Επειτα από έναν χρόνο και έναν μήνα, και αφού είχε μεσολαβήσει ένα δημοσίευμα της στήλης, η Δικαιοσύνη έπραξε το αυτονόητο: αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, με τη συνοδεία εισαγγελικού λειτουργού, «επισκέφτηκαν» τις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου και κατέσχεσαν τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών, οι οποίοι έχουν καταγεγραμμένους τους πλήρεις διαλόγους των υπευθύνων κατά την τραγική εκείνη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Δεν επιχαίρω, ούτε αισθάνομαι ότι η στήλη κατήγαγε κάποιου είδους νίκη, όχι. Ακόμη κι αν πρόκειται για μία από τις φορές εκείνες που αισθάνεσαι ότι ο Τύπος κάτι πετυχαίνει – εν προκειμένω στη μεγάλη μάχη για να ριχτεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος, με τα 57 θύματα.

Στενοχώρια νιώθω. Που για έναν χρόνο και έναν μήνα, ουδείς (κυβέρνηση, αρμόδιοι υπουργοί, Δικαιοσύνη, αστυνομικές Αρχές) έπραξε αυτό που έπρεπε, ακόμη και για λόγους προστασίας ενός υλικού το οποίο ενδέχεται να φανεί χρήσιμο κατά την πορεία της ανάκρισης. Το απέφυγαν ΟΛΟΙ, επιμελώς! Ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Αν δεν άνοιγε δε τον δρόμο «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 24ης Μαρτίου, και δεν ακολουθούσαν τα δικά μας δημοσιεύματα περί της απαράδεκτης, έως και ύποπτης καθυστέρησης στη διερεύνηση της υπόθεσης με τις «μονταρισμένες» συνομιλίες του σταθμάρχη της Λάρισας, ουδείς θα αναζητούσε τους σκληρούς δίσκους. Θα παρέμεναν στη θέση τους, ανέγγιχτοι…

Εξυπακούεται ότι θα αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας. Και ελπίζω να μην έχει αποπειραθεί κανείς να απλώσει χέρι πάνω τους, για ευνόητους λόγους…

Ερευνα στα απόβλητα

Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη για το πλαίσιο της έρευνας σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών είναι ασφαλώς η εντολή του εφέτη ανακριτή Σωτ. Μπακαΐμη, που χειρίζεται την υπόθεση, να διεξαχθεί πραγματογνωμοσύνη στα μπάζα που συγκεντρώθηκαν από τον χώρο του δυστυχήματος, και έχουν μεταφερθεί σε κάποιους χώρους στην περιοχή. Ναι, ξέρω, θα μπορούσε αυτό να πραγματοποιηθεί, λίγες ημέρες μετά το λεγόμενο «μπάζωμα» στον χώρο του δυστυχήματος, δεν έγινε όμως. Κι αυτό με ευθύνη της κυβέρνησης. Η οποία δέχεται τόνους, και πάλι, βαρύτατων κατηγοριών για εκούσιο «μπάζωμα» για να εξαφανιστούν πειστήρια (που κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να είναι αυτά) με αποτέλεσμα να έχουν αναπτυχθεί οι πιο κραυγαλέες θεωρίες συνωμοσίας. Ειδικά για το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία η οποία συγκρούστηκε με την επιβατική προς Θεσσαλονίκη.

Αν είχε συμβεί αυτό, τότε δηλαδή που πραγματοποιήθηκε η εκχωμάτωση του χώρου, και είχαν διερευνηθεί σχολαστικά τα μπάζα, δεν θα υπήρχε το παραμικρό περιθώριο για να αναπτυχθούν αυτές οι θεωρίες. Θα υπήρχαν ξεκάθαρες απαντήσεις. Προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Γι’ αυτό επιμένω ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαιολογίες για να διαμαρτύρεται ότι είναι θύμα κακόβουλων διαδόσεων και θεωριών. Από τη δική της ευθύνη έχουν προκύψει όλα αυτά. Από την έλλειψη πρόνοιας και την απουσία συντονισμού των ενεργειών που έπρεπε να γίνουν μετά το δυστύχημα.

Τέλος πάντων, για να μην γκρινιάζουμε συνέχεια, θεωρώ ότι ήταν μια καλή εξέλιξη αυτό που έγινε, τόσο με την κατάσχεση των σκληρών δίσκων του ΟΣΕ, όσο και με τη χημική και πραγματολογική έρευνα στα χωμάτινα απόβλητα της περιοχής του δυστυχήματος. Ισχύει απολύτως το «κάλλιο αργά, παρά ποτέ»…

«Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα»

Οπως είναι λογικό, και φυσικό, η αμφίπλευρη κίνηση της Δικαιοσύνης, τόσο για τα ηχητικά ντοκουμέντα που έχουν καταγραφεί στους υπολογιστές των κεντρικών του ΟΣΕ, όσο και η εντολή για πραγματογνωμοσύνη επί των χωμάτων που μετακινήθηκαν από τον χώρο του δυστυχήματος, δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, να επισκεφτεί τη Δευτέρα την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και να θέσει υπόψη της συμπληρωματικά στοιχεία για το θέμα. Και βεβαίως να της θέσει τα σοβαρά ερωτήματα που μοιραία ανέκυψαν για το ποιος μοντάρισε τις συνομιλίες του σταθμάρχη, και ποιος τις διοχέτευσε στον Τύπο. Χθες λοιπόν στη Βουλή, έκανε αναφορά επ’ αυτού, τονίζοντας προς την κυβέρνηση «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα», και προσθέτοντας με έμφαση ότι «οι θεσμικές μας πρωτοβουλίες φέρνουν αποτέλεσμα, σε σχέση με αυτά που είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, τα σόου, τον λαϊκισμό και την τοξικότητα». Και αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία του εφέτη ανακριτή κ. Μπακαΐμη, έκανε λόγο για «ένα «τοξικό χέρι» την ώρα του εγκλήματος των Τεμπών με τους 57 νεκρούς συνανθρώπους μας, είχε προτεραιότητα να πάρει τα ηχητικά, να τα χαλκεύσει και να τα δώσει σε ένα φιλικό μέσο μαζικής ενημέρωσης».

