Η τέταρτη θητεία της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ αποδεικνύεται μέχρι στιγμής η πιο δύσκολη, τουλάχιστον πολιτικά. Ο κυβερνητικός σχηματισμός Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών όχι μόνο άργησε να σχηματιστεί και προέκυψε αναγκαστικά για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, αλλά ίσως αποδειχθεί εύθραυστος ή τουλάχιστον δυσλειτουργικός στην πράξη. Πέρα από τις διαφωνίες Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών, η Μέρκελ καλείται να ξεπεράσει την αμφισβήτηση προς το πρόσωπό της από το αδελφό συντηρητικό κόμμα στη Βαυαρία.

Οι αντιπαραθέσεις της καγκελαρίου με τον υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ είναι διαρκείς. Ο δεύτερος, μάλιστα, έχει προκαλέσει σοβαρές εντάσεις δύο φορές λόγω της κυβερνητικής πολιτικής στο Προσφυγικό και της υπόθεσης Μάασεν μετά τα γεγονότα στο Κέμνιτς. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι εκλογές που πραγματοποιούνται αυτή την Κυριακή στη Βαυαρία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Για πρώτη φορά, οι Χριστιανοκοινωνιστές θα αναγκαστούν να αναζητήσουν πολιτική συνεργασία με ένα, πιθανώς και δύο μικρότερα κόμματα για να κυβερνήσουν σε τοπικό επίπεδο. Το κόμμα των Πρασίνων και η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα λάβουν τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Οι Πράσινοι, λοιπόν, θα εξελιχθούν σε βασικό παίκτη, που θα βάλει τους δικούς του, δύσκολους όρους, καθώς η συνεργασία των Χριστιανοκοινωνιστών με την Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι εκτός συζήτησης.

Παρόλο που δεν είναι εύκολο να αναπτυχθούν σενάρια πριν γίνουν γνωστά τα ποσοστά των κομμάτων, το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βαυαρία αναμένεται να έχει διπλό αντίκτυπο όχι μόνο στο κρατίδιο αλλά σε ολόκληρη τη Γερμανία. Ο πρώτος αφορά την ίδια τη Μέρκελ ενόψει του συνεδρίου του κόμματός της τον Δεκέμβριο. Η αποδοκιμασία προς τους Χριστιανοκοινωνιστές, που αναμένεται να αποτυπωθεί την Κυριακή, αφορά και την ίδια, όχι μόνο τον Ζεεχόφερ. Και ο δεύτερος σχετίζεται με τη μελλοντική στάση του Ζεεχόφερ, που είναι απρόβλεπτος και μπορεί να επηρεάσει ξανά την κυβερνητική λειτουργία.

Οι επόμενες δύο βδομάδες θα είναι γεμάτες εσωτερικές πολιτικές διεργασίες, καθώς στα τέλη του μήνα ακολουθούν και οι τοπικές εκλογές στην Εσση.

Ο δρ Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Begin Sadat Centre for Strategic Studies (Ισραήλ) και διδάσκων Διεθνών Σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης