Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για επανυπολογισμό και διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε 12 δήμους της χώρας αλλά και τη σταδιακή επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε εκατοντάδες περιοχές της χώρας. Ιδιώτες εκτιμητές είναι έτοιμοι να πιάσουν δουλειά αναλαμβάνοντας να τρέξουν ξανά τη διαδικασία καθορισμού των τιμών που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για συγκεκριμένες ζώνες σε 12 δήμους της χώρας, για τους οποίους το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έκανε δεκτές τις ενστάσεις που είχαν υποβάλει ζητώντας κούρεμα των τιμών ζώνης, οι οποίες εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Οι 12 δήμοι στους οποίους αποφασίστηκε η επανεξέταση των τιμών για ορισμένες ζώνες είναι οι Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Αστυπάλαιας. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ο επαναπροσδιορισμός των τιμών για 36 ζώνες στους συγκεκριμένους δήμους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2023 είχαν προσφύγει στο υπουργείο Οικονομικών 169 δήμοι οι οποίοι θεωρώντας ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι εξωπραγματικές ζήτησαν κούρεμα των τιμών ακόμα και πάνω από 50% ή και επαναφορά τους στα επίπεδα του 2018. Ωστόσο μόνο οι 12 δήμοι υπέβαλαν στην Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών αιτιολογημένα και τεκμηριωμένα αιτήματα για αναπροσαρμογή των τιμών. Οι υπόλοιπες ενστάσεις, μεταξύ των οποίων και του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, του Δήμου Αθηναίων, απορρίφθηκαν καθώς δεν συνοδεύονταν με πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία. Οπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «μετά την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποφάσισε την επανάληψη της διαδικασίας για τις εν λόγω ζώνες και, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, εκδόθηκε η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους πιστοποιημένους εκτιμητές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για σύνταξη εισήγησης για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των προαναφερόμενων ζωνών. Εχει ήδη πραγματοποιηθεί δημόσια κλήρωση μεταξύ των εκτιμητών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, με τη διαδικασία ανάθεσης να βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να υποβληθούν νέες εκτιμήσεις για επανακαθορισμό των τιμών εκκίνησης στις 36 επίμαχες ζώνες».

Η προθεσμία

Οι ιδιώτες εκτιμητές μόλις αναλάβουν θα έχουν στη διάθεσή τους 15 εργάσιμες ημέρες για να ολοκληρώσουν το έργο τους και στη συνέχεια θα παραδώσουν το πόρισμά τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με αρμόδιο παράγοντα να επισημαίνει ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση η επανεκτίμηση των αντικειμενικών αξιών δεν οδηγεί αυτόματα σε μείωση των τιμών, καθώς από τις αρχές του 2022 που ισχύουν οι σημερινές αντικειμενικές αξίες καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις στις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Τον τελικό λόγο για την «τύχη» των αντικειμενικών αξιών στις επίμαχες ζώνες των 12 δήμων θα έχει ο υπουργός, ενώ εάν υπάρξουν διορθώσεις στις τιμές αυτές δεν θα ισχύσουν αναδρομικά αλλά από την ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης.

Ο ΕΝΦΙΑ

Αυτό σημαίνει ότι δεν αλλάζει τίποτα στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που έχουν αρχίσει να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά ούτε και στους φόρους μεταβίβασης για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές που θα έχουν καταβληθεί μέχρι την εφαρμογή της νέας υπουργικής απόφασης. Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών θα προκαλέσουν ντόμινο σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Επέκταση

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση της σταδιακής επέκτασης του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 2% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία και αφορά περιοχές εντός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών.

Σε πρώτη φάση, αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν περίπου 500 περιοχές σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στην Αττική το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης θα επεκταθεί σε περιοχές από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, την Αγία Μαρίνα, τον Χάρακα, το Δασκαλειό, περιοχές σε Πόρτο Ράφτη, Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα, στην Ηλεία, στα Τρίκαλα, στη Φλώρινα.