Για να συμπληρώσει αμέσως μετά «εμείς ερχόμαστε στη Βουλή των Ελλήνων για να απαντήσουμε σε ένα κοινωνικό αίτημα: στη δίψα του ελληνικού λαού για αλήθεια, διαφάνεια και δικαιοσύνη».

Δεν έχει και άδικο εδώ που τα λέμε. Από όλη αυτή τη διαδικασία της προηγούμενης εβδομάδας στη Βουλή, και μετά και την προχθεσινή εξέλιξη με την έφοδο της Ασφάλειας στα γραφεία του ΟΣΕ, αποδεικνύεται ότι ο μόνος κερδισμένος πολιτικά, είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σύννεφα πάνω από μία ωραία φιλία

Επειδή είχα μια συγκεκριμένη άποψη για το θέμα που άνοιξε με την άθλια επίθεση που εξαπέλυσε μια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Μαρέβας Μητσοτάκη, επίθεση – εδώ είναι το χειρότερο – που έσπευσε να υιοθετήσει και να επικροτήσει «πολακίζοντας» ο πρόεδρος του κόμματος Στ. Κασσελάκης, και με την άποψη αυτή, είδα ότι συμφωνούν μαζί μου και ορισμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ (λ.χ. ο επικεφαλής της ΚΟ Σ. Φάμελλος), αναδημοσιεύω μια ανάλογη θέση που πήρε ο Χρ. Σπίρτζης:

«Ρωτήστε με ό,τι θέλετε και για όποιον θέλετε, με εξαίρεση τις οικογένειες και τους συγγενείς των πολιτικών μου αντιπάλων» είπε σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε σχετικά, σε εκπομπή της Ναυτεμπορικής TV: «Οποιοδήποτε θέμα αφορά οικογένεια ή συγγενή πολιτικού αντιπάλου, τουλάχιστον δικού μου, ούτε το έκανα, ούτε πρόκειται να το κάνω, δεν θα απαντήσω στο παραμικρό. Δεν πρέπει άλλα ζητήματα που αφορούν τις οικογένειες όποιου πολιτικού να μπαίνουν στο παιχνίδι του πολιτικού διαλόγου και της πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι πολιτικοί δεν είναι δημοσιογράφοι. Οι πολιτικοί είναι πολιτικοί (…) Οι πoλιτικοί μπορούν να είναι σκληροί απέναντι στην κυβέρνηση και στις συμπεριφορές πολιτικών ή κομμάτων, αλλά αυτό πρέπει να έχει μία κόκκινη γραμμή».

Ποιος μπορεί να διαφωνήσει μαζί του; Ναι, ξέρω, ο Πολάκης! Θα χαλάσει μια ωραία φιλία, διαβλέπω…

Γαλάζια ευτυχία

Συνέδριο έχει η Νέα Δημοκρατία από αύριο, αλλά άμα είσαι κυβέρνηση, αυτές οι διαδικασίες είναι πανηγυρικού χαρακτήρα. Μιλάει ο αρχηγός, μιλάνε οι υπουργοί, βρίσκεται και κανένας… πικραμένος να πει τον πόνο του ενδιάμεσα, κι όλα καλά. Χρόνια γίνεται αυτή η δουλειά, και δεν τους καταλαβαίνω – ειλικρινά το λέω – όλους αυτούς, που προσπαθούν να γκριζάρουν την όπως και να το κάνεις, όπως και να τη δεις, «ωραία ατμόσφαιρα»!

Διαβάζω ας πούμε εδώ κι εκεί, ότι είναι μέγα θέμα, ότι στην αυριανή πανηγυρική έναρξη του Συνεδρίου στο Ζάππειο θα παραστούν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντ. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής, αλλά δεν θα μιλήσουν. Ε, και; Κακό είναι αυτό για τον Κυριάκο; Δεν θα μιλήσουν, σημαίνει λιγότερα θέματα για εκείνον. Αν μιλούσαν, θα ήταν πρόβλημα. Ο Αντ. Σαμαράς ας πούμε, θα μιλούσε και δεν θα αναφερόταν, λέω εγώ τώρα, στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών ή στα ελληνοτουρκικά, για να αναφερθώ σε δύο μόνο ζητήματα; Ή ο Κ. Καραμανλής αν μιλούσε δεν θα έλεγε τίποτε για την «πασοκοποίηση» της κυβέρνησης ή για την αλλοίωση της ιδεολογικοπολιτικής ταυτότητας της ΝΔ (γι’ αυτά δηλαδή για τα οποία γκρινιάζει κατ’ ιδίαν);

Ευτυχής (πρέπει να) είναι που δεν θα λάβουν τον λόγο, ο Κυριάκος. Σοβαρά μιλάμε τώρα;