Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2010 στην «Αυγή» ο Θανάσης Καρτερός αναφερόταν στην πρόταση που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Γιώργο Παπανδρέου να γίνει δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό. Ο τότε πρωθυπουργός είχε απορρίψει το αίτημα λέγοντας πως το πραγματικό δίλημμα ήταν «χρεοκοπία ή σωτηρία». Και ο αρθρογράφος ήταν έξαλλος με τον «εκβιαστή», τους «ψοφοδεείς» βουλευτές που τον ακολουθούσαν και την «παχύδερμη ρητορική του», που συνίστατο στο ότι «αν δεν σφαγιαστούν εισοδήματα, δικαιώματα και συντάξεις, πάμε για φούντο, πάει και τελείωσε».

Ο τίτλος του άρθρου ήταν «Ζητείται αριστερός ρεαλισμός». Και στην κατακλείδα του ο Καρτερός εξέφραζε την απογοήτευσή του για την έλλειψη μιας λίγο-πολύ ρεαλιστικής εναλλακτικής λύσης, «που ο ρεαλισμός της θα έχει να κάνει φυσικά όχι με βολικές για το σύστημα προτάσεις, αλλά με τη συγκέντρωση εκείνης της κρίσιμης κοινωνικής και πολιτικής μάζας που είναι σε θέση να καταστήσει ρεαλιστικό τον στόχο των αλλαγών που επαγγέλλεται».

Οκτώ ολόκληρα χρόνια μελετούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ αυτόν τον χρησμό. Αυτό με το σύστημα το καταλάβαιναν, αλλά την κρίσιμη κοινωνική και πολιτική μάζα πώς διάβολο θα τη συγκέντρωναν; Εκαναν διάφορα πειράματα, ζήτησαν τη βοήθεια του Βαρουφάκη, ρώτησαν τον Γκαλμπρέιθ και τον Στίγκλιτς, έθεσαν το ζήτημα στον Καμμένο, έβγαλαν από τα αζήτητα τη Μαριλίζα και την Παπακώστα και τελικά το κατόρθωσαν: παντρεύτηκαν τον ρεαλισμό.

Η ετυμηγορία ανακοινώθηκε χθες από έναν αντικειμενικό και γνωστό για τη σεμνότητά του παρατηρητή, τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η σημερινή σας ομιλία διακρινόταν από αριστερό ρεαλισμό» τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας πως καταλαβαίνει την ενόχληση της ευρωπαϊκής Δεξιάς και Ακρας Δεξιάς από έναν «αριστερό Πρωθυπουργό που πέτυχε αυτούς τους θετικούς στόχους». Που δεν σφαγίασε δηλαδή ούτε τα εισοδήματα, ούτε τα δικαιώματα, ούτε τις συντάξεις.

Επιτέλους. Ο ρεαλιστής κατατρόπωσε τον εκβιαστή. Ενας Πρωθυπουργός που ενσαρκώνει την ευαισθησία κέρδισε το παχύδερμο. Κι όλα αυτά χάρη στη συγκέντρωση εκείνης της κρίσιμης μάζας.

Οι ανάλγητοι δεξιοί στην Ευρώπη, όμως, είναι ανίκανοι να αναγνωρίσουν μια επιτυχία των αντιπάλων τους. Ενας γερμανός Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής – είπε στον 9,84 ο Γιώργος Κύρτσος που καθόταν δίπλα του – κούναγε το κεφάλι του ακούγοντας τον Τσίπρα και μουρμούριζε: «Μιλάει για εθνικισμό αυτός που έβαλε τους εθνικιστές στην κυβέρνησή του!». Και ο ισπανός εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς προειδοποίησε τον Τσίπρα να μην επιστρέψει στον λαϊκισμό μετά τις επόμενες εκλογές, αφού «ο λαϊκισμός δεν είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός», για να λάβει την πληρωμένη απάντηση ότι δεν μπορεί να μιλάει για λαϊκισμό κάποιος που ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον… Μητσοτάκη.

Ηταν με άλλα λόγια ένα ρεαλιστικό πρωινό. Το πραγματικό γλέντι άλλωστε θα ξεκινούσε λίγες ώρες αργότερα.