Η νέα μίνι σειρά του Netflix Baby Reindeer (Μικρό Ταρανδάκι) είναι τάση στο Netflix – και είναι το είδος της σειράς που θα σας κάνει να κολλήσετε στην οθόνη της τηλεόρασής σας.

Ξετυλίγει το κουβάρι της εμπειρίας του Σκωτσέζου κωμικού Richard Gadd με μία stalker στα 20 του χρόνια. Στο Μικρό Τραναδάκι -το οποίο ξεκίνησε ως one-man show στο Edinburgh Fringe- ο Richard Gadd υποδύεται μια φανταστική εκδοχή του εαυτού του με το όνομα Donny Dunn, έναν αγωνιζόμενο κωμικό και μπάρμαν που παρακολουθείται από μια γυναίκα με το όνομα Martha. Οι δρόμοι του ζευγαριού διασταυρώθηκαν για πρώτη φορά όταν ο Donny σέρβιρε στη μοναχική γυναίκα ένα δωρεάν φλιτζάνι τσάι στο μπαρ όπου εργαζόταν.

«Αυτή η μία πράξη καλοσύνης αλλάζει τη ζωή του Donny για πάντα, γιατί για τα επόμενα τρία χρόνια, η Martha τον καταδιώκει», δήλωσε στο Tudum η Jessica Gunning, που υποδύεται τη Martha. «Του στέλνει 41.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εκατοντάδες ώρες φωνητικών μηνυμάτων. Αλλά δεν πρόκειται για μια συμβατική ιστορία με καταδίωξη».

Ναι, το Μικρό Ταρανδάκι αφηγείται την αληθινή ιστορία της καταδίωξης και της παρενόχλησης που υπέστη ο Σκωτσέζος κωμικός Richard Gadd από μια μεσήλικη γυναίκα που στη σειρά του Netflix χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Martha

Photo: ED MILLER/NETFLIX

Είναι το Μικρό Ταρανδάκι στο Netflix μια αληθινή ιστορία;

Ναι, το Μικρό Ταρανδάκι αφηγείται την αληθινή ιστορία της καταδίωξης και της παρενόχλησης που υπέστη ο Σκωτσέζος κωμικός Richard Gadd από μια μεσήλικη γυναίκα που στη σειρά του Netflix χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Martha.

Επί τεσσεράμισι χρόνια, η γυναίκα του έστειλε 41.071 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, 350 ώρες φωνητικών μηνυμάτων, 744 tweets, 46 μηνύματα στο Facebook, 106 σελίδες επιστολών και διάφορα περίεργα δώρα, όπως ένα παιχνίδι τάρανδο, υπνωτικά χάπια, ένα μάλλινο καπέλο και ένα μποξεράκι.

Παρακολουθούσε εμμονικά τον Gadd έξω από το σπίτι του, το χώρο εργασίας του και επί σκηνής σε κωμικά κλαμπ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να παρενοχλεί τα αγαπημένα του πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των γονέων του και μιας τρανς γυναίκας με την οποία άρχισε να βγαίνει.

«Στην αρχή όλοι στην παμπ νόμιζαν ότι ήταν αστείο το γεγονός ότι είχα έναν θαυμαστή», δήλωσε ο Gadd σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα The Times. «Στη συνέχεια άρχισε να εισβάλλει στη ζωή μου, με ακολουθούσε, εμφανιζόταν στις συναυλίες μου, περίμενε έξω από το σπίτι μου, έστελνε χιλιάδες φωνητικά μηνύματα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».

Δείτε το τρέιλερ

«Είναι μια γ@μημένη εφιαλτική διαδικασία»

Όταν τελικά ο Gadd πήγε στην αστυνομία, «του έλεγαν ότι παρενοχλούσε την αστυνομία επειδή τον παρενοχλούσαν», θυμήθηκε ο ηθοποιός στην εφημερίδα The Guardian το 2019. «Έχω περάσει από δύο αστυνομικές έρευνες στη ζωή μου και ήταν και οι δύο ξεκαρδιστικές, ξεπέτες και τρομερές. Ειλικρινά, η συμβουλή μου σε κάποιον που σκέφτηκε ποτέ να υποβάλει μήνυση θα ήταν: είναι μια γ@μημένη εφιαλτική διαδικασία και διαρκεί χρόνια».

Η καταδίωξη ξεκίνησε αφού ο Gadd είχε περιποιηθεί, βιαστεί και κακοποιηθεί επανειλημμένα σεξουαλικά από έναν ηλικιωμένο, επιτυχημένο τηλεοπτικό συγγραφέα, όπως τονίζεται στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς. Στη σειρά, ο άνδρας προσφέρεται να γίνει μέντορας του Donny και τον προσκαλεί στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο, όπου έπαιρναν σκληρά ναρκωτικά και γινόταν η κακοποίηση.

«Δεν θέλω να μιλήσω για κάθε άτομο που έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, αλλά μία από τις πιο συνηθισμένες συνέπειες είναι η αυτοκατηγορία», δήλωσε ο Gadd στην Independent. «Γιατί πήγα εκεί; Γιατί το έκανα αυτό;’ Γιατί έκανα… μπλα, μπλα, μπλα, μπλα. Έζησα σε μια φυλακή αυτομίσους και αυτοτιμωρίας. Αλλά γράφοντάς τα με χρονολογική σειρά και επεξεργαζόμενος τα γεγονότα… υποθέτω ότι έμαθα να συμπάσχω λίγο περισσότερο με τον εαυτό μου».

Επί τεσσεράμισι χρόνια, η γυναίκα του έστειλε 41.071 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, 350 ώρες φωνητικών μηνυμάτων, 744 tweets, 46 μηνύματα στο Facebook, 106 σελίδες επιστολών και διάφορα περίεργα δώρα, όπως ένα παιχνίδι τάρανδο, υπνωτικά χάπια, ένα μάλλινο καπέλο και ένα μποξεράκι

Photo: ED MILLER/NETFLIX

Ποια ήταν η πραγματική Martha στο Μικρό Ταρανδάκι;

Η γυναίκα που παρακολουθούσε τον Richard Gadd  δεν ονομάζεται Martha, οπότε ποια ήταν; Ο Gadd κρατάει αυτές τις λεπτομέρειες μυστικές. Ο ηθοποιός δήλωσε στο GQ ότι δεν αποκάλυψε ποτέ το πραγματικό της όνομα στα μέσα ενημέρωσης και άλλαξε βασικά στοιχεία γι’ αυτήν για τη σειρά του Netflix.

«Καταβάλαμε τόσο μεγάλη προσπάθεια να τη μεταμφιέσουμε σε σημείο που δεν νομίζω ότι θα αναγνώριζε τον εαυτό της», εξήγησε. «Αυτό που δανειστήκαμε είναι μια συναισθηματική αλήθεια, όχι ένα προφίλ κάποιου με βάση τα γεγονότα».

Στο σήριαλ, αφού η Martha αφήνει ένα απειλητικό μήνυμα στο τηλέφωνο του Donny, συλλαμβάνεται και κατηγορείται για τρεις κατηγορίες παρακολούθησης και παρενόχλησης. Δηλώνει ένοχη και της επιβάλλεται ποινή φυλάκισης εννέα μηνών και περιοριστικά μέτρα πέντε ετών.

Στην πραγματική ζωή, είναι άγνωστο τι συνέβη στη Martha. Ο Gadd πρότεινε στους Times να μην πάει στη φυλακή η stalker του, προσθέτοντας ότι «δεν ήθελε να ρίξει στη φυλακή κάποιον που ήταν σε τέτοιο επίπεδο ψυχικά άρρωστος». Αποκάλυψε επίσης ότι είχε «ανάμεικτα συναισθήματα γι’ αυτό», αλλά ότι η κατάσταση έχει πλέον «λυθεί».

Photo: ED MILLER/NETFLIX

Το ανοιχτό τραύμα

«Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πόσο θύμα είναι η ίδια σε όλο αυτό», δήλωσε στον Independent. «Η παρακολούθηση και η παρενόχληση είναι μια μορφή ψυχικής ασθένειας. Θα ήταν λάθος να την παρουσιάσουμε ως τέρας, επειδή δεν είναι καλά και το σύστημα την έχει απογοητεύσει».

Στα χρόνια που ακολούθησαν, το τραύμα που βίωσε ο Gadd επηρέαζε τη δουλειά του και τελικά δεν είχε άλλη επιλογή «από το να συνδέσει και τα δύο».

«Δεν μπορούσα πια να κρατήσω τη ζωή μου χωριστά από αυτό που είχα περάσει. Γινόταν όλο και πιο δύσκολο να παίζω τον επιπόλαιο αστείο όταν είχα περάσει τέτοιου είδους πράγματα», δήλωσε στο δημοσίευμα. «Επειδή δεν νομίζω ότι θα μπορούσα πραγματικά να επιβιώσω έχοντας καταπιέσει αυτό το γεγονός, συνεχίζοντας να λέω αυτές τις μονότονες ατάκες και τις ρουτίνες επιφανειακού επιπέδου. Ήταν σχεδόν μια επιλογή επιβίωσης. Επειδή πάλευα τόσο πολύ».

*Το Baby Reindeer προβάλλεται τώρα στο Netflix.

*Με στοιχεία από forbes.com