Ήταν στην τελευταία συνέντευξή του λίγες ώρες πριν από τον θάνατό του που ο Τζον Λένον σημείωνε πως το έργο του δεν θα τελειώσει μέχρι να πεθάνει και να ενταφιαστεί.

Στο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Lenon: Murder Without A Trial» της Apple TV+ αποκαλύπτονται τα τελευταία λόγια του Τζον Λένον σε συνέντευξή του την ημέρα που δολοφονήθηκε.

«Το έργο μου δεν θα τελειώσει» σημείωνε ο Τζον Λένον μιλώντας στη ραδιοφωνική παραγωγό Laurie Kaye. «Μέχρι να πεθάνω και να με θάψουν και ελπίζω αυτό να είναι πολύ, πολύ μακριά», συνέχιζε το θρυλικό «σκαθάρι», σύμφωνα με τη MailOnline.

Στο ντοκιμαντέρ τριών μερών που κυκλοφόρησε μέσα στην εβδομάδα «Lenon: Murder Without A Trial», η Laurie Kaye περιγράφει πώς ένας πιεστικός θαυμαστής του τον περίμενε έξω από το διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του 1980. Αγνοώντας τον, γύρισε και απομακρύνθηκε.

Ο 25χρονος Mark David Chapman ζήτησε αυτόγραφο από τον Τζον Λένον. Μετά περίμενε να επιστρέψει το ίδιο απόγυεμα και τον σκότωσε με 5 σφαίρες.

Η ιστορία της δολοφονίας του Τζον Λένον είναι τόσο γνωστή που είναι εκπληκτικό να συνειδητοποιείς πόσα ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί μέχρι τώρα και από πόσα άτομα δεν έχουν κληθεί για κατάθεση.

Για πρώτη φορά ο Jay Hastings, θυρωρός του κτιρίου της Ντακότα όπου ζούσε ο Τζον Λένον με την οικογένειά του δίνει τη δική του εκδοχή των γεγονότων.

Περιγράφει πως το διάσημο «σκαθάρι» έκανε λίγα βήματα προς το μέρος του λέγοντάς του «με έχουν πυροβολήσει» ενώ το αίμα κυλούσε από το στόμα του πριν καταρρεύσει.

«Ξέρεις τι έκανες εδώ;»

Η αφήγηση στο ντοκιμαντέρ γίνεται από τον Kiefer Sutherland, με τον τίτλο του ντοκιμαντέρ να δηλώνει τον λόγο για αυτό.

Ο Mark David Chapman ομολόγησε την ενοχή του για φόνο, εκπλήσσοντας τη δική του ομάδα υπεράσπισης που περίμενε να ισχυριστεί ότι «δεν ήταν ένοχος λόγω παραφροσύνης».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη δικαστεί ποτέ. Ένας ερευνητής της Νέας Υόρκης αφηγείται πώς συνόδευσε τον Chapman στην τουαλέτα στον σταθμό της περιφέρειας. «Του είπα ‘ξέρεις τι έκανες εδώ;’» και του απάντησε «ναι, αυτοκτόνησα, είμαι ο Τζον Λένον».

O Mark David Chapman που δολοφόνησε τον Τζον Λένον

O Mark David Chapman που δολοφόνησε τον Τζον Λένον

Στην ομάδα υπεράσπισής του είχε υποστηρίξει πως πίστευε ότι η δολοφονία θα τον μεταμόρφωνε στον ήρωα του αγαπημένου του βιβλίου, τον κυνικό έφηβο Holden Caulfield από το «The Catcher in the Rye».

Και στον δικαστή υποστήριξε πως ήταν ο Θεός που του είχε μιλήσει στο κελί του και άλλαξε την παραδοχή του σε ενοχή.

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, μιλώντας από τη φυλακή στον παρουσιαστή Larry King το 1991, ο Chapman μίλησε για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο.

Παρόλο που επέμενε ότι ήταν πλέον ψυχικά υγιής, φαινόταν διαταραγμένος και δεν αποφυλακίστηκε ποτέ.

Ο Chapman, σύμφωνα με αναμνήσεις φίλων του από την εφηβεία, είχε ξυλοκοπηθεί βάναυσα από τον πατέρα του ως παιδί και αναζητούσε τρόπους διαφυγής.

Ένας από τους στενούς φίλους του Τζον Λένον, o DJ Elliot Mintz, περιγράφει πόσο στενάχωρο ήταν για τη χήρα του Γιόκο Όνο να βλέπει πλήθη κόσμου να πολιορκούν το κτίριο στη Ντακότα, τραγουδώντας τραγούδια του Τζον Λένον.

Το πιο περίεργο είναι ότι ακούμε για πρώτη φορά κασέτες από συνομιλίες του Chapman με τους δικηγόρους του, καθώς υποβάλλεται σε ύπνωση και ξαναζεί τη στιγμή της δολοφονίας.