Νίκη για τη Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 40,5%, ενώ περαιτέρω πτώση παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που λαμβάνει 17,7%.

Η νέα Βουλή θα είναι οκτακομματική, με τρία κόμματα να βρίσκονται δεξιά της δεξιάς. Πρόκειται για τους Σπαρτιάτες, την Ελληνική Λύση και τη Νίκη.

Live όλες οι εξελίξεις

23:31 Ένταση σημειώθηκε έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

23:11 Τα επόμενα βήματα…

Δευτέρα στις 11πμ. η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11:00 θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στις 13:00 θα γίνει η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

23:01 Ο νέος ισχυρός «παίκτης» στο Μέγαρο Μαξίμου

Ετοιμος για τη νέα τετραετία, με προσωπικές επιλογές σε κυβέρνηση, κόμμα και Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο Δευτέρα και θα πιάσει αμέσως δουλειά. Φαίνεται να μπαίνουν νέα πρόσωπα αλλά και να γίνονται σημαντικές αλλαγές σε υπουργικές θέσεις – κλειδιά.

22:52 Οι πρώτες δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη μετά τα εκλογικά αποτελέσματα

«Ξαναπιάσαμε το νήμα της ιστορίας» είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Θα πρέπει να μας προβληματίσει η άνοδος της ακροδεξιάς. Το ΠΑΣΟΚ ήταν διαχρονικά ανάχωμα σε όλα αυτά τα μορφώματα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

22:50 Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Εγώ κάνω για εκατό βουλευτές – Εμείς θα είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση»

Φανερά ενθουσιασμένη ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου στις πρώτες της δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και την είσοδο της Πλεύσης Ελευθερίας στη Βουλή.

«Απόψε έχουμε κάθε λόγο να χαμογελάμε πλατιά. Αντέξαμε απέναντι σε μια ανέντιμη, πρωτοφανή επίθεση τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι πολίτες υπερασπίστηκαν την ελπίδα τους και την προοπτική η Πλεύση Ελευθερίας να βρίσκεται στη Βουλή, η Βουλή να έχει Ζωή και τους πολίτες» είπε χωρίς να χάσει λεπτό το χαμόγελό της.

22:48 Χυδαιότητες Κασιδιάρη μέσα από τη φυλακή

Άκρως προκλητικός και με ύφος «χιλίων καρδινάλιων» εμφανίστηκε μετά την είσοδο του κόμματος «Σπαρτιάτες» στη Βουλή, ο καταδικασμένος για την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», Ηλίας Κασιδιάρης, δείχνοντας ουσιαστικά ότι είναι ο πραγματικός αρχηγός του συγκεκριμένου κόμματος.

Σε μία «μαύρη» ημέρα για τη Δημοκρατία και το ελληνικό Κοινοβούλιο με την άνοδο της ακροδεξιάς ο Ηλίας Κασιδιάρης με ύφος νικητή σε ένα tweet που βρίθει πατριδοκαπηλίας και ανιστόρητων συγκρίσεων ποζάρει με απύθμενο θράσος μέσα από τη φυλακή χαμογελώντας, φορώντας ένα μπλουζάκι «Σπαρτιάτες» και γράφοντας «Νενικήκαμεν».

22:38 Η Ροδόπη παρέμεινε η μοναδική «ροζ» εκλογική περιφέρεια της χώρας

Όπως και στις εκλογές της 21ης Μαΐου έτσι και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε ξανά μόνο μία περιοχή και αυτή είναι της Ροδόπης με ποσοστό 33,78%. Η ΝΔ συγκέντρωσε στη Ροδόπη 28,77% και το ΠΑΣΟΚ 19,08%. Ακολούθησαν Ελληνική Λύση με 4,10% και οι Σπαρτιάτες με 2,60%.

22:18 Συγκινημένη η οικογένεια του Κυριάκου Μητσοτάκη την ώρα των δηλώσεών του

 

21:58 Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά την εκλογική ήττα

«Πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ» είπε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας.

21:50 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στους οπαδούς της ΝΔ που βρίσκονται στα γραφεία της ΝΔ

Πανηγυρικό κλίμα στην οδό Πειραιώς.

21:37 Τα αποτελέσματα στο 92,7%

Με την ενσωμάτωση στο 92,7% η Νέα Δημοκρατία έχει 40,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17,8%, το ΠΑΣΟΚ 11,9%, το ΚΚΕ 7,6%, οι Σπαρτιάτες 4,7%, η Ελληνική Λύση 4,5%, η Νίκη 3,7%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,2%.

Αυτά είναι τα οκτώ κόμματα που μπαίνουν στη νέα Βουλή. Αντιθέτως εκτός μένει το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. 

21:35 Κυριάκος Βελόπουλος: «Η Ελληνική Λύση είναι πολύ δυνατή για να πεθάνει»

«Ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες» σημείωσε ο κ. Βελόπουλος για την είσοδο του κόμματός του στη Βουλή, αφήνοντας αιχμές κατά των δημοσκοπικών εταιρειών.

«Λυπάμαι τους δημοσκόπους, ανεχόμαστε μια κατάσταση που πρόδηλα δεν είναι δημοκρατική» είπε στη συνέχεια και επεσήμανε πως «η Ελληνική Λύση είναι πολύ δυνατή για να πεθάνει».

Έπειτα, δήλωσε πως «ότι και να κάνουν μέσα στο κοινοβούλιο θα αποδείξουμε ότι είμαστε πολύ σκληροί και θα συνεχίσουμε ελληνικά, εθνικά, κοινωνικά, λαϊκά τον αγώνα για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ένα χαμόγελο από όλους εμάς σε αυτούς που θέλανε να πεθάνει η Ελληνική Λύση».

21:12 Έφτασε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας

21:12 Έφτασε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας

  

21:07 Δείτε live την πρώτη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Νιώθω βαρύτερο το χρέος να υπηρετήσω την πατρίδα» είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα μείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον, χωρίς να ανεχθώ έπαρση και αλαζονική συμπεριφορά» συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων.

20:54 Συνεχίζονται οι πανηγυρισμοί στο στρατηγείο της ΝΔ

20:54 Συνεχίζονται οι πανηγυρισμοί στο στρατηγείο της ΝΔ

     

20:28 Από λεπτό σε λεπτό το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα

20:16 Ο αρχηγός των Σπαρτιατών ευχαρίστησε τον νεοναζί Κασιδιάρη

«Να ευχαριστήσω τον Ηλία Κασιδιάρη που μας έδωσε την ώθηση γι’ αυτό το αποτέλεσμα» έσπευσε να δηλώσει ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, στην πρώτη του δήλωση μετά την πρώτη εκτίμηση της Singular Logic για το εκλογικό αποτέλεσμα που τους δείχνει να μπαίνουν στη Βουλή με 4,7% και 12 έδρες.

20:06 Η πρώτη επίσημη εκτίμηση του αποτελέσματος

19:56 Το 100% των exit poll

Διαφορά 22,7 μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η μέση τιμή του κοινού exit poll των εταιρειών δημοσκοπήσεων, στο 100% του δείγματος.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ θα κινηθεί μεταξύ 39% έως 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,3% έως 19,3%, το ΠΑΣΟΚ από 11,2% έως 13,2%, το ΚΚΕ από 6,5% έως 8,5%, οι Σπαρτιάτες από 3,6 έως 5,6%, η Ελληνική Λύση από 3,6% έως 5,6%, η Νίκη από 2,7% έως 4,7%, το ΜέΡΑ25 από 1,4% και 3,4% και η Πλεύση Ελευθερίας από 2,1% έως 4,1%.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα μπει στη Βουλή και το ΜέΡΑ25 θα μείνει εκτός καθώς τα ποσοστά τους δείχνουν ότι είναι στη κόψη του ξυραφιού.

Σύμφωνα με την ανάλυση του exit poll η ΝΔ λαμβάνει 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 47, το ΠΑΣΟΚ 33, το ΚΚΕ 20, η Ελληνική Λύση 12, οι Σπαρτιάτες 12, η Νίκη 10 και η Πλεύση Ελευθερίας 8 έδρες. 

Το τελικό αποτέλεσμα του exit poll

  • ΝΔ: 39%-42%, 158 έδρες
  • ΣΥΡΙΖΑ: 16,3%-19,3%, 47 έδρες
  • ΠΑΣΟΚ: 11,2%-13,2%, 33 έδρες
  • ΚΚΕ: 6.5%-8,5%, 20 έδρες
  • Σπαρτιάτες: 3,6%-5,6%, 12 έδρες
  • Ελληνική Λύση: 3,6% – 5,6%, 12 έδρες
  • Νίκη: 2,7%-4,7%, 10 έδρες
  • Πλεύση Ελευθερίας: 2,1%-4,1%, 8 έδρες
  • ΜέΡΑ 25: 1,4%-3,4%, 0

19:53 Η πρώτη αντίδραση του ΚΚΕ στο exit poll

Θετικό κλίμα επικρατεί στον Περισσό. Στελέχη του ΚΚΕ σημειώνουν ότι αναμένουν τα τελικά αποτελέσματα.

«Φαίνεται ότι υπάρχει δυναμική ανόδου του ΚΚΕ κι αυτό είναι το θετικό στοιχείο αυτής της εκλογικής μάχης. Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή – ευκαιριακή, δείχνει αγωνιστικούς δεσμούς».

19:50 Η πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο exit poll

Για αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα αν επιβεβαιωθούν τα πρώτα exit poll, κάνουν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. «Ένα αποτέλεσμα αρνητικό τόσο για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και για το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων» όπως σημειώνουν.

Η Κουμουνδούρου, σύμφωνα με κομματικές πηγές, δεν περίμενε κάποια έκπληξη, αφού όπως σημειώνουν, «σε μεγάλο βαθμό αυτό είχε προεξοφληθεί από το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών».

«Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί μια τόσο μεγάλη διαφορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» εξηγούν.

Πολύ ανησυχητικό σημάδι, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, είναι η ενίσχυση της ακροδεξιάς που φαίνεται να έχει μεγάλη επιρροή στη νέα Βουλή.

«Οι πολίτες μας έδωσαν εντολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως βασικός κορμός της προοδευτικής παράταξης, θα αγωνιστούμε από την επόμενη ημέρα ως ισχυρή αντιπολίτευση και θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες» καταλήγουν.

19:36 Τα πρώτα συνθήματα στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας

19:35 Αχτσιόγλου: Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ

«Το αποτέλεσμα του exit poll είναι αρνητικό», ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ.

19:31 Οι έδρες της Νέας Δημοκρατίας

«Στο χειρότερο η Νέα Δημοκρατία θα έχει 155-156 έδρες» είπε στο MEGA ο επικεφαλής της εταιρείας Metron Analysis και δημοσκόπος, Στράτος Φαναράς.

Ωστόσο, ο ίδιος συμπλήρωσε στη συνέχεια ότι αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να υπολογίσουμε τον ακριβή αριθμό των εδρών, καθώς πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις θα γίνει με το κόμματα που «παλεύουν» για την είσοδο στη Βουλή.

19:29 Αλέξης Χαρίτσης για Αλέξη Τσίπρα: Θα είναι πρωταγωνιστής στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν

«Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι παρών την επόμενη μέρα και θα είναι ο πρωταγωνιστής στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν» είπε ο Αλέξης Χαρίτσης.

19:28 Στις 21:00 η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Πειραιώς

19:15 Επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών

Η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού ενημερώνει ότι η διαδικασία κύλησε ομαλά και πως τα όποια προβλήματα αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Παράλληλα ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για να ολοκληρωθούν οι δύο αυτές εκλογικές διαδικασίες και έστρεψε τα βλέμματα στα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία αναμένονται περίπου 20:30.

19:13 Η αυτοδυναμία της ΝΔ και η βραδιά θρίλερ για τα μικρότερα κόμματα

Πλέον, με τη ΝΔ να παίρνει, όπως φαίνεται από το exit poll, ισχυρή αυτοδυναμία, το ενδιαφέρον της βραδιάς στρέφεται στη μάχη των μικρότερων κομμάτων για είσοδο στη Βουλή.

Με το… ενάμιση πόδι εντός οι «Σπαρτιάτες», παλεύουν «Ελληνική Λύση» και «Νίκη» και τεράστιο θρίλερ για την «Πλεύση Ελευθερίας» και το «ΜέΡΑ25».

19:04 Το πρώτο σχόλιο του ΠΑΣΟΚ για το exit poll

«Το αποτέλεσμα του Μαΐου δεν ήταν συγκυριακό, η επιλογή των ψηφοφόρων δεν ήταν ευκαιριακή/συγκυριακή. Δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, επανακτά δεσμούςς εμπιστοσύνης με τους προοδευτικούς πολίτες και το επόμενο διάστημα μεγάλο στοίχημα είναι το ΠΑΣΟΚ να καταστεί η αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση. Με τα τόσο αυξημένα ποσοστά ακροδεξιάς, είναι ακόμα πιο σημαντικό το ΠΑΣΟΚ να μπει δημοκρατικό ανάχωμα. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπήκε ποτέ σε διαδικασία να κάνει μικροπολιτική με ακροδεξιά ψήφο (σ.σ. θυμίζουν το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα σε παραστρατημένους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής» είναι το πρώτο σχόλιο του ΠΑΣΟΚ μετά την ανακοίνωση του exit poll.

19:02 Το πρώτο σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας για το exit poll

«Aναμένουμε τα αποτελέσματα. Φαίνεται ότι η ΝΔ εξασφαλίζει ασφαλή αυτοδυναμία. Αυτό μάς κάνει να νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι επόμενες μέρες δεν είναι ημέρες πανηγυρισμών αλλά ημέρες δουλειάς. Δεν υπάρχει ούτε πίστωση χρόνου, ούτε μέρες για χάσιμο» είναι το πρώτο σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας μετά την ανακοίνωση του exit poll.

18:58 Προς αυτοδύναμη ΝΔ με 42%, σίγουρα επτακομματική Βουλή, στην κόψη του ξυραφιού Πλεύση και ΜέΡΑ25

Διαφορά άνω των 24 μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η μέση τιμή του κοινού exit poll των εταιρειών δημοσκοπήσεων, στο 80% του δείγματος.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ θα κινηθεί μεταξύ 40% έως 44%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,1% έως 19,1%, το ΠΑΣΟΚ από 10% έως 13%, το ΚΚΕ από 7,2% έως 9,2%, οι Σπαρτιάτες από 4% έως 6%, η Ελληνική Λύση από 2,3% έως 4,3%, η Νίκη από 2,3% έως 4,3%, το ΜέΡΑ25 από 2% και 4% και η Πλεύση Ελευθερίας από 2% έως 4% επίσης.

Θρίλερ με την Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25 καθώς τα ποσοστά τους δείχνουν ότι είναι στη κόψη του ξυραφιού για να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή.

18:46 Δόθηκε παράταση σε 4 εκλογικά τμήματα στα Καλάβρυτα

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Πάτρα, με κεντρικούς δρόμους να πλημμυρίζουν και κατολισθήσεις να σημειώνονται στο οδικό δίκτυο.

Αποτέλεσμα ήταν αρκετός κόσμος να μην μπορέσει να μεταβεί στα εκλογικά κέντρα, με αποτέλεσμα να δοθεί παράταση σε 4 εκλογικά κέντρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ ο δρόμος για τα Καλάβρυτα έχει κλείσει, λόγω των κατολισθήσεων.

18:30 Μισή ώρα μένει για το exit poll.

Οι κάλπες κλείνουν στις 19:00 και ακολουθεί η καταμέτρηση των ψήφων. Την ίδια ώρα θα ακολουθήσει το πρώτο exit poll.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει το αποτέλεσμα του εκλογικού του τμήματος απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω συσκευής τάμπλετ. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται σημαντικά οι χρόνοι του πρώτου ασφαλούς και του τελικού αποτελέσματος, καθώς και της σταυροδοσίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, εικόνα για πάνω από το 10% της επικράτειας θα υπάρχει μέχρι τις 20:30, ενώ έως τις 22:00 αναμένεται να έχει ενσωματωθεί το 80% – 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά.

18:25 Έφτασε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έφτασε στα γραφεία του κόμματός του συνοδευόμενος από την κόρη του, ενώ στους δημοσιογράφους που περίμεναν εκεί είπε απλώς «σε λίγο θα ξέρουμε περισσότερα».

18:17 Πού θα μάθουν το exit poll οι αρχηγοί των κομμάτων

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στα γραφεία του κόμματος, από λεπτό προς λεπτό, από όπου θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα. Από νωρίς βρίσκονται όμως εκεί οι συνεργάτες του και έχουν αρχίσει να φθάνουν και στελέχη του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει στην οικία του όπου θα μάθει τα αποτελέσματα της αναμέτρησης και μετά τις ανακοινώσεις θα βρεθεί στην Κουμουνδούρου. Αρκετά στελέχη και συνεργάτες του βρίσκονται ήδη εκεί.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης επέστρεψε από την Κρήτη όπου ψήφισε και αναμένεται το απόγευμα στα γραφεία του κόμματός του. Στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επικρατεί αισιοδοξία, μετά και τα αισιόδοξα μηνύματα, που όπως λέει το επιτελείο του, έχουν λάβει.

18:00 Μία ώρα μένει για το κλείσιμο των καλπών, ενώ χιλιάδες άνθρωποι ψήφισαν… παραλία.

17:50 Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στο δείγμα που συγκεντρώθηκε μέχρι τις 16:30 το απόγευμα οι εκλογικές περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής είναι ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας με 48,13% και ακολουθούν με περίπου 45% Β΄