«Η παρέα του Μαξίμου μετράει μόνο καταστροφές, αποκαΐδια και ψέματα» δηλώνει ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Γιάννης Μανιάτης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή. Παράλληλα επισημαίνει τις ελλείψεις και τις αδυναμίες στον κρατικό μηχανισμό, αναφέροντας ότι ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας παραμένει ακέφαλος με ευθύνη της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, τονίζει ότι «όλοι ανεξαιρέτως οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και στον λαό».

Η κυβέρνηση επιμένει να βάζει στο κάδρο των ευθυνών την αντιπολίτευση. Επί των ημερών σας στο υπουργείο Περιβάλλοντος τι ελλείψεις ή παραλείψεις είχατε διαπιστώσει;

Προφανώς υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις και αυτά τα έχω καταγράψει στην έκθεση απολογισμού που παρέδωσα στους δημοσιογράφους και στον διάδοχό μου υπουργό. Ομως, όταν σήμερα, ύστερα από τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι, τα 40 χρόνια της Μεταπολίτευσης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ή η Τουρκοκρατία, τότε αποδεικνύονται πολλαπλά υποκριτές, δειλοί, ανίκανοι. Δυστυχώς η παρέα του Μαξίμου, συναισθηματικά ανίκανη, ημιμαθής, αλαζονική, επιχειρησιακά τραγική, μετρά μόνο καταστροφές, αποκαΐδια, ψέματα, κυνισμό και απανθρωπιά. Είναι το πιο παλιό από το παλιό, το πιο διεφθαρμένο από ένα σύστημα που αποχωρεί μέσα σε μια τραγωδία. Μια κυβέρνηση σε αποδρομή, επικίνδυνη για τη χώρα.

Τις τελευταίες ημέρες έγιναν τέσσερις «αποκεφαλισμοί», του Νίκου Τόσκα και των τριών υπηρεσιακών στελεχών. Κατά την άποψή σας, υπάρχουν άλλα πρόσωπα που έχουν πολιτικές ευθύνες; Ποια είναι και γιατί;

Ο Αλέξης Τσίπρας πρωταγωνίστησε σε μια κακοστημένη παράσταση on camera, ενώ γνώριζε ότι υπήρχαν νεκροί. Ισχυρίστηκαν ότι όλα έγιναν σωστά και όταν η πρόκληση γύρισε μπούμερανγκ επικοινωνιακά, ξεκίνησαν ανθρωποθυσίες για να προστατευθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Στελέχη της κυβέρνησής του προσβάλλουν και υβρίζουν κατοίκους και 93 νεκρούς. Αύριο μπορεί να παραιτήσουν τη Δούρου, τον Σκουρλέτη, τον Πολάκη. Ολοι όμως ανεξαιρέτως οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και στον λαό.

Πώς κρίνετε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού;

Λόγια, λόγια για πολιτική εκτροπής και μετάθεσης των κυβερνητικών ευθυνών. Εγκληματικές αμέλειες ακόμα και τώρα στην προστασία της υγείας των πολιτών από διοξίνες, αμίαντο και ρύπανση σε αέρα, έδαφος, νερό. Θρασείς και ανάλγητοι, δοκίμασαν χωρίς τσίπα μέσα στην τραγωδία να αυξήσουν κατά 60% τους μισθούς των κομματικών τους εγκάθετων στις ΔΕΚΟ. Αθλιοι ηθοποιοί, πρωταγωνιστές της μεγαλύτερης ανθρώπινης τραγωδίας, χωρίς ενσυναίσθηση.

Φαίνεται όμως πως η κυβέρνηση ξεκίνησε να «ζεσταίνει» τις μπουλντόζες για να κάνει κατεδαφίσεις…

Κοιτάξτε, τον Νοέμβριο του 2015, με εντολή Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσαν τροπολογία για αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων που είχαμε δρομολογήσει το 2014, έπειτα από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Τον Ιούλιο του 2011 καλύψαμε όλη τη χώρα με αεροφωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες, ώστε να μην μπορεί κανένας πια να αυθαιρετήσει. Mε τον Ν. 4178/2013 θωρακίσαμε απόλυτα αυτή την «κόκκινη γραμμή» του Ιουλίου 2011 και πια για κάθε μεταβίβαση ή οποιαδήποτε μεταβολή σε ακίνητο επιβάλλεται η ύπαρξη πιστοποιητικού νομιμότητας από πιστοποιημένο μηχανικό. Αποδείχθηκαν άλλωστε εγκληματικά ανίκανοι να πατάξουν τη διαφθορά στις πολεοδομίες. Με καθυστέρηση τριάμισι χρόνων, μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, υπέγραψαν επιτέλους την Υπουργική Απόφαση για την Ηλεκτρονική Εκδοση Οικοδομικών Αδειών. Μια απόφαση που τους παραδώσαμε το 2015, ύστερα από εξάμηνη πιλοτική λειτουργία, σε δέκα πολεοδομίες της χώρας, σε συνεργασία με το ΤΕΕ. Τους παραδώσαμε επίσης Μητρώο με 2.500 Πιστοποιημένους Μηχανικούς – Ελεγκτές Δόμησης για έλεγχο των αυθαιρέτων και δεν έκαναν τίποτα. Παρέλαβαν δώδεκα έτοιμα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια για την προστασία περιβάλλοντος και την ανάπτυξη στις δώδεκα περιφέρειες της χώρας κι έχουν εγκρίνει μόνο αυτό της Κρήτης. Ακύρωσαν το Σύστημα Χρήσεων Γης που νομοθετήσαμε το 2014, το πιο σύγχρονο της Ευρώπης, και άφησαν τη χώρα χωρίς σχεδιασμό. Τώρα που ξύπνησαν είναι αργά.

Εκτιμάτε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ειδικών συνθηκών;

Βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από τη Μεταπολίτευση λόγω κομματισμού και ανικανότητας. Παρέλαβαν τον Μάιο 2017 το Σχέδιο Διαχείρισης Πλημμυρών Αττικής που αναθέσαμε το 2014. Το υπέγραψαν πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, αφού όμως πρώτα έχουν υπάρξει οι 24 νεκροί της Μάνδρας που θα μπορούσαν να είναι λιγότεροι, αν είχαν έγκαιρα υλοποιηθεί οι προτάσεις της μελέτης. Το τραγικό είναι ότι, όπως κατήγγειλα, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) είναι ακέφαλος από τον Νοέμβριο 2017. Τι θα συμβεί σε περίπτωση σεισμού; Πρέπει ξανά να θρηνήσουμε θύματα για να διορίσουν διοίκηση;

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να ξεπεράσει τον σκόπελο και να εξαντλήσει την τετραετία ή ότι η καταστροφική πυρκαγιά μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές;

Η κυβέρνηση είναι σε κατηφόρα χωρίς φρένο, χωρίς πρωτοβουλία κινήσεων και με τραγικό βάρος ανθρώπινων ζωών στην πλάτη της. Βαρέλι απανθρωπιάς δίχως πάτο που προσβάλλει βαθιά τις ανθρωπιστικές αξίες της Αριστεράς, αλλά και τη στοιχειώδη νοημοσύνη των πολιτών. Η κοινωνία αισθάνεται ηττημένη. Απαιτεί τουλάχιστον σεβασμό της αξιοπρέπειάς της από μια κυβέρνηση που λειτουργεί ουσιαστικά ως εχθρός των πολιτών. Ο κ. Πολάκης δεν είναι η γραφική και χυδαία εξαίρεση της κυβέρνησης. Είναι η άλλη πλευρά του ίδιου προσώπου του κ. Τσίπρα. Οι Τσίπρας – Καμμένος θα επιδιώξουν αδίστακτα να πάνε μέχρι το τέλος την καταστροφή της οικονομίας, της ζωής και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων, των εθνικών συμφερόντων. Ομως η στρατηγική τους ήττα είναι μη αναστρέψιμη. Ο κόσμος της προοδευτικής παράταξης θα επιστρέψει στον φυσικό του χώρο, το Κίνημα Αλλαγής. Ολοι μαζί, με ανθρωπιά και αλληλεγγύη, με εξωστρέφεια και πατριωτισμό, με ικανότητα και αποφασιστικότητα, θα ανοικοδομήσουμε την Ελλάδα της ελπίδας και του μέλλοντος.