Και ξαφνικά συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής! Ο Νίκος Κοτζιάς αποφάσισε να το συγκαλέσει σήμερα – και αν φαντάζεστε πως το έκανε για να ενημερώσει για το Σκοπιανό ή για τις εξελίξεις που αναμένονται στο Κυπριακό το προσεχές διάστημα, κάνετε λάθος. Στην ατζέντα βρίσκεται μόνο η σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, μια πρόταση που ο Πρωθυπουργός έχει συζητήσει πολλές φορές στο παρελθόν, με πιο πρόσφατη την κουβέντα που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Μαθαίνω ότι στην αντιπολίτευση δεν είναι πολύ ευχαριστημένοι με τον τρόπο που βολιδοσκοπήθηκαν από το ΥΠΕΞ – με κάποιους να θεωρούν πως η όλη διαδικασία είναι «τρολάρισμα» και «εμπαιγμός» –, ενώ και το σχέδιο που έσταλη και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης δεν είναι και το πιο αποδοτικό. Για να δούμε τι θα δούμε λοιπόν.

Το Κίνημα Αλλαγής εν πτήσει

Αποστολή εξετελέσθη και μάλιστα επιτυχώς. Αυτό εκτιμούν στο Κίνημα Αλλαγής από την περιοδεία και την ομιλία της Φώφης Γεννηματά. Ειδικότερα, οι επιτελείς της έλεγαν αργά χθες το βράδυ πως ο χώρος και ο μηχανισμός έδειξαν πως έχει καλά αντανακλαστικά στη Βόρεια Ελλάδα, κάτι που είναι καλό στον δρόμο για τις κάλπες. Γενικά βέβαια υπήρξε προπαρασκευή και καλή προετοιμασία για όλα (3η Σεπτέμβρη και ΔΕΘ), κάτι που φτιάχνει καλό κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη.

Βέβαια, μόλις τέλειωσε η ομιλία της Φώφης στο Βελλίδειο, πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ επιδόθηκαν σε ένα σπριντ. Οχι, δεν επρόκειτο για κάποιον αγώνα δρόμου προεκλογικού χαρακτήρα. Απλώς προλάβαιναν τσίμα τσίμα τη νυχτερινή πτήση της Ολυμπιακής που ξεκινούσε από τη Θεσσαλονίκη στις 21.45. Οι κεντροαριστεροί σπρίντερ ήταν ο Σταμάτης Μαλέλης, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Γκρίζα μαλλιά

Στην πτήση τώρα συνυπήρξαν με τον Aδωνη Γεωργιάδη. Θυμίζω πως πάντα προηγούνται ομιλίες και εκδηλώσεις γαλάζιων στελεχών της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Για παράδειγμα, ο Μάκης Βορίδης και άλλα στελέχη (Καραμανλής, Αραμπατζή, Σκρέκας, Σαλμάς, Κέλλας) τη Δευτέρα περιόδευσαν στον Νομό Σερρών. Ο Αδωνις πάντως, στον διάδρομο του αεροπλάνου είπε στον Φίλιππο Σαχινίδη πως τον βρήκε γκριζαρισμένο. Για τα μαλλιά μιλούσε.

Κουμπιά

Τώρα, στα της χθεσινής Ολομέλειας της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο και με αφορμή την εκεί παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Διαδικαστικά, υπήρχε ένα κουμπί με το οποίο μπορούσε έκαστος ευρωβουλευτής να πάρει ερώτηση, τοποθέτηση. Οι δύο πρώτοι που το εντόπισαν ήταν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Νίκος Χουντής.

Ο Ανδρουλάκης μάλιστα ενημέρωσε και τους συναδέλφους του Ευρωσοσιαλιστές αν και τελικά οι δύο που δεν πήραν σειρά ήταν… οι Χουντής και Ανδρουλάκης! Παράξενα πράγματα. Σημειώνω πως θα έκαναν και καυστικές τοποθετήσεις.

Ακριβότερό μου εισιτήριο

Εχει ενδιαφέρον μια αποστροφή του Νίκου Θεοχαράκη, προέδρου του ΔΣ στο Μέγαρο Μουσικής, για τη νέα πολιτική των εισιτηρίων, όπως προκύπτει από τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος («Νσυν», σελ. 42-43). Σημειώνει λοιπόν ότι θα αναδιαμορφωθεί αυτή η πολιτική «με πιο δίκαιο τρόπο»: «Θα γίνει ένας νέος σχεδιασμός των ζωνών. Τα φθηνά εισιτήρια θα γίνουν φθηνότερα και κάποια στην πρώτη ζώνη θα αυξηθούν». Δεν ακούγεται συμβολικά ταξικό όλο αυτό;

Στο προαύλιο

Πρώτο κουδούνι χθες για τα σχολεία όλης της χώρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο Ειδικό Σχολείο της Ραφήνας. Εκεί ήταν και ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, όπου στο δικό του μήνυμα μου φάνηκε πως άφησε μερικές μπηχτές και σας αφήνω να φανταστείτε κατά ποίου: «Από παλιά, στα σχολεία το έτος άρχιζε με αγιασμό, όπως σήμερα, και η κάθε μέρα με την προσευχή. Επίσης συστηματικά διδασκόταν το μάθημα των Θρησκευτικών. Σκοπός είναι να μάθουμε τον δρόμο τού Θεού. Μόνο κερδισμένοι θα βγούμε. Τώρα όλα αυτά σιγά σιγά μπαίνουν στο περιθώριο. Το σημερινό σχολείο αποφεύγει να διδάσκει για τον Θεό. Γι’ αυτό και αγριέψαμε, γι’ αυτό και χάσαμε τη χαρά και τον προσανατολισμό μας». Ο δε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος τέλεσε τον αγιασμό στην Λεόντειο Σχολή στα Πατήσια και στα 15ο και 60ό Γυμνάσια και το 15ο ΓΕΛ. Κι αυτός κάτι είπε που μου φάνηκε ως μπηχτή για το Μάτι: «Η διδασκαλία της Εκκλησίας μας θεωρεί ως θεομηνίες τις καταστροφές που συμβαίνουν ολοένα και περισσότερο συχνά στον πλανήτη μας μεταθέτοντας την ευθύνη μας σε μια αντιχριστιανική συχνά μεταφυσική».

Αμερικανική προειδοποίηση για ρωσική παρέμβαση

Σαφή προειδοποίηση προς τη Μόσχα να απόσχει από παρεμβάσεις της στα εσωτερικά των Σκοπίων έστειλε χθες ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις – καθιστώντας παράλληλα σαφή την ανησυχία του πως παρεμβάσεις τέτοιου είδους υφίστανται ήδη, ενώ η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία για το κρίσιμο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, με στόχο να μη γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ. Μιλώντας στο Πεντάγωνο με αφορμή τη 17η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Μάτις ανακοίνωσε πως θα μεταβεί στα Σκόπια το Σαββατοκύριακο, προσθέτοντας όμως με νόημα πως «το είδος της πανουργίας που έχει εξασκήσει η Ρωσία από την Εσθονία μέχρι τις ΗΠΑ, από την Ουκρανία και τώρα τη Μακεδονία… είναι πάντα απαράδεκτο, σε ό,τι με αφορά». Επισήμανε δε πως «το μέλλον της χώρας πρέπει να το αποφασίσουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ και όχι ξένοι παράγοντες».