Στην αγκαλιά του Πάρνωνα φωλιάζουν μερικά από τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδας. Ενα από αυτά είναι η Καστάνιτσα. Κτισμένη από τα χέρια των περίφημων λαγκαδινών μαστόρων γρήγορα ξελογιάζει τον ταξιδιώτη με έναν απλό περίπατο στα στενά σοκάκια της, τα οποία ελίσσονται ανάμεσα σε κάτασπρα, βαμμένα με ασβέστη, σπίτια. Κάποια από αυτά μάλιστα είναι πυργόσπιτα ηλικίας 300 ετών. Θα τα ανακαλύψετε αν ανεβείτε έως το βόρειο τμήμα του οικισμού όπου βρίσκονται τα ερείπια ενός βυζαντινού πύργου (Πύργος Καψαμπέλη). Από αυτό το σημείο θα απολαύσετε και την καλύτερη θέα στα γύρω δάση.

Σε δύο εβδομάδες (το Σάββατο 27 Οκτωβρίου) η «Ωραία του Πάρνωνα», όπως χαρακτηρίζουν την Καστάνιτσα πολλοί, προσφέρει μία ξεχωριστή αφορμή για εκδρομή. Πρόκειται για τη γιορτή του κάστανου την οποία διοργανώνει και φέτος (για 35η χρονιά) ο Μορφωτικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών. Οπως μαρτυρά και το όνομά του χωριού, εδώ παράγονται τόνοι κάστανου, γι’ αυτό και το γιορτάζουν αναλόγως. Στόχος των κατοίκων είναι να κάνουν ευρύτερα γνωστές τις ευεργετικές του ιδιότητες. Στην πλατεία του Σωτήριου Κουρούνη (200 μέτρα από τη νότια είσοδο του χωριού) οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κάστανα από πεντανόστιμες τοπικές συνταγές (βραστά, ψητά, σε φαγητό και γλυκίσματα). Ολα αυτά υπό τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και χορών, ενώ από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων δεν θα λείπουν και οι δραστηριότητες για τους μικρούς ταξιδιώτες.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας αξίζει να επισκεφτείτε την έκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων αλλά και το Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Ορους Πάρνωνα – Μουστού. Εκεί θα μάθετε τα πάντα γύρω από την ιστορία αυτού του τόπου αλλά και τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα του Πάρνωνα.