Oταν, τον Μάιο του 2011, γκρεμίστηκαν ξαφνικά όλοι οι… φούρνοι της Μόσχας, κανείς δεν εξεπλάγη, διότι η εξήγηση ήταν προφανής: διεξαγόταν ένα φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας (στη Βαρκελώνη) ερήμην της ΤΣΣΚΑ!

Με την παλιά κλισαρισμένη δημοσιογραφική λογική που ορίζει ότι «είδηση δεν είναι όταν ένας σκύλος δαγκώσει έναν άνθρωπο, αλλά όταν ένας άνθρωπος δαγκώσει έναν σκύλο», στην προκειμένη (μπασκετική) περίπτωση, είδηση και δη παταγώδης και σοκαριστική είναι να μένουν οι Μοσχοβίτες εκτός νυμφώνος.

Από το 2002 και εντεύθεν, επί εποχής Ευρωλίγκας, σε 16 σεζόν, τούτο συνέβη μία φορά και μάλιστα τότε που η ΤΣΣΚΑ κλεινόταν στο καβούκι της, ο νυν προπονητής της στεφόταν πρωταθλητής Ευρώπης για πέμπτη φορά στη ζωή του. Επτά χρόνια αργότερα ο Δημήτρης Ιτούδης διανύει πλέον την πέμπτη σεζόν του στον πάγκο της ίδιας ομάδας την οποία το 2016 στο Βερολίνο (και μάλιστα απέναντι στον φίλο, κουμπάρο και μέντορά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς) οδήγησε στον έβδομο κολοφώνα της ιστορίας της.

Στο γυμναστήριο

Χθες το μεσημέρι που κάλεσα τον 48χρονο προπονητή στο τηλέφωνο, τον πέτυχα πάνω σε έναν διάδρομο γυμναστηρίου, καθότι νους υγιής εν σώματι υγιεί! «Προσπαθώ να τηρώ ένα πρόγραμμα εκγύμνασης, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, πότε με διάδρομο, πότε με βάρη και πότε με κολύμπι» εξηγεί, αλλά δεν αφήνει κιόλας την ώρα να πάει χαμένη…

Οσο ιδροκόπαγε πάνω στον διάδρομο, έριχνε κιόλας κλεφτές ματιές στο iPad για να τσεκάρει άλλη μια φορά τον Πάνγκος και τον Σίνγκλετον (ενόψει της αποψινής πρεμιέρας με την Μπαρτσελόνα), ύστερα άκουσε ένα ποτ πουρί από Καζαντζίδη, Μητροπάνο, Πάριο, Ρέμο και Αργυρό και να πώς συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Για την ΤΣΣΚΑ και τον Ιτούδη η επίτευξη του στόχου μοιάζει με μια συνηθισμένη μέρα στη δουλειά, αλλά ο εκ Τρικάλων Ημαθίας ορμώμενος προπονητής αισθάνεται την ανάγκη να παραποιήσει τον τίτλο του έργου του Λουίτζι Πιραντέλο. «Δεν είναι έτσι, εάν έτσι νομίζετε» σχολιάζει. «Κάθε σεζόν αποτελεί ένα καινούργιο ταξίδι και μια νέα πρόκληση. Μπροστά μας ξανοίγεται ένας Μαραθώνιος στον οποίο και οι 16 ομάδες έχουν στόχο τουλάχιστον τα πλέι οφ, οι περισσότερες δε από αυτές το φάιναλ φορ. Ούτε στο ΝΒΑ δεν συμβαίνει αυτό, χώρια που εκεί κάποιες ομάδες χάνουν επίτηδες για να έχουν καλύτερη επιλογή στο ντραφτ»!

Οι κανονισμοί

Ο Ιτούδης περιμένει με ανυπομονησία αλλά και με περιέργεια την έναρξη της νέας σεζόν. «Υπάρχουν πολλά ζητήματα προς διερεύνηση και μάλιστα σε όλη την γκάμα, μηδέ των κανονισμών εξαιρουμένων. Τις προάλλες το ΝΒΑ αποφάσισε να βάλει το χρονόμετρο στα 14 δευτερόλεπτα έπειτα από επιθετικό ριμπάουντ και αυτή είναι μια δική τους προσέγγιση στα καθ’ ημάς. Γενικώς πιστεύω ότι οι κανονισμοί πρέπει να ομογενοποιηθούν και όχι να έχουμε τόση πολυγλωσσία, αυτός άλλωστε είναι ένας επιπλέον λόγος της υπεροχής του ποδοσφαίρου. Οφείλουμε να πλησιάσουμε εμείς προς το ΝΒΑ και να προσπαθήσουμε να μεγαλώσουμε το γήπεδο. Οσο για τη νέα σεζόν περιμένω ακόμη περισσότερη αθλητικότητα, αυξημένη έκφραση του ατομικού ταλέντου, γρηγορότερες επιθέσεις στο σετ παιχνίδι και μεγάλη έμφαση των ομάδων στις αποστάσεις».

Τι καπνό φουμάρει η ΤΣΣΚΑ που θα μπει απόψε στην αρένα με στόχο να διανύσει όλο τον δρόμο μέχρι τη Βιτόρια; «Από την πρώτη ημέρα που βρέθηκα εδώ, διαδεχόμενος έναν σπουδαίο προπονητή, τον Ετορε Μεσίνα, ο στόχος μου ήταν να δημιουργήσουμε ένα στέρεο μοντέλο και κάθε χρόνο να είμαστε χαμαιλέοντες! Εννοώ ότι πρέπει να μπορούμε να υποστηρίξουμε όλα τα στυλ παιχνιδιού και να νικάμε είτε τα ματς παίζονται στους 70, είτε στους 100 πόντους. Φέτος θέλουμε να τελειώνουμε ακόμη καλύτερα τις φάσεις σε γρήγορο χρόνο και μέσα στην πολυκοσμία της αντίπαλης άμυνας. Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε όλα τα επίπεδα: στη δημιουργία, στην εκτέλεση, στην παραγωγικότητα, στο transition game και πάει λέγοντας. Εχουμε συνοχή, ποιότητα και υψηλό δείκτη δημιουργίας στην περιφέρεια με τους Ντε Κολό, Ροντρίγκεθ, Χίγκινς, Κλάιμπερν, ενώ η προσθήκη του Πίτερς, του Χάκετ και του Μπολονμπόι εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο το ρόστερ μας. Α, να μην ξεχάσω και τον Ούχοφ, για να μην εκπλαγείς εάν ξαφνικά τον δεις να παίζει καμιά εικοσαριά λεπτά»!

Κίνητρα

Πέραν του αγωνιστικού σκέλους, ο επί 13 συναπτά έτη συνεργάτης του Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό, φροντίζει να αναζωογονεί κιόλας τα κύτταρα και τα κίνητρα ολόκληρου του οργανισμού. «Το 2014 βρήκα την ΤΣΣΚΑ να έχει μέσο όρο 3.000 θεατές στους αγώνες της Ευρωλίγκας και πέρυσι τον ανεβάσαμε στους 8.000, ενώ στην πρεμιέρα με την Μπαρτσελόνα το γήπεδο θα είναι τίγκα! Ακόμη και εμείς οι ίδιοι, ο πρόεδρος Αντρέι Βατούτιν κι εγώ που θέλαμε εισιτήρια για να εξυπηρετήσουμε φίλους μας, τα αγοράσαμε. Αυτό είναι ένα από τα κίνητρά μας, ενώ υπάρχουν και άλλα που τα βάζουμε από μόνοι μας μέσα στα αποδυτήρια και τα κυνηγάμε όλη τη σεζόν».

Προχθές, στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Pick N’ Roll» της Cosmote TV, ο Τσάβι Πασκουάλ ορίζοντας μονολεκτικά το επίκεντρο της μπασκετικής κοσμοθεωρίας και της ταυτότητάς του, είπε τη λέξη «στρατηγική» και ο Ιτούδης έχει εύκαιρη τη δική του απάντηση: «Λεπτομέρειες»!

Ο Μπλατ, ο Πασκουάλ, η Βιτόρια και το 2007

Ο Ιτούδης επιμένει εδώ και χρόνια ότι η Ευρωλίγκα πρέπει να αλλάξει τη φόρμουλα και αντί του φάιναλ φορ να καθιερώσει σειρά πέντε ή επτά τελικών, που προφανώς βολεύει κιόλας την ΤΣΣΚΑ. «Δεν το βλέπω κοντόφθαλμα» εναντιώνεται. «Απλώς πιστεύω ότι αυτός είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος ανάδειξης του πρωταθλητή και είμαι βέβαιος ότι εκεί θα οδηγηθούμε αργά ή γρήγορα. Οι υπερεθνικές λίγκες γιγαντώνονται και τα ντόπια πρωταθλήματα εξασθενούν και θα λειτουργούν περισσότερο με αναπτυξιακό χαρακτήρα».

Ο στόχος της Βιτόρια ξυπνάει κιόλας τις αναμνήσεις του, διότι το καλοκαίρι του 2007 έκανε πίσω την τελευταία στιγμή και δεν έφυγε από τον Παναθηναϊκό για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ταού και να αρχίσει τη σόλο καριέρα του. Αντ’ αυτού, ο Χοσέ Αντόνιο Κερεχέτα προσέλαβε τον Νέβεν Σπάχια και ο Ιτούδης παρέμεινε για άλλα πέντε χρόνια κάτοικος ΟΑΚΑ.

Τι πρεσβεύει ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ για τους δυο πρεσβευτές του ελληνικού μπάσκετ στην Ευρωλίγκα; «Και οι δυο προχώρησαν σε αλλαγές και διαθέτουν εμπειρία και ποιότητα. Ο Ολυμπιακός εκτός από προπονητή άλλαξε σημαντικά και τα χαρακτηριστικά των ξένων παικτών του, ενώ ο Παναθηναϊκός κράτησε τα περισσότερα και πρόσθεσε κάποια καινούργια στοιχεία».