Ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην Ελλάδα και ένα… υπέροχο Σαββατοκύριακο στη Ρώμη. Απόδραση σύντομη αλλά πάντα γοητευτική στην Αιώνια Πόλη. Οι Ιταλοί με ρωτούσαν για τη σεισμική δόνηση των 6,4 ρίχτερ η οποία πραγματοποιήθηκε στην απέναντι Ζάκυνθο, το όμορφο νησί του Ιονίου που αρκετοί από αυτούς έχουν επισκεφθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού. Προσπάθησα να τους «καθησυχάσω» επισημαίνοντας ότι οι σεισμικές δονήσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την πολιτική, οικονομική πραγματικότητα και σοβαρά θέματα της καθημερινότητας είναι πιο δυνατές από εκείνες του… Εγκέλαδου. Οι γείτονές μας άλλωστε αντιμετωπίζουν και εκείνοι εδώ και αρκετό καιρό μια πολύ δύσκολη κατάσταση όσον αφορά την οικονομία τους. Οι Ιταλοί παρά τα προβλήματά τους και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τους, τα οποία μιλάνε για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοσθούν, τη μεγάλη αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες και όλα τα σχετικά, συνεχίζουν να απολαμβάνουν τον εσπρέσο τους στο Cafe Greco και τις βόλτες τους σε πλατείες και δρομάκια. Ρωτάω τα παιδιά κάποιων ιταλών φίλων μου αν γνωρίζουν κάτι για τον δικό τους Ντούτσε και τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του ’40. Με κοιτάνε γεμάτα απορία την ώρα που βυθίζουν το πιρούνι τους στα λαχταριστά σπαγγέτι με σάλτσα αντζούγιας. Δεν επιμένω. Τα παιδιά δείχνουν ότι αρνούνται να… ξεφυλλίσουν τις πολύ «πίσω» σελίδες των ιστορικών βιβλίων (κρίμα η… συγγνώμη Ματαρέλα στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης).

Στυλιστικές αναφορές και εντυπωσιακά art projects

Κοιτάζω τις μεγάλες βιτρίνες του Valentino. Στο εσωτερικό της boutique τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Εκεί μπορείς να «αγγίξεις» τα πολύτιμα υφάσματα των ρούχων πάνω στις κούκλες. Ολα αυτά κάτω από το… βλέμμα μιας τεράστιας μαύρης αρκούδας που χρησιμεύει για ντεκόρ.

Στην ελληνική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε η έναρξη της 6ης Μπιενάλε Αθήνας με τα πλήθη να κινούνται συνέχεια σε τέσσερα γνωστά, εμβληματικά οικοδομήματα γύρω από την Πλατεία Κολοκοτρώνη. Ενδιαφέρουσες προτάσεις, νέοι καλλιτέχνες που έχουν να δείξουν ακόμα πιο σημαντικά πράγματα στο μέλλον και πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι να επισκέπτονται τους χώρους της Μπιενάλε, του επιδραστικότερου, η αλήθεια είναι, εικαστικού θεσμού της πρωτεύουσας. Αρκετοί μετά τις ατέλειωτες βόλτες στην έκθεση κατέληξαν στο ιστορικό Zonars και το City Link. Μια καλή ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση της ταλαντούχας conceptual artist Αννας Φαφαλιού η οποία ζει και εργάζεται μεταξύ Λονδίνου και Λος Αντζελες. Η έκθεση σε επιμέλεια της Αννας Χατζηνάσιου φιλοξενείται στην ιδιωτική λέσχη Salon de Bricolage. Τίτλος της «Few Things We Left Unsaid». Αποτελεί συνέχεια του διαδραστικού art project το οποίο παρουσιάστηκε το 2017 στο Scotch of St. James της βρετανικής πρωτεύουσας…

Τιμητικές τελετές και συναντήσεις στο Παρίσι

Η Ρώμη με τη vintage διάθεση και το Παρίσι το οποίο εμένα προσωπικά μου βγάζει πάντα προς τα έξω μια γλυκιά μελαγχολία. Στην Πόλη του Φωτός λοιπόν και στο υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση για τον διάσημο συγγραφέα Metin Arditi. Ο κ. Arditi τιμήθηκε με το Παράσημο των Γραμμάτων και των Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας από τον υπουργό Πολιτισμού της χώρας Franck Riester. Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσε η πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Η Μαριάννα και ο Arditi συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και εκτίμησης. Συνεργάζονται στενά στα πλαίσια της UNESCO. Η Μαριάννα χαρακτήρισε στην ομιλία της τον επιφανή συγγραφέα σπουδαίο δημιουργό, ο οποίος μέσα από το έργο του αποτελεί «φάρο ανθρωπισμού και πολυπολιτισμικότητας». Η κυρία Βαρδινογιάννη επισκέφθηκε στη συνέχεια τη γενική διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού.