Έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel αλλά και της κακοκαιρίας Elias που ισοπέδωσαν τον θεσσαλικό κάμπο και οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι ακόμη και σήμερα μετρούν τις πληγές τους. Οι σφοδρές, πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που σάρωσαν τη Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβρη, άφησαν πίσω ανυπολόγιστες ζημιές, απώλειες, ανθρώπους δίχως σπίτια, σε κατάσταση ανάγκης, οι οποίοι έκτοτε μάχονται με κάθε τρόπο να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Και κάπως έτσι, την ίδια στιγμή που η υπόλοιπη Ελλάδα συμμετέχει στους καθιερωμένους εορτασμούς των Χριστουγέννων, απολαμβάνοντας τη θαλπωρή και τη ζεστασιά που χαρακτηρίζει τη γιορτινή περίοδο εν γένει, οι κάτοικοι της Θεσσαλίας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια και τα πλέον ερημωμένα χωριά τους, κάποιοι από αυτούς έχουν αναγκαστεί να αποχωριστούν τις οικογένειές τους, σε μία προσπάθεια να βρουν κάπου ένα προσωρινό καταφύγιο σε κάποιο άλλο σπίτι, σε κάποιο άλλο χωριό.

Πλάι σε αυτούς τους ανθρώπους, λοιπόν, στέκεται έμπρακτα από την πρώτη στιγμή η Nestlé Ελλάς, η οποία πρόσφατα αποφάσισε να προχωρήσει σε μία σπουδαία κίνηση προσφοράς με τη βοήθεια της Τράπεζας Τροφίμων και να δωρίσει προϊόντα της εταιρίας στους συνανθρώπους μας στη Θεσσαλία, οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη και λόγω της κατάστασης δεν έχουν πρόσβαση σε πολύ βασικά αγαθά.

Παραμένοντας στο πλευρό των Θεσσαλών από την πρώτη στιγμή της καταστροφής

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Nestlé Ελλάς συνεργάζεται με την Τράπεζα Τροφίμων για να πραγματοποιήσει έναν καλό σκοπό, μία μεγάλη προσφορά. Συγκεκριμένα, η συνεργασία τους μετρά ήδη δύο δεκαετίες, ενώ η Nestlé Ελλάς στηρίζει διαχρονικά το σημαντικό έργο του συγκεκριμένου οργανισμού για την κάλυψη επισιτιστικών αναγκών.

Αυτός ήταν και ο λόγος, άλλωστε, που με τη βοήθεια της Τράπεζας Τροφίμων Θεσσαλίας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων της περιοχής, στέλνοντας τρόφιμα, εμφιαλωμένα νερά και είδη πρώτης ανάγκης σε πόλεις όπως η Καρδίτσα, ο Βόλος, η Λάρισα και τα Τρίκαλα. Μιλώντας για αυτή την κίνηση, ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων, Δημήτρης Νέντας, ανέφερε πως, «η Nestlé Ελλάς μας δίνει κάθε χρόνο προϊόντα για να μπορούμε και εμείς να εξυπηρετούμε τους ανθρώπους που περιμένουν την βοήθειά μας. Ιδιαίτερα το 2023, ανεξάρτητα από την υπόλοιπη βοήθεια που μας παρείχαν, είχαμε προϊόντα από τη Nestlé Ελλάς, εμφιαλωμένο νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των πλημμυροπαθών συνανθρώπων μας».

Όσον αφορά στην πρόσφατη, γιορτινή προσφορά τροφίμων στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, η Nestlé Ελλάς αποφάσισε να δωρίσει μεγάλες ποσότητες τροφίμων, οι οποίες είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων για το διάστημα ενός έτους. Πιο αναλυτικά, η Nestlé Ελλάς πρόσφερε δύο τόνους δημητριακά πρωϊνού Nesquik, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά της περιοχής, αλλά και περισσότερες από 70.000 κούπες ελληνικού καφέ Λουμίδης Παπαγάλος, για τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας. Με αυτόν τον τρόπο, ενίσχυσε το κοινωνικό έργο το οποίο ξεκίνησε τις πρώτες ημέρες αμέσως μετά τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα, ένα κοινωνικό έργο που μας εμπνέει να κάνουμε και εμείς το ίδιο, δηλαδή να στρέψουμε την προσοχή μας στους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αφήνει έναν αξιοσημείωτο κοινωνικό αντίκτυπο

Αν υπάρχει κάτι που αξίζει να κρατήσουμε από την πρόσφατη προσφορά της Nestlé Ελλάς προς τους πληγέντες της Θεσσαλίας, αυτό είναι πως αποτελεί ένα σπουδαίο παράδειγμα το οποίο αξίζει όλοι να ακολουθήσουμε, για να μπορούμε να οραματιστούμε και να διαμορφώσουμε μαζί έναν καλύτερο κόσμο. Και ένας καλύτερος κόσμος δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί, δίχως την πολύτιμη αρωγή της Τράπεζας Τροφίμων, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που από το 1995 προσπαθεί να εξαλείψει την πείνα και την άσκοπη σπατάλη τροφίμων προσφέροντας κάτι τόσο απλό και πολύτιμο, όπως ένα πιάτο φαγητό.

Πώς το επιτυγχάνει; Διαχειρίζεται μεγάλες δωρεές τροφίμων από πλεονάσματα παραγωγής και άλλες προσφορές, ενώ τις παρέχει δωρεάν σε συσσίτια, ιδρύματα και γεύματα αγάπης για την υποστήριξη συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη και δεν έχουν πρόσβαση σε πολύ βασικά και απλά αγαθά, όπως είναι ένα πιάτο ζεστό φαγητό. Στη χώρα μας συγκεκριμένα, λειτουργούν επτά Τράπεζες Τροφίμων, οι οποίες μόνο μέσα στο 2022 διακίνησαν 2.172 τόνους προϊόντων για 112.000 ανθρώπους, για περισσότερα από 324 ιδρύματα και συσσίτια.

Μάλιστα, οι σπουδαίες, πανανθρώπινες αξίες που διέπουν το πολυετές έργο της Τράπεζας Τροφίμων είναι και αυτές που καθιστούν διαχρονικά τη Nestlé Ελλάς έναν από τους πιο ισχυρούς «συμμάχους» της. Μάλιστα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις τους και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης, «η πρωτοφανής καταστροφή που έπληξε φέτος τη Θεσσαλία έφερε τους συνανθρώπους μας αντιμέτωπους με σοβαρές προκλήσεις και δυσκολίες […]. Με αυτή μας την ενέργεια θέλουμε να προσφέρουμε τη στήριξη μας στους ανθρώπους της Θεσσαλίας, ειδικά στα παιδιά και τους ηλικιωμένους και να διευκολύνουμε με τον τρόπο που εμείς μπορούμε την καθημερινότητά τους».

Τέλος, να σημειώσουμε πως η εικοσαετή, συστηματική συνεργασία της Nestlé Ελλάς με την Τράπεζα Τροφίμων σηματοδοτεί την προτεραιότητα την οποία δίνει η εταιρεία σε ελπιδοφόρες κοινωνικές πρωτοβουλίες, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ευημερία των κοινοτήτων, καθώς και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων, όπως είναι η επισιτιστική ανασφάλεια.