Οπου συμβαίνει εγκληματική πράξη, ανακαλύπτουμε και ένα κομμάτι που υστερεί σε αστυνόμευση. Η αστυνόμευση είναι ένα πλέγμα το οποίο λειτουργεί κυρίως προληπτικά. Κάθε φορά που εντοπίζεται ένα μεγάλο πρόβλημα, ένα έγκλημα, φτιάχνουν μια υπηρεσία καινούργια ή κόβουν ένα κομμάτι από κάποια άλλη. Υπήρχε κενό αστυνόμευσης στην περιοχή. Οπως υπάρχουν πολλά κενά σε όλη την Ελλάδα.

Γιατί δεν υπάρχει ένα πλέγμα αστυνόμευσης ικανό να αστυνομεύσει όλη τη χώρα και κυρίως το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Κάθε φορά που συμβαίνει κάποιο έγκλημα, τρέχουμε πίσω από το έγκλημα για να ικανοποιήσουμε το κοινό αίσθημα φτιάχνοντας μια υπηρεσία ή ρίχνοντας τεράστιο ενδιαφέρον σε υψηλό επίπεδο για να ικανοποιήσουμε το κοινό αίσθημα που διαμαρτύρεται για το έγκλημα. Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι στου Φιλοπάππου ανακαλύψαμε μια περιοχή που δεν κάλυπτε η Αστυνομία. Υπάρχει ίδια περιοχή στην Ακρόπολη, στου Ψυρή, στα Εξάρχεια, στου Ζωγράφου. Περιμένουμε να συμβεί μια τραγωδία, κάτι κακό για να βγει στην επιφάνεια. Δεν καλύπτεται σε αστυνόμευση το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Τέλος. Οσον αφορά δε τους τουριστικούς προορισμούς, δυστυχώς αυτή τη μορφή εγκληματικότητας των κλοπών – μικροληστειών την εξάγουμε σε όλες τις χώρες του κόσμου. Γιατί τα θύματα είναι από όλες τις χώρες του κόσμου. Τα σχέδια που κατά καιρούς εξαγγέλλονται είναι μικρές παρενθέσεις που δεν μπορούν να καλύψουν τη μεγάλη παρένθεση στο έλλειμμα της αστυνόμευσης. Είναι αποσπασματικά.

Ολη η δομή της Αστυνομίας είναι ελλειμματική. Διότι αν δεν έχεις προσωπικό, κατάλληλο εξοπλισμό, στρατηγική εποπτεία, σημαίνει ότι υπάρχει έλλειμμα αστυνόμευσης. Αυτά δηλαδή που καταγγέλλουμε τόσο καιρό.

Η τραγωδία του Φιλοπάππου δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Κάποια στιγμή το μικρό θα έφερνε και το μεγάλο. Εκεί θα έπρεπε να είναι αισθητή η παρουσία της Αστυνομίας. Με αστυνομικούς της Ασφάλειας αλλά και ένστολους που θα έκαναν αισθητή την παρουσία τους με συνεχείς ελέγχους, χωρίς να είναι παρατηρητές. Ωστε να μην μπορούν να «αναπνεύσουν» οι εγκληματίες από την ασφυκτική πίεση των αστυνομικών.

Ο Βασίλειος Ντούμας είναι πρόεδρος των ειδικών φρουρών