Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, με Αντώνη αρχηγό. Μην πάει το μυαλό σας σε λάθος Αντώνη. Εννοώ τον Κοτσακά που είδαν τη σκόνη του οι συριζαίοι στην εκλογή της νέας Πολιτικής Γραμματείας που έκλεισε και τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτος σε ψήφους ο ίδιος, έγινε πρώτο θέμα και πυροδότησε και αντιδράσεις. Κρατώ αυτή του Βασίλη Κεγκέρογλου που τουίταρε βιτριολικά πως βγήκε πρώτος σε σταυρούς ο υπαρχηγός του Ακη. Για όσους δεν θυμούνται, ο Κοτσακάς επί ΠΑΣΟΚ υπήρξε γραμματέας οργανωτικού και συνεργάτης του Τσοχατζόπουλου. Γιατί όμως πήγε τόσο καλά ο εν λόγω στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ; Ρώτησα υψηλόβαθμο στέλεχος της Κουμουνδούρου που του έχω εμπιστοσύνη. Τι μου είπε; Πως ο Κοτσακάς κατ’ αρχάς, βγαίνει δεύτερη φορά πρώτος στην ΠΓ. Πως διεισδύει σε όλο το σώμα του κόμματος ως πρόσωπο. Εχει συμπάθειες ακόμη και στην τάση των 53+. Πάντα, δε, στα όργανα, όπως μου λέει η πηγή μου, βάζει με έξυπνο τρόπο προβληματισμούς, ώστε ακόμη κι αν διαφωνείς, να μη σε πολώνει «τασικά». Κι όλα αυτά παρότι είναι από τους τρεις συντονιστές της Κίνησης Μελών (που έχει αναφορά στον Νίκο Παππά, δηλαδή).

Για έμπνευση

Το Ποτάμι τώρα, Κοτσακάδες δεν έχει. Εχει όμως συνέδριο, στις 3 και 4 Νοεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο θα καλέσει και φωνές που εμπνέουν. Εννοώ εμπνέουν τους ποταμίσιους, αλλά Ποτάμι δεν δηλώνουν. Ανάμεσά τους θα είναι η Ελένη Αρβελέρ, ο Θάνος Βερέμης, ο Ματθαίος Γιωσαφάτ, η Σώτη Τριανταφύλλου και ο Νίκος Αλιβιζάτος. Βασικά ο διαπρεπής συνταγματολόγος υποστηρίζει τον χώρο της Κεντροαριστεράς από όπου κι αν προέρχεται. Κι επειδή είπα για Σταύρο, ο αρχηγός θα δει αύριο την Κοινωνία Αξιών και τη Φιλελεύθερη Συμμαχία στο πλαίσιο της διεύρυνσης και των πολιτικών συμμαχιών. Φασούλι το φασούλι το λένε αυτό.

Βραβεία στον κάμπο

Σε πάω τώρα στη Θεσσαλία καθώς ο Κώστας Αγοραστός, σύμφωνα με πληροφορίες από τον κάμπο, την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχε ως πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος στις Βρυξέλλες. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επιστρέφοντας, όμως, έφερε στη βαλίτσα του και δυο ευρωπαϊκά βραβεία που απονεμήθηκαν στην Περιφέρειά του. Πρόκειται για το βραβείο καλύτερης επικοινωνιακής προβολής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καλύτερης σκηνικής παρουσίασης του ευρωπαϊκού προγράμματος BlueMed για τα καταδυτικά μουσεία – πάρκα όπου η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε ως επικεφαλής εταίρος. Αν αναλογιστούμε ότι ήδη η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακηρύχθηκε Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 και βραβεύτηκε μεταξύ των Περιφερειών της Ευρώπης για την καλύτερη καμπάνια προβολής του ΕΣΠΑ τότε εύκολα μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα κανείς ότι έξω πάει καλά.

Ευλογίες

Κι επειδή έπιασα τις Περιφέρειες, σας γνωστοποιώ ότι χθες το μεσημέρι δρασκέλισε την πόρτα του γραφείου του Κώστα Καραμανλή ο Γιώργος Πατούλης, υποψήφιος βέβαια για την Περιφέρεια Αττικής. Η επίσκεψη Πατούλη στην Παναγή Κυριακού διήρκεσε σχεδόν τρία τέταρτα, χρόνος προφανώς επαρκής για να λάβει «ευλογίες» για τον δύσκολο αγώνα…

Σύμπραξη με ΣΥΡΙΖΑ

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, μου λένε, έχει προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συμφωνία του για τη συμφωνία των Πρεσπών. Μου λένε επίσης πως θα μπορούσε να πάει σε σύμπραξη, αλλά όχι μόνος. Σκέφτεται σοβαρά που λέτε να φτιάξει μια πολιτική κίνηση, ή ομάδα πολιτών, και από κει να διαπραγματευτεί τη συμπόρευσή του με τον Τσίπρα. Ε, τι; Μην το γελάτε, γιατί σας θυμίζω πως η Κίνηση Πράττω πήρε μέχρι και υπουργεία στη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Κουίζ

Είναι γιος ιστορικού στελέχους της Αριστεράς και δημοσιογράφος με συγγραφική παρουσία. Εσχάτως του έχει γίνει κρούση για υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διατηρεί δίαυλο και με τον Δημήτρη Λιάκο. Παρουσιάστηκε μάλιστα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στην Αθηναΐδα χωρίς να είναι μέλος. Οποιος απαντήσει στο κουίζ, θα λάβει δώρο ένα βιβλίο του Εδουάρδο Γκαλεάνο

Ευρεία ανανέωση

Λοιπόν, επειδή μίλησα με τους ανθρώπους μου στη ΔΗΜΑΡ, έχω ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή και τις αποφάσεις που πήρε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Κατ’ αρχάς σημειώθηκε μια ευρεία ανανέωση αφού 9 από τα 15 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής (δεν προσμετρώ εδώ τον πρόεδρο Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον 28χρονο γραμματέα και εκπαιδευτικό με καλές σπουδές Στέργιο Καλπάκη) είναι νέα πρόσωπα. Οι 7-8 από αυτούς, δε, είναι από την περιφέρεια. Εμαθα επίσης πως το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί η ψηφιακή αναβάθμιση του κόμματος, ενώ και ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που εξήγγειλε ο Θεοχαρόπουλος και ενέκριναν όλοι θα έχουν πολύ ενδιαφέρον, όπως η εκδήλωση στα τέλη του Νοεμβρίου με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση.

Πράσινα βέλη

Χαμός τώρα με την Greenpeace, η οποία την είπε χοντρά στους συριζαίους. Για την ακρίβεια, έβγαλε μια σκληρή ανακοίνωση όπου ονομάζει τους υπουργούς Περιβάλλοντος δόκτορα Τζέκιλ και κύριο Χάιντ. Οπως μάλιστα λέει με νόημα, «ζούμε στη χώρα τού πες ό,τι θες, δεν κοστίζει τίποτα». Για να μη σας κρατώ σε αγωνία, καταγγέλλει πως ο ένας υπουργός υπογράφει περήφανα νέες άδειες για έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων και ο άλλος διατυμπανίζει ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι κατώτερες των προσδοκιών και ζητά την αναθεώρησή τους επί το αυστηρότερον. Και προφανώς εννοεί τον Γιώργο Σταθάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο. Μάλιστα, συμπληρώνει πως η Ελλάδα δεν είναι ο παράδεισος στις πράσινες επενδύσεις και τη βιώσιμη ανάπτυξη, πράγμα που πιθανώς το ξέρετε κι εσείς.