Δεν γνωρίζω αν το συνηθίζουν οι υπουργοί Αμυνας άλλων χωρών, αλλά ο «ημέτερος» Πάνος Καμμένος έχει επισκεφθεί πολλές φορές εκθέσεις οπλικών συστημάτων στο εξωτερικό. Ξέρετε, αυτές τις εκθέσεις όπου αμυντικές βιομηχανίες εκθέτουν τα προϊόντα τους. Σήμερα, ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί (αφού βρίσκεται στις ΗΠΑ) όχι μία συνηθισμένη έκθεση οπλικών συστημάτων, αλλά την πιο ισχυρή αμερικανική πολεμική βιομηχανία, τη Lockheed Martin (αυτή που κατασκευάζει ανάμεσα στα άλλα και τα περιβόητα F-35). Τι γυρεύει ο υπουργός Αμυνας στη φωλιά της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας;

Εξοδα

Μαθαίνω ότι ο Καμμένος θα είναι VIP επισκέπτης στη Lockheed Martin, οι ιθύνοντες της οποίας σκοπεύουν να του παρουσιάσουν τα σχέδια για την κατασκευή ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους, κάτι ανάμεσα στο (πανάκριβο) F-35 και το F-22. Τώρα θα πείτε η Ελλάδα ετοιμάζεται πάλι για νέες εξοπλιστικές περιπέτειες, μόλις βγήκε από τα προγράμματα του Μνημονίου; Δεν της αρκούν τα χρήματα (1,5 δισ. ευρώ) που πλήρωσε για την αναβάθμιση των F-16; Εκείνο που θυμήθηκα είναι κάποιες δηλώσεις που έκανε τις προάλλες ο Καμμένος ότι μέσα στην επόμενη πενταετία η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της στον… αέρα.

Εξω οι βάσεις που μένουν

Εδώ όμως τίθεται κι ένα άλλο ερώτημα. Αραγε η επίσκεψη Καμμένου στη φωλιά της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ γίνεται με δική του πρωτοβουλία ή είναι ενήμερος και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας; Γιατί εδώ συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ (και το Μαξίμου) εξέδωσαν ανακοινώσεις για το σχέδιο Β του Καμμένου (αυτό που θα αναχαιτίζει τους Ρώσους στα Βαλκάνια). Δεν είπαν όμως λέξη για τις αμερικανικές βάσεις που εξήγγειλε επί ελληνικού εδάφους. Και γιατί να πουν; Δεν τις γνώριζαν; Αφού οι περισσότερες (Σούδα, Λάρισα, Βόλος – Κρανέα) λειτουργούν εδώ και δύο χρόνια. Και ετοιμάζεται να λειτουργήσει και η βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη. Εκτός εάν διατείνονται ότι έκρυψαν τις βάσεις από τον Τσίπρα για να δείχνει ότι εξακολουθεί να παραμένει… αριστερός.

Στα κάγκελα

Οι ΑΝΕΛ δε, όλο και χάνουν τη χημεία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό φάνηκε και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού όπου Τέρενς Κουίκ – είναι ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών – και Τριανταφυλλίδης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Επιτροπής, έγιναν μαλλιά-κουβάρια. Ολα ξεκίνησαν όταν ο Κουίκ ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του και απαντώντας σε κάποιες ερωτήσεις βουλευτών επιχείρησε να αποχωρήσει. Ο Τριανταφυλλίδης όμως είχε άλλη άποψη, λέγοντάς του ότι δεν μπορεί να φύγει. Ο υφυπουργός τσαντίστηκε: «Μα με πήρατε τηλέφωνο και που είπατε να έρθω να μιλήσω κι αφού απαντήσω σε πέντε ερωτήσεις να φύγω». Ο προεδρεύων αμετακίνητος του είπε ότι του έστειλε γραπτή πρόσκληση, αφήνοντας εκτεθειμένο τον υφυπουργό που οργισμένος: «Θίγετε την τιμή μου», του είπε. «Με πήρατε τηλέφωνο. Μου είπατε ότι θα μιλήσεις 15 λεπτά, θα απαντήσεις σε πέντε ερωτήσεις και θα φύγεις. Με βάση αυτό κανόνισα το πρόγραμμά μου. Εχω τον γερμανό πρόεδρο εδώ. Εχω κι άλλες δουλειές. Τι να κάνω;», είπε ο Κουίκ. «Πώς μπορώ να προδικάσω ότι θα κάνουν οι βουλευτές πέντε ερωτήσεις;», αντέτεινε ο Τριανταφυλλίδης, που είχε κάνει την επιτροπή μπάχαλο, για να καταλήξει έπειτα από λίγη ώρα ότι «το θέμα θεωρείται λήξαν». Συμφώνησε και ο υφυπουργός, επιμένοντας πάντως ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους: «Δεν θα μπω και στο τι άλλο συνομιλήσαμε. Αλλά μην αρνείστε ότι πήρατε τηλέφωνο», είπε.

Φάουλ Ορμπαν

Χαμός στην Ευρωβουλή για την ευχαριστήρια επιστολή Oρμπαν στη Χρυσή Αυγή. Σιγή ιχθύος τηρεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει ο ούγγρος ηγέτης και το κόμμα του. Το θέμα ανοίγει και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θυμίζουν πως το Ευρω-κοινοβούλιο έχει ψηφίσει την ενεργοποίηση του άρθρου 7 για επιβολή κυρώσεων στον Ορμπαν λόγω της συνεχιζόμενης παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου.

Στην κούρσα για τον δήμο

Και εκεί που ανακοίνωνε ο Γιώργος Καμίνης πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, η συνεδρίαση της παράταξής του απέκτησε ξαφνικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο αντιδήμαρχος Λευτέρης Παπαγιαννάκης είπε πως αφού ο Καμίνης ξεκαθάρισε τις προθέσεις του, αποδεσμεύεται και ο ίδιος πλέον για τις δικές του κινήσεις αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Την πρόθεσή του εξέφρασε και μέσω Facebook, δηλώνοντας δε ότι αναμένει τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής. Θυμίζω πως ο Παπαγιαννάκης θα ήταν η πρόταση της ΔΗΜΑΡ στον νέο φορέα για τον Δήμο Αθηναίων. Παράλληλα όμως έχει τρέξει αρκετά η υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου, για τον οποίο βέβαια η Χαριλάου Τρικούπη περιμένει να την ανακοινώσει μόνος του – και προφανώς θα τον στηρίξει ολόθερμα.

Η απεργία και η απορία

Διάλογο μπροστά στην κλειστή είσοδο της Ακρόπολης – λόγω της απεργίας των εργαζομένων του ΥΠΠΟ – και παρουσία εκατοντάδων τουριστών που είχαν προπληρώσει το εισιτήριό τους, αλλά δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τον Παρθενώνα, επιχείρησαν να ξεκινήσουν χθες (ναι, ανήμερα της απεργίας) η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο υφυπουργός Κώστας Στρατής. Οι εργαζόμενοι – οι οποίοι απεργούσαν για το ζήτημα της παραχώρησης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο, καθώς δεν πείθονται από τις διαβεβαιώσεις ούτε του ΥΠΠΟ ούτε του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν υφίσταται θέμα – απορούσαν για ποιον λόγο δεν είχαν προσκληθεί σε διάλογο πριν από την απεργία (παρά μόνο ένα από τα σωματεία τους). Από την πλευρά της η ηγεσία ακούστηκε να λέει: «αν μας λέγατε ότι θα κάνετε απεργία θα προχωρούσαμε σε συνάντηση». Κι όταν κηρύχθηκε η απεργία γιατί δεν τους συνάντησε; Με την απορία θα μείνουμε.