Τα δύο τελευταία κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησαν στη London School of Economics βρίσκονται σήμερα εκτός κόμματος – αφού διεκδίκησαν, ανεπιτυχώς, την ηγεσία του – και ξιφουλκούν εναντίον του νέου αρχηγού του: η πρώτη ήταν η Εφη Αχτσιόγλου, τον Μάρτιο 2019, ως υπουργός Εργασίας. ο δεύτερος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τον Μάρτιο 2021, από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Τρία χρόνια μετά, ήταν η σειρά του προσώπου που επικράτησε στην εσωκομματική κούρσα του περασμένου Σεπτεμβρίου να διαβεί την πύλη του φημισμένου βρετανικού πανεπιστημίου. Θα πέσει, άραγε, ο Στέφανος Κασσελάκης θύμα της «κατάρας της LSE», αποχωρώντας κι αυτός από το κόμμα του οποίου σήμερα ηγείται; «Εγώ ήρθα για να μείνω. Και στη χώρα και στον ΣΥΡΙΖΑ», λέει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμηνύει στους εσωκομματικούς επικριτές του ότι «κανείς δεν μπορεί να με διώξει, εκτός από τη βάση», ξεκαθαρίζει ότι δεν θα παραιτηθεί ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει τρίτος στις ευρωεκλογές, και δηλώνει βέβαιος ότι θα γίνει πρωθυπουργός. Παράλληλα, υπεραμύνεται των πρωτοβουλιών του για «ανανέωση» του ΣΥΡΙΖΑ («δεν φοβάμαι να κάνω τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν») και «καρφώνει» όσα στελέχη τον αμφισβητούν, λέγοντας ότι έχουν «διαφορετικά κίνητρα από την επιτυχία του κόμματος».

Η ομιλία σας στην LSE είχε τίτλο «Η σύγχρονη Αριστερά για μια προοδευτική διακυβέρνηση». Για να μπορέσει, όμως, η Αριστερά να κυβερνήσει, πρέπει πρώτα να τη φέρει ο λαός στην εξουσία. Αυτή τη στιγμή, τα κόμματα που αυτοτοποθετούνται στην Αριστερά και στην Κεντροαριστερά στην Ελλάδα έχουν ισχνά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Πώς, λοιπόν, η Αριστερά θα ξαναβρεθεί στην εξουσία;

Κατ’ αρχάς, δεν νομίζω ότι, συνολικά, τα ποσοστά των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου που βρίσκονται στην προοδευτική κατεύθυνση είναι χαμηλά. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη αποχή στις τελευταίες εκλογές. Αν δείτε τα αποτελέσματα, η Νέα Δημοκρατία έμεινε γενικά στάσιμη. Αύξησε πολύ λίγο τις ψήφους της. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 600.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι προφανώς δεν πήγαν αλλού. Στα άλλα κόμματα ήταν πολύ μικρή η αύξηση σε σχέση με τον αριθμό που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι υπάρχει μια τελείως καινούργια δυναμική και μια πολύ μεγάλη προσδοκία από αυτόν τον χώρο να βρει τα πατήματά του. Προφανώς, δεν μπορείς να χάνεις με 17,8% απέναντι στο 41% και να θεωρείσαι «κυβερνητικό» κόμμα. Είσαι μια αντιπολίτευση που η κοινωνία σου λέει «φτιάξε το σπίτι σου για να ξανακυβερνήσεις» και σου λέει ότι «σε σχέση με τα άλλα σπίτια, εσύ παραμένεις η επιλογή μας».

Στις δημοσκοπήσεις δεν τα πάτε καλά. Το κόμμα που πριν από λίγα χρόνια ήταν πρώτο, και ήταν κυβέρνηση, σήμερα παλεύει για τη δεύτερη θέση, ενώ σε κάποιες μετρήσεις έρχεται τρίτο. Τι φταίει;

Πέντε μήνες είμαι στο τιμόνι. Το 50% αυτού του χρόνου αφιερώθηκε αντικρούοντας μέλη του κόμματος που είχαν διαφορετικά κίνητρα από την επιτυχία του κόμματος. Στην πράξη, είμαι μόλις δυόμισι μήνες στο τιμόνι του κόμματος. Εχω κάνει ήδη πολλές αλλαγές στη λειτουργία, στη διάδραση με τη βάση, στην αδιαμεσολάβητη επαφή με τα μέλη, στην ανάδειξη νέων ανθρώπων. Και έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε. Είναι ξεκάθαρο ότι το κόμμα βγήκε κάτι παραπάνω από λαβωμένο από τις περασμένες βουλευτικές εκλογές. Να σας θυμίσω ότι μεταξύ Μάη και Ιούνη εγώ ήμουν στην εκλογική επιτροπή με επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και έτρεχα μαζί με τον Αλέξη πάνω-κάτω, όταν άλλοι τον είχαν εγκαταλείψει και σχεδίαζαν τις επόμενες μέρες τους στο κόμμα. Ανιδιοτελώς ήμουν στο Επικρατείας, ανιδιοτελώς έτρεξα τότε και ανιδιοτελώς κάνω αυτό που κάνω τώρα. Είμαι εδώ για να προσφέρω στον τόπο μου. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιλέξει έναν ριζοσπαστικό άνθρωπο για αυτή τη θέση. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανέβει καθόλου και θεωρώ ότι έχουμε πολύ μεγάλο περιθώριο να κερδίσουμε, εφόσον ανανεώσουμε το κόμμα μας. Οσο περνά ο καιρός, ο κόσμος βλέπει ότι δεν με έχει φυτέψει κανείς, ότι τα κίνητρά μου είναι αγνά, ότι μαθαίνω γρήγορα όσα δεν γνωρίζω, δημιουργώ ομάδες, φέρνω καλό κόσμο και δεν φοβάμαι να κάνω τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι Ελληνες και οι Ελληνίδες θα με επιβραβεύσουν γι’ αυτό.

Η Αριστερά είναι κατακερματισμένη σε διάφορους κομματικούς σχηματισμούς. Θα καλούσατε όσους έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ να το ξανασκεφτούν και να επιστρέψουν;

Εγώ δεν έδιωξα κανέναν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνοι αποφάσισαν να φύγουν από την πρώτη μέρα που εξελέγην πρόεδρος. Αλλά ποιοι είναι εκείνοι; Είναι μερικά στελέχη που είχαν συνηθίσει σε παλιές κομματικές δομές. Το τελευταίο συνέδριο άλλαξε το κόμμα για να δώσει έμφαση και φωνή στη βάση του. Η πρώτη απόδειξη αυτής της φωνής είναι η δική μου εκλογή. Και σε αυτό το μονοπάτι θα συνεχίσουμε.

Λάθη έχετε κάνει όσον καιρό βρίσκεστε στην ηγεσία του κόμματος;

Προφανώς έχω κάνει λάθη, αλλά δεν μπορεί κανείς να μου καταλογίσει ότι βρήκα μια κατάσταση που ήταν στρωμένο κρεβάτι.

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα είναι το πρώτο προσωπικό σας κρας τεστ. Πού θέτετε τον πήχη;

Εγώ θέλω να γίνει η μεγάλη ανατροπή. Κάνω κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα: αντί να αποφασίσω εγώ το ψηφοδέλτιο, λέω στα μέλη και τους φίλους του κόμματος «αποφασίστε εσείς ποιοι θέλετε να είναι οι προοδευτικοί άνθρωποι που θα εκπροσωπήσουν το κόμμα». Για όσους θεωρούν ότι οι αποφάσεις μου είναι αυταρχικές, το αντίθετο ισχύει. Είμαι εντελώς εγκρατής ως πρόεδρος του κόμματος.

Στόχος είναι η πρώτη θέση;

Ναι. Η μεγάλη ανατροπή είναι αυτή. Ο πήχης είναι τόσο χαμηλά, που η πρώτη θέση για εμάς θα είναι να γίνει μια έκπληξη πάνω από τον πήχη. Εάν κάνουμε μια ανατροπή στις προσδοκίες, η πορεία για να γίνουμε κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη.

Αν έχει πολύ χαμηλό ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι τρίτο κόμμα, θα σκεφτείτε να παραιτηθείτε;

Οχι. Και επίσης δεν θα έχει (σ.σ.: πολύ χαμηλό ποσοστό) και δεν θα είναι (σ.σ.: τρίτο κόμμα).

Θα ηγηθείτε του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές;

Αυτός είναι ο ρόλος μου. Εάν ήταν να είχα εκλεγεί μόνο για τις ευρωεκλογές, να μου το είχανε πει πριν κατέβω για πρόεδρος του κόμματος!

Ηρθατε για να μείνετε, δηλαδή; Και στη χώρα και στον ΣΥΡΙΖΑ;

1.000%. Και νομίζω ότι κάθε μέρα που περνάει το καταλαβαίνει αυτό ο κόσμος. Δεν υπάρχει τίποτε που μπορεί να κάνει κανείς, εκτός από την ίδια τη βάση του κόμματος, για να με κάνει να αποχωρήσω.

Πιστεύετε ότι θα γίνετε πρωθυπουργός;

Ναι.

Η τροπολογία για επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στους αντιπάλους σας να ισχυριστούν ότι φοβάστε και κάνετε πίσω, ακόμη και εσείς, ένας απόδημος, εξαιτίας της υπεροχής που κατέγραψε η ΝΔ στις κάλπες του εξωτερικού πέρυσι…

Είμαι ο πρώτος ο οποίος δεν σκέφτεται με στενούς εκλογικούς όρους. Χτίζω ένα δείγμα γραφής ιδεολογικής συνέπειας, το οποίο απαιτώ και από το υπόλοιπο κόμμα μου, και συνέπειας ως προς το τι είναι εθνικά σωστό. Θέλω, εννοείται, όλοι οι Ελληνες να ψηφίζουν. Για τις ευρωεκλογές ήμουν υπέρ της επιστολικής ψήφου, αλλά το εργαλειοποίησαν η κυρία Κεραμέως και ο κύριος Μητσοτάκης την τελευταία στιγμή με μια τροπολογία. Πολύς κόσμος δεν ξέρει ότι υπάρχει ένα συνταγματικό κώλυμα: βάσει του Συντάγματος, δεν μπορεί να υπάρξει επιστολική ψήφος για τους Ελληνες εντός Ελλάδας στις βουλευτικές εκλογές. Με άλλα λόγια, θα υπάρχει διάκριση εναντίον των Ελλήνων. Ναι, ήμουν απόδημος, επί 21 χρόνια. Αλλά είναι δυνατόν; Πείτε ότι δεν ήμουν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ότι παρέμενα απόδημος. Δεν θα ήθελα να είχα περισσότερη εκλογική επιρροή από ό,τι ο Ελληνας στην Ελλάδα, ο οποίος δεν μπορεί να έχει επιστολική ψήφο. Επίσης, εγώ αναδείχθηκα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ως υποψήφιος για τους απόδημους. Να είναι καλά ο Αλέξης Τσίπρας που με επέλεξε, αλλά δεν εξελέγην από την κοινότητά μου. Είναι σημαντικό να υπάρχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, να δώσουμε έδρες και περιφέρειες στους απόδημους.

Οταν η κυβέρνηση ξαναφέρει την επιστολική ψήφο για τις εθνικές εκλογές, θα την υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Πρέπει να υπάρχει ισότητα στη δυνατότητα της ψήφου. Να κάνουμε συνταγματική αναθεώρηση για την επιστολική ψήφο εντός Ελλάδας; Να το κάνουμε, να συζητήσουμε επ’ αυτού. Δεν μπορεί να υπάρχει διάκριση μεταξύ Ελλήνων εξωτερικού και Ελλήνων εντός Ελλάδας.

Οταν συζητούνται στη Βουλή θέματα όπως η επιστολική ψήφος, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ή η τραγωδία των Τεμπών, δίνονται μάχες μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων. Από αυτές τις μάχες εσείς απουσιάζετε. Διαπιστώνετε αδυναμίες στην απόφασή σας να μην πάρετε έδρα στη Βουλή ώστε να είστε παρών κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να διατυπώσει τις θέσεις του;

Κατ’ αρχάς, δεν ήταν απόφασή μου να μην πάρω έδρα στη Βουλή. Απόφασή μου ήταν να συνεισφέρω ανιδιοτελώς στον ΣΥΡΙΖΑ, στον Αλέξη, σε έναν προεκλογικό αγώνα εναντίον μιας στυγνής δεξιάς κυβέρνησης. Και το έκανα από την ένατη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, γνωρίζοντας ότι δεν θα έμπαινα στη Βουλή. Η βάση του κόμματος, τα μέλη, επέλεξαν για πρόεδρο κάποιον που ήταν εκτός Βουλής. Τι να κάνουμε; Δεν φταίω εγώ.

Θα το ξανασκεφτείτε; Θα ζητήσετε από κάποιον βουλευτή Επικρατείας να φύγει για να πάρετε τη θέση του;

Δεν υπάρχει περίπτωση εγώ να ζητήσω από βουλευτή που ήταν επιλογή του Αλέξη Τσίπρα στο Επικρατείας να παραιτηθεί. Είναι ανήθικο αυτό. Εάν αυτό γίνει για άλλους λόγους, προφανώς θεωρώ σκόπιμο να είμαι εγώ στη Βουλή ως αρχηγός κόμματος, από τη στιγμή που θα δινόταν μία τέτοια ευκαιρία.

Πώς σχολιάζετε την πορεία διερεύνησης της υπόθεσης των υποκλοπών;

Είμαι απογοητευμένος. Είχαμε περίπου ενενήντα στόχους από το Predator που έπρεπε να επαληθευτούν με τις υποκλοπές από το Μαξίμου, να δούμε αν ήταν ενιαίο κέντρο. Εύχομαι να έχουμε γρήγορα διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης. Εχω πει στον Πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο των στελεχών της ΕΥΠ. Ηταν ο πολιτικός προϊστάμενός τους. Μπορεί ο ίδιος να προβεί τώρα σε άρση του απορρήτου, βάσει νόμου, και δεν το κάνει.

Τον θεωρείτε προσωπικά υπεύθυνο για τις υποκλοπές;

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είναι προσωπικά υπεύθυνος.

Ηταν σε γνώση του οι υποκλοπές;

Δεν έχω καμία αμφιβολία.

Πρόσφατα, γίνατε δέκτης ομοφοβικών σχολίων από δύο αιρετούς. Πώς αντιδράτε σε αυτές τις επιθέσεις; Σας εξοργίζουν;

Οχι, καθόλου. Εγώ και ο Τάιλερ έχουμε μια πάρα πολύ δεμένη σχέση. Εχουμε αρχίσει από το μηδέν και οι δύο, είμαστε 4½ χρόνια μαζί. Εκδηλώθηκα στον προσανατολισμό μου αφού γνωρίστηκα με τον Τάιλερ, όχι πριν. Ηταν ένα μεγάλο βήμα για εμένα. Το βλέπει νομίζω ο κόσμος ότι μας αρέσει να είμαστε μαζί όπου πάμε και με τη Φάρλι (σ.σ.: το σκυλί τους) και θέλουμε να αποκτήσουμε παιδιά. Αρα δεν μπορεί κάποιος να μας προσβάλει. Αλλά το θέμα δεν είμαστε εμείς. Το θέμα είναι όλα τα παιδιά που δεν έχουν την τύχη που είχαμε εμείς να πετύχουμε σε μια χώρα που έχει θεσμικές δικλίδες ασφαλείας και ανθρώπινα δικαιώματα.

Υπάρχει δομικό πρόβλημα ομοφοβίας και σεξισμού στην Ελλάδα;

Προφανώς υπάρχει.

Συμφωνείτε με τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα; Με το γεγονός, δηλαδή, ότι ο Πρωθυπουργός διαπραγματεύεται απευθείας με το Βρετανικό Μουσείο;

Πιστεύω ότι πρέπει κάποιος να διαπραγματευτεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Δεν μπορείς να έχεις αποτέλεσμα χωρίς όλοι οι εμπλεκόμενοι να έχουν συνεισφέρει σε αυτό. Προφανώς και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει έναν ρόλο να παίξει, όπως έχει και το Μουσείο. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε δανεισμό. Δεν μπορεί κάποιος να σου δανείσει κάτι που σου έχει κλέψει. Εμείς θα είμαστε μια υπεύθυνη αντιπολίτευση σε όλα τα εθνικά ζητήματα. Δεν βάζω μικροπολιτικά κέρδη στους υπολογισμούς μου. Στα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να γίνει μια εθνική προσπάθεια.