Ο Άρνε Σλοτ είναι ο εκλεκτός της διοίκησης της Λίβερπουλ για να αντικαταστήσει τον Γιούργκεν Κλοπ στην τεχνική ηγεσία της βρετανικής ομάδας, όταν θα αποχωρήσει ο 56χρονος Γερμανός προπονητής στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

Οι Reds, όπως ανέφεραν αργά χθες το βράδυ τα ρεπορτάζ στο εξωτερικό, έφτασαν σε συμφωνία με την Φέγενορντ και ο 45χρονος προπονητής το καλοκαίρι θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Λίβερπουλ.

Η μετακίνηση του Σλοτ από την Φέγενορντ στην Λίβερπουλ θα κοστίσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ στους Reds, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα στο εξωτερικό.

Στον Ολλανδό τεχνικό αναφέρθηκε πριν από λίγες ώρες ο Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος μάλιστα τον αποθέωσε για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει στην Φέγενορντ. «Μου αρέσει ο τρόπος που παίζει ποδόσφαιρο η ομάδα του. Από όσα ακούω γι’ αυτόν, φαίνεται πως είναι ένας ωραίος τύπος. Εάν είναι αυτός η λύση για την επόμενη ημέρα, ανυπομονώ να τον δω στη Λίβερπουλ», τόνισε ο Γερμανός.

Η πορεία του Σλοτ

Ο Σλοτ ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα τον Ιούλιο του 2013, αρχικά ως προπονητής στην ομάδα νέων της Τσβόλε. Το επόμενο καλοκαίρι (2014) έγινε βοηθός προπονητή στην Καμπούρ και το 2017 μετακόμισε στην Αλκμααρ, αναλαμβάνοντας το ίδιο πόστο. Το καλοκαίρι του 2019 ανέλαβε ως πρώτος προπονητής και παρέμεινε στην άκρη του πάγκου της ολλανδικής ομάδας έως τον Δεκέμβριο του 2020, έχοντας 32 νίκες, 16 ισοπαλίες και 10 ήττες σε 58 αγώνες (118-52 γκολ, 112 πόντους συνολικά).

Τον Ιούλιο του 2021 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Φέγενορντ, με την οποία μέχρι τώρα έχει 145 παιχνίδια, με απολογισμό 94 νίκες, 27 ισοπαλίες και 24 ήττες, με 334-154 γκολ και 309 πόντους (2.13 ανά αναμέτρηση). Σε αυτό το διάστημα έχει κατακτήσει δύο τίτλους. Τη σεζόν 2022/23 το πρωτάθλημα και φέτος το Κύπελλο. Πέρσι μάλιστα η Φέγενορντ έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο στη χώρα και ένα από τα ωραιότερα στην Ευρώπη.

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις της ολλανδικής ομάδας την τελευταία διετία και ειδικά στην περσινή σεζόν, έκαναν talk of the town τον Άρνε Σλοτ, με τον 45χρονο τεχνικό ανεβάζει κατακόρυφα τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και να είναι πλέον ο εκλεκτός της διοίκησης της Λίβερπουλ για τον αντικαταστάτη του Κλοπ.

Οι λόγοι επιλογής του Σλοτ

Ο Σλοτ είναι θιασώτης του ποδοσφαίρου του Γκουαρντιόλα, με τον Ολλανδό μάλιστα να χαρακτηρίζει ως παράδειγμα προς μίμηση τον τρόπο παιχνιδιού του Καταλανού τεχνικού. Συνήθως παρατάσσει την ομάδα του με 4-3-3 ή 4-2-3-1, με τους δύο πλάγιους μπακ να ανεβαίνουν συνεχώς και τα εξτρέμ να συγκλίνουν προς τα μέσα. Στην άμυνα επιλέγει οι ποδοσφαιριστές του να πρεσάρουν συνεχώς, με το αμυντικό πλάνο του Σλοτ να ξεκινάει από τον σέντερ φορ. Με αυτό τον τρόπο δημιουργεί προβλήματα στην αντίπαλη ομάδα, καταστρέφοντας το build up και το «χτίσιμο» των επιθέσεων.

Άλλες φορές ο Ολλανδός τεχνικός επιλέγει η ομάδα του να περιμένει στο δικό της μισό και να χτυπήσει στην κόντρα, με το σύστημα σε αυτή την περίπτωση να μετατρέπεται σε 6-3-1, καθιστώντας δύσκολο το ενδεχόμενο να δεχθεί φάσεις από την αντίπαλη ομάδα. Οι άνθρωποι της Λίβερπουλ θεωρούν ότι το στυλ παιχνιδιού του μπορεί να «κουμπώσει» στη βρετανική ομάδα, με τον Σλοτ να είναι επίσης εξαιρετικός στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, αλλά και στον τρόπο που μεταδίδει το πάθος του στους παίκτες του.

Ο Ολλανδός έχει τον δικό του τρόπο για να περνάει στους παίκτες του αυτό που θέλει. Πολλές φορές μάλιστα το κάνει ανορθόδοξα. Στην πρώτη του προπόνηση στην Φέγενορντ έδειξε βίντεο από τον τελικό του Champions League του 2021 ανάμεσα στην Τσέλσι και τη Μάντσεστερ Σίτι, ρωτώντας παράλληλα τους παίκτες του γιατί έγιναν τόσο λίγες φάσεις, παρότι οι δύο ομάδες είχαν στα ρόστερ τους ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης. Πάνω σε αυτό το βίντεο «πάτησε» ο Άρνε Σλοτ για να δείξει στην ομάδα το σύγχρονο ποδόσφαιρο, τονίζοντας στους ποδοσφαιριστές του πόσο σημαντικό είναι το συνεχόμενο πρέσινγκ.

Στον δρόμο που χάραξε ο Γκουαρντιόλα

Ο 45χρονος στις προπονήσεις χρησιμοποιεί πολύ το rondο, όπως κάνει ο Γκουαρντιόλα στις αντίστοιχες της Σίτι, με τον Ολλανδό να απαγορεύει στους παίκτες του να δίνουν την μπάλα σε εκείνον που τους έκανε την πάσα. Με αυτό τον τρόπο ο Σλοτ βελτιώνει την κυκλοφορία της μπάλας και στη δημιουργία φάσεων στα αντίπαλα καρέ. Επίσης, δίνει μεγάλη έμφαση στην αγωνιστική βελτίωση των ποδοσφαιριστών του, με τον Χιμένες να είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όταν πήγε στην Φέγενορντ είχε βάλει μόλις τέσσερα γκολ στη μεξικάνικη λίγκα, ενώ μόνο φέτος έχει βάλει 21 γκολ (σ.σ σε 29 ματς).

Ο Μεξικανός έχει παρουσιάσει ραγδαία εξέλιξη, στην οποία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο ο Σλοτ, με τον επιθετικό της Φέγενορντ να βελτιώνεται συνεχώς και να είναι πλέον έναν από τους πιο «καυτούς» σέντερ φορ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο Ολλανδός προπονητής έχει όλα τα φόντα για να σταθεί στο κορυφαίο επίπεδο και να συνεχίσει το σπουδαίο έργο του Γιούργκεν Κλοπ, με τους ανθρώπους της Λίβερπουλ να τον θεωρούν ως τον ιδανικό αντικαταστάτη του Γερμανού τεχνικού.