κεντρικό τραπέζι με τα λευκά λινά τραπεζομάντιλα και τα βαρύτιμα σερβίτσια. Ο Πρωθυπουργός συζητούσε με τους ξένους επιχειρηματίες. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το ζητούμενο είναι οι φιλικοί, χαμογελαστοί, άριστοι στις δημόσιες σχέσεις άραβες businessmen να αξιοποιήσουν επενδυτικές ευκαιρίες τις οποίες προσφέρει η χώρα μας. Ο Πρωθυπουργός καθόταν μεταξύ του επιχειρηματία Ταουφίκ Χούρι και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά. Στην απέναντι ακριβώς θέση ο διοργανωτής του συνεδρίου Συμεών Τσομώκος. Ο Αλέξης Τσίπρας φαινόταν ιδιαίτερα ευδιάθετος, δεν έδειχνε μάλιστα καμία ενόχληση όταν κάποιοι «περνούσαν» πάνω από το κεφάλι του και επέμεναν να συνομιλήσουν μαζί του, διακόπτοντας ακόμα και το φαγητό του. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε ψάρι για το δείπνο του. Κάπου μεταξύ… ριζότου και ψαριού κατόρθωσα να έχω μια συνομιλία μαζί του. Ο Prime Minister, παρά τα προβλήματα και τις συνεχείς υποχρεώσεις, παρατηρώ ότι δεν έχει χάσει το χιούμορ του…

Βγαίνοντας λίγο μετά τις 12 το βράδυ από το ξενοδοχείο το μάτι μου έπιασε ένα «ειδικό κρεβάτι του μασάζ» να μεταφέρεται με το ασανσέρ. Θυμήθηκα ότι κάτι ανάλογο είχε χρησιμοποιήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της παραμονής του πριν από λίγα χρόνια στο ξενοδοχείο… Χθες στη σύνοδο μίλησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κόρητου Μικ Τζάγκερ στην Αθήνα

Τις δημιουργίες της Τζέιντ Τζάγκερ, κόρης του εμβληματικού Μικ, αρχηγού των Rolling Stones, είχα προσέξει αρκετά χρόνια πριν, στη διάρκεια ενός ταξιδιού μου στο Λονδίνο. Το κοσμηματοπωλείο Aspinal’s στο Mayfair φιλοξενούσε τα κοσμήματα της Τζέιντ. Η κόρη του εκκεντρικού Μικ (από τον γάμο του με την Μπιάνκα Τζάγκερ) έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία στα κοσμήματα με «περίεργες» πέτρες. Η Τζέιντ αντλούσε πάντα έμπνευση από τους μεγάλους πολιτισμούς του πλανήτη. Η Τζέιντ Τζάγκερ έρχεται τώρα στην Αθήνα προσκεκλημένη της ελληνίδας σχεδιάστριας μόδας Σήλιας Κριθαριώτη. Η Τζέιντ θα παρουσιάσει τη νέα συλλογή κοσμημάτων της στο ατελιέ της Σήλιας Κριθαριώτη στην Πλάκα. Το απόγευμα της 15ης Νοεμβρίου, με «φόντο» τη Συνοικία των Θεών.