Οι γάτες είναι υπέροχα και αινιγματικά ζώα. Όλοι μας θαυμάζουμε το τρίχωμα τους, την φουντωτή τους ουρά και τον τρόπο που περιποιούνται το τρίχωμα τους, όμως αυτό το οποίο οι κηδεμόνες γάτας πολλές φορές προσπερνούν, είναι ότι το δέρμα και το τρίχωμα είναι η πρώτη φυσική άμυνα της γάτας, στα ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Η διατήρηση της υγείας του δέρματος και του τριχώματος της γάτας είναι απαραίτητη για τη συνολική ευημερία της. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε υγιές το δέρμα και τρίχωμα της γάτα σας:

Τακτική περιποίηση

Βουρτσίζετε τακτικά το τρίχωμα της γάτας σας για να απομακρύνετε τις νεκρές τρίχες, να αποτρέψετε τη δημιουργία κόμπων και να βοηθήσετε στην καλύτερη κατανομή των φυσικών ελαίων της τρίχας σε όλο το μήκος της. Η συχνότητα του καλλωπισμού εξαρτάται από τον τύπο του τριχώματος της γάτας σας, αλλά στοχεύετε σε τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα.

Ισορροπημένη διατροφή

Παρέχετε στη γάτα σας μια υψηλής ποιότητας, ισορροπημένη τροφή που περιέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Αυτά τα λιπαρά οξέα προάγουν το υγιές δέρμα και το λαμπερό τρίχωμα. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να καθορίσετε την καλύτερη διατροφή για τις συγκεκριμένες ανάγκες της γάτας σας.

Μάθετε περισσότερα για το προϊόν!

Παρέχετε φρέσκο νερό

Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει πάντα πρόσβαση σε φρέσκο, καθαρό νερό. Η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντική για τη διατήρηση υγιούς δέρματος και τριχώματος.

Αποφύγετε το υπερβολικό μπάνιο

Οι γάτες είναι γενικά επιδέξιες στο να περιποιούνται το τρίχωμα τους και πολλές φορές το υπερβολικό μπάνιο μπορεί να μειώσει την ποσότητα και την ποιότητα των φυσικών ελαίων στο  δέρμα τους. Το περιστασιακό μπάνιο με ένα καλής ποιότητας σαμπουάν και το τακτικό βούρτσισμα αρκούν, εκτός και αν η γάτα σας έχει κάποια συγκεκριμένη δερματική πάθηση ή λερώνεται υπερβολικά που τότε το πλάνο φροντίδας τροποποιείται βάσει των αναγκών και των συστάσεων του κτηνίατρου σας.

Έλεγχος εξωπαρασίτων

Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες μεθόδους καταπολέμησης ψύλλων και παρασίτων που συνιστά ο κτηνίατρός σας. Οι ψύλλοι, τα τσιμπούρια και άλλα παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα και να βλάψουν το τρίχωμα, εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Τακτικός κτηνιατρικός έλεγχος

Προγραμματίστε τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο για να διασφαλίσετε τη συνολική υγεία της γάτας σας. Ο κτηνίατρός σας θα ελέγξει για τυχόν υποκείμενα παθολογικά αλλά και δερματικά νοσήματα, θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, εάν είναι απαραίτητο, και θα σας δώσει οδηγίες για τη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος & τριχώματος.

Δημιουργία stress-free και ευχάριστου περιβάλλοντος

Ένα περιβάλλον χωρίς στρεσσογόνα ερεθίσματα μπορεί να συμβάλει σε ένα πιο υγιές τρίχωμα. Παρέχετε στη γάτα σας παιχνίδια, ονυχοδρόμιο και άφθονο χρόνο παιχνιδιού για να την κρατάτε πνευματικά και σωματικά ενεργή. Το άγχος μπορεί μερικές φορές να εκδηλωθεί με προβλήματα στο δέρμα και το τρίχωμα.

Παρακολούθηση για αλλεργίες

Οι γάτες μπορεί να αναπτύξουν αλλεργίες σε ορισμένες τροφές, περιβαλλοντικούς παράγοντες ή ουσίες. Εάν παρατηρήσετε σημάδια ερεθισμού του δέρματος, υπερβολικής φαγούρας ή τριχόπτωσης, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε τυχόν αλλεργίες.

Να θυμάστε ότι κάθε γάτα είναι μοναδική και οι ανάγκες της μπορεί να διαφέρουν. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την υγεία του δέρματος ή του τριχώματος της γάτας σας, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε έναν κτηνίατρο για εξατομικευμένες συμβουλές και καθοδήγηση.

Η Έφη Ρόζη (DVM, MRCVS), αποφοίτησε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Π.Θ. και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πλέον ζει στην Αθήνα όπου και ασκεί την κλινική πράξη στο Κτηνιατρικό Κέντρο «Vet Center by Dr. Effie Rozi | Special Medical Care for our Special Friends«.