Το φετινό καλοκαίρι δεν ήταν τόσο «καυτό» όσο άλλα, ωστόσο οι ζέστες καλά κρατούν. Κι εσείς έχετε φροντίσει να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα για να κρατήσετε μακριά σας τον ιδρώτα. Κλιματισμός στο φουλ, κρύα ντους και δροσερά ροφήματα για να σας βοηθούν να κρατάτε τη θερμοκρασία του σώματός σας χαμηλά. Ακόμα κι αν κάνετε την προπόνησή σας για κάποιον μεγάλο αγώνα του φθινοπώρου ή απλά βελτιώνετε τη φυσική σας κατάσταση, φροντίζετε να σκουπίζετε διαρκώς τον ιδρώτα από το σώμα σας και να αλλάζετε ρούχα ώστε να ρίξετε τα επίπεδα της εφίδρωσης. Καλά ώς εδώ! Ξεχνάτε όμως ένα βασικό στοιχείο: ο ιδρώτας δεν είναι κάποια σιχαμερή συνήθεια ή κάτι για το οποίο πρέπει να αισθάνεστε άσχημα. Είναι η απόδειξη πως έχετε βάλει τον οργανισμό σας στη διαδικασία της κίνησης και μολονότι εσείς πιστεύετε συνήθως το αντίθετο, στην πραγματικότητα κάνει καλό. Να λοιπόν γιατί ακόμα κι αν έξω είναι 40 βαθμοί, εσείς πρέπει ν’ αφήσετε να λιώνει το κορμί σας!

Ο ιδρώτας μάς κρατάει ζωντανούς!

Ο ιδρώτας υπάρχει ως αντίβαρο στην αύξηση της θερμοκρασίας του οργανισμού. Το ίδιο το σώμα προσπαθεί μέσα από αυτόν να κρατήσει τη θερμοκρασία κοντά στους 37 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της άσκησης, η ροή του αίματος αυξάνεται προκειμένου να φέρει περισσότερο οξυγόνο στους μυς που δοκιμάζονται με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία και να προκαλείται η έκκριση του ιδρώτα. Ακόμα και τότε, δεν είναι οι σταγόνες που τρέχουν από το μέτωπο που φέρνουν την ανακούφιση. Οταν όλο αυτό το υδαρό στρώμα που καλύπτει το δέρμα εξατμίζεται, τότε ηρεμεί ο οργανισμός και επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα. Αν δεν υπήρχε ο ιδρώτας, το σύστημα θα έφτανε στα κόκκινα με αποτέλεσμα να προκληθούν λιποθυμικά επεισόδια, προβλήματα με τα νεφρά, ακόμα και θάνατος.

Μας κάνει πιο γρήγορους

Κάθε φορά που το σώμα ιδρώνει, οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται ώστε να στείλουν το αίμα στους μυς με αποτέλεσμα να δυναμώνουν οι χτύποι της καρδιάς κάθε φορά. Παράλληλα εκλύονται και οι πρωτεΐνες που εμποδίζουν την ανάπτυξη φλεγμονών.

Δίνει περισσότερη

ενέργεια για τρέξιμο

Εκείνοι που βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση ιδρώνουν αρκετά γρήγορα. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους πριν χτυπήσει κόκκινο κι έτσι χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια. Η εξοικονόμηση δυνάμεων είναι σημαντικό στοιχείο για όσους θέλουν να στρέψουν την προσοχή τους στην προπόνησή τους.

Ενισχύει τη δύναμη και διώχνει τις κράμπες

Ο ιδρώτας αποτελείται κατά 99% από νερό και 1% αλάτι, κάλιο και υδατάνθρακες. Σ’ αυτό το μικρό ποσοστό αλατιού κρύβεται ένα μυστικό για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Το κάλιο ρυθμίζει την ισορροπία ανάμεσα στην ποσότητα του νερού μέσα κι έξω από τα κύτταρα, όπως επίσης και στο αίμα ώστε να είναι το κορμί ενυδατωμένο. Αν χάσει κάποιος μεγάλη ποσότητα, κινδυνεύει να πάθει κόπωση, μυϊκές κράμπες και να μείνει από ενέργεια, βάζοντας σημαντικά εμπόδια στην καλή του απόδοση στο τρέξιμο. Οσο περισσότερο λοιπόν ο οργανισμός ιδρώνει τόσο μαθαίνει να διατηρεί να αποθέματα του καλίου αντί να τα αφήσει να διαρρεύσουν στους πόρους του δέρματος. Αν δείτε λοιπόν τους λευκούς λεκέδες στα ρούχα σας να μειώνονται, σημαίνει πως κάνετε καλή δουλειά!

Βοηθάει στη γρήγορη αποκατάσταση

Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος όταν ιδρώνετε, το αίμα αυξάνει την ποσότητα των μεταβολιτών ενώ έχει την ικανότητα να διώχνει παράλληλα τις ουσίες που προκαλούν τραυματισμούς στους μυς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά το πρήξιμο στον κορμό κι άρα να επιταχύνεται η αποκατάσταση.

Κρατάει το συκώτι υγιές

Πολλοί πιστεύουν ότι ύστερα από μια νύχτα αλκοόλ και κραιπάλης, μέσω του ιδρώτα μπορεί να επιτευχθεί η αποτοξίνωση του οργανισμού. Παρ’ όλ’ αυτά, η «ζημιά» δεν μπορεί να διορθωθεί με μια περίοδο έντονης άσκησης, αφού η ποσότητα αποβολής των ουσιών θα είναι σχεδόν μηδαμινή. Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, το συκώτι αποβάλλει ουσίες που δεν θα έπρεπε να είναι στο σύστημά μας και επιχειρεί να φέρει και πάλι την ισορροπία ανάμεσα στα όργανα.

Προστατεύει από μολύνσεις

Ερευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 70% των βακτηρίων που κυκλοφορούν στα γυμναστήρια μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία. Ευτυχώς για όλους μας, ο ιδρώτας περιέχει ένα φυσικό αντιβιοτικό, το οποίο μπορεί να θωρακίζει το σώμα από πιθανές μολύνσεις, σκοτώνοντας τους εξωτερικούς «εισβολείς».

Βοηθάει να εκτιμήσουμε

την άσκησή μας

Σταγόνα σταγόνα που πέφτει από το μέτωπο ή το υπόλοιπο σώμα και αφήνει το αποτύπωμά του στα ρούχα μας, βοηθάει ψυχολογικά στην περισσότερη συγκέντρωση στην άσκηση αφού δείχνει ότι κάτι γίνεται στο κορμί. Παράλληλα, το πνεύμα δυναμώνει και δεν μας αφήνει να τα παρατήσουμε στα μισά της προσπάθειας. Στο τέλος, τα αποδεικτικά στοιχεία απ’ τον κόπο γίνονται κατά κάποιον τρόπο βραβεία για τα επιτεύγματα στο γυμναστήριο ή τους στίβους.

Βελτιώνει την αυτοεκτίμηση

Το μόνο που χρειάζεται είναι είκοσι λεπτά άσκησης που να μας κάνει να ιδρώσουμε για να αρχίσουμε να νιώθουμε πιο δυνατοί και σε καλύτερη φυσική κατάσταση, υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Ψυχολογία των Αθλημάτων και της Ασκησης» της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αθλητικής Ψυχολογίας (www.fepsac.com). Επίσης, δεν επηρεάζεται μόνο η διάθεση με την έκκληση των ενδορφινών, αλλά ολόκληρη η εικόνα που σχηματίζουμε για τον εαυτό μας τη συγκεκριμένη στιγμή. Ξαφνικά, φτιάχνει η επικοινωνία με το σώμα μας και σιγά σιγά μπορεί όλη αυτή η ευφορία να οδηγήσει στην καλύτερη κατανόησή του.

Ενυδατώνει το δέρμα

Ολη η λιπαρή επιφάνεια της επιδερμίδας με την πρώτη επαφή της με τον ιδρώτα παράγει συγκεκριμένες ουσίες που προστατεύουν το δέρμα από τα σκασίματα. Για να επωφεληθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από το συγκεκριμένο φαινόμενο, πλύνετε το πρόσωπό σας μόνο όταν το αισθάνεστε να σας τραβάει, γιατί έτσι δεν θα επέμβετε στη φυσική διαδικασία της ενυδάτωσης. Βέβαια, μην το παρακάνετε και αφήσετε τις βρεγμένες επιφάνειες για πολλή ώρα σε αυτήν την κατάσταση γιατί τότε θα προκαλέσετε ερεθισμούς.