Εναν μεγάλο κύκλο περιοδειών στην περιφέρεια ξεκινάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όπως πληροφορούμαι η αρχή θα γίνει από την Ηπειρο, τα πατρογονικά εδάφη του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί εκεί – σχεδιάζει να επισκεφθεί όλους τους νομούς – το διήμερο 7-8 Οκτωβρίου και η παρουσία του θα έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Και αυτό διότι η ΝΔ έχει περιφερειάρχη τον Αλέκο Καχριμάνη που στηρίζει και πάλι το κόμμα και θεωρεί βέβαιη την επανεκλογή του, αν και υπάρχει και η υποψηφιότητα του επικοινωνιολόγου Σπύρου Ριζόπουλου, αλλά και επειδή θέλει να κερδίσει και τις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ηπειρο, αν και πατρίδα του Πρωθυπουργού και περιοχή που έχει πολλά μέλη στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό, αδυνατεί να βρει δυνατούς υποψηφίους. Αυτό συμβαίνει τόσο για την Περιφέρεια Ηπείρου όσο και για τον Δήμο της Αρτας που έχει και συμβολισμό λόγω της καταγωγής του Τσίπρα.

Πολιτικός γάμος

H στήλη σήμερα αποκαλύπτει έναν πολιτικό γάμο που είναι στα σκαριά και θα προκαλέσει μεγάλη συζήτηση, εάν τελικά γίνει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κατεβάσει για υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας τον Ηλία Στεφανόπουλο, γιο του αείμνηστου Κωστή Στεφανόπουλου. Μαθαίνω πως χθες τα είπαν, και σε καλό κλίμα. Σύμφωνα με τις πηγές μου, ο Στεφανόπουλος έχει και γκελ στο Κέντρο και στην Κεντροαριστερά, κάτι που στρατηγικά θέλει και ο Κυριάκος.

Νέες εχθροπραξίες

Αλλού γάμοι και χαρές και αλλού γκρίνιες και εντάσεις. Το λέω για τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι συριζαίοι στην Καλαμάτα με αφορμή τη βίαιη επίθεση που δέχθηκε από ομάδα αγνώστων ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας την Κυριακή. Κατέβηκαν, που λέτε, κάτω οι Χαρίτσης, Κατρούγκαλος, Σκουρλέτης και σε μια συνέντευξη που ξεχείλωσε χρονικά διέκρινα μια ένταση μεταξύ Χαρίτση και Σκουρλέτη. Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών αποχώρησε επιδεικτικά χτυπώντας την καρέκλα κατά την ολοκλήρωση της συνέντευξης, προφανώς δυσφορώντας για τη διαχείριση του χρόνου από τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο υπενθυμίζω ότι διαδέχθηκε στο υπουργείο. Μια ωραία ατμόσφαιρα είμαστε – αν και να ξέρετε πως δεν υπήρχε κόντρα μεταξύ των δύο ανδρών μέχρι τώρα, αλλά πάντα υπάρχει χρόνος για νέες εχθροπραξίες.

Δικογραφίες

Τρεις (ακόμα) δικογραφίες διαβιβάστηκαν στη Βουλή. Η πρώτη αφορά μήνυση πολίτη από την Πάτρα κατά του Αλέξη Τσίπρα στον οποίο καταλογίζει ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι. Η δεύτερη αφορά την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την εμπλοκή των πρώην υπουργών Γιάννου Παπαντωνίου, Νίκου Χριστοδουλάκη και Σταύρου Καλαφάτη. Και η τρίτη αφορά τη μήνυση της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνας Νικολοπούλου, κατά του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή του Παύλου Πολάκη για την εμπλοκή του ονόματός της στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επιβεβαίωση

Τελικά το Νοσοκομείο Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης είχε μπει στη λίστα ακινήτων που μεταβιβάζονται στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου. Το επιβεβαίωσε χθες ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιώργος Κίρκος. Βασικά επιβεβαίωσε την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ. Είπε μάλιστα πως αυτό έγινε… εκ παραδρομής και ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας. Και εις ανώτερα να πω εγώ και να θυμίσω πως διάφοροι επιχείρησαν να ακυρώσουν την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ στην πρώτη φάση.

Το κόμμα φυλλορροεί

Βαρύ το κλίμα χθες στο γραφείο της ΚΟ της Ενωσης Κεντρώων στην Βουλή, μου μεταφέρθηκε. Στενοχωρημένος ο πρόεδρος Λεβέντης, δεν μπορούσε να χωνέψει πως το κόμμα του φυλλορροεί με τις αποχωρήσεις Ιωάννη Σαρίδη και Αριστείδη Φωκά. Μαθαίνω πάντως πως ο πρώτος ορκίζεται πως δεν θα ψηφίσει με τίποτε τη συμφωνία των Πρεσπών και ο δεύτερος πως ήδη οδεύει προς τη ΝΔ. Φανταστείτε τώρα πως τον Φωκά ο Λεβέντης τον υπολόγιζε για γραμματέα της ΚΟ του κόμματος μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα. Πάντως, το κλίμα εξαέρωσης των μικρών θα ενταθεί στον δρόμο για τις κάλπες και η πόλωση γενικώς ευνοεί τις φυγόκεντρες, όπως λένε οι παλιοί.

Δήλωσε «μάχιμος»

Μπορεί να βρίσκεται στο «Πεντάγωνο» ως αναπληρωτής υπουργός Αμυνας λιγότερο από έναν μήνα, αλλά ο Παναγιώτης Ρήγας έχει βαλθεί να αποδείξει ότι είναι «μάχιμος». Οχι, δεν επισκέπτεται μονάδες με… στολές, όπως ο Πάνος Καμμένος. Σας ενημερώνω όμως ότι χθες παρακολούθησε από τη φρεγάτα «Σπέτσαι» επιχειρησιακή εκπαίδευση του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο της τεχνικής άσκησης «Αστραπή 5/18» κι ας είχε μάλιστα πολλά μποφόρια στο Αιγαίο. Με σακάκι ήταν – αλλά κάποια στιγμή φόρεσε και το τζόκεϊ του Πολεμικού Ναυτικού – και είδε από κοντά μαζί με τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη και τον αρχηγό Στόλου, αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο εκτέλεση γυμνασίου αντιμετώπισης αεροπορικής απειλής και πυρών επιφανείας. Δεν παρέλειψε πάντως να υπενθυμίσει ότι οσονούπω έρχεται και το «δωράκι» της κυβέρνησης στους στρατιωτικούς. Μέχρι το τέλος του έτους, είπε, θα έχουν δοθεί τα χρήματα τα οποία οφείλονται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.