Ο χθεσινός ανασχηματισμός δεν ήταν ανανέωση της κυβέρνησης. Ολα όσα ψελλίζουν οι ΣΥΡΙΝΑΝΕΛ και όλα όσα ματαίως ελπίζει ο Πρωθυπουργός με την απεγνωσμένη χθεσινή του κίνηση περί δήθεν πολιτικής διεύρυνσης και στελεχιακής ανανέωσης δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ακόμη πολιτική αγυρτεία του Αλέξη Τσίπρα. Η ανακύκλωση των ίδιων πάνω – κάτω προσώπων στον κορμό της κυβέρνησης δεν μπορεί και δεν συνιστά διεύρυνση και ανανέωση. Δεν υπάρχει καμία πολιτική ουσία στην πρωθυπουργική πρωτοβουλία. Αυτός ο ανασχηματισμός αποτελεί όχι απλώς το κύκνειο άσμα, αλλά τον επιθανάτιο ρόγχο ενός εξαμβλωματικού κυβερνητικού σχήματος που κατρακυλάει χωρίς αναστολές και χωρίς φραγμούς στον απόλυτο πολιτικό ευτελισμό.

Γιατί πώς αλλιώς μπορεί κανείς να εκλάβει την προσπάθειά τους να μετατοπίσουν με τον χθεσινό ανασχηματισμό την προσοχή της κοινής γνώμης, που είναι επικεντρωμένη στην εκατόμβη των νεκρών της Ανατολικής Αττικής, στην πλήρη κυβερνητική ανικανότητα να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στην καθημερινότητά τους, στην ανυπαρξία κάθε ευοίωνης προοπτικής στο πεδίο της οικονομίας, στο φάσμα της εγκληματικότητας και παραβατικότητας που έχει καλύψει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, στα κρούσματα αδιαφάνειας και διαφθοράς που επιπολάζουν πια στην κυβερνητική δράση;

Είναι σαφές ότι ο Πρωθυπουργός, απελπισμένος και απεγνωσμένος, είναι οριστικά αποκομμένος από τα δυναμικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και χρησιμοποιεί «ως εφεδρείες» πρόσωπα τα οποία έχουν περιθωριοποιηθεί στους πολιτικούς τους χώρους. Ας μη διατηρεί αυταπάτες όμως ο Πρωθυπουργός, αν και αυτό, κατά γενική ομολογία, είναι για εκείνον δύσκολο έως αδύνατο γιατί αυτού του είδους οι ψευδαισθήσεις αποτελούν το μοναδικό καταφύγιο όσων απέτυχαν και βρίσκονται αντιμέτωποι με τη λογοδοσία για τις αποτυχίες τους.

Η πολιτική κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη πια για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα. Τίποτε και κανείς δεν μπορεί να τους διασώσει από ταπεινωτική ήττα. Στις επερχόμενες εκλογές ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού φέροντας το βαρύ και επονείδιστο φορτίο των εγκληματικών λαθών και παραλείψεων της κυβέρνησής του στις φονικές πυρκαγιές. Τα εκατό φέρετρα των αδικοχαμένων συμπολιτών μας θα τον ακολουθούν ως αμείλικτες ερινύες σε όλη του τη μετέπειτα πολιτική διαδρομή.

Η ρητορεία του μίσους, η πόλωση του πολιτικού κλίματος, η συκοφαντία και η σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων, η προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης, γενικώς όλες αυτές οι ολοκληρωτικές μέθοδοι που αποτελούν τη δευτέρα φύση του Πρωθυπουργού σε συνδυασμό με επιφανειακές εναλλαγές στα πρόσωπα, δεν πρόκειται να αποτρέψουν τον αναπόφευκτο εκμηδενισμό τους από το πολιτικό σκηνικό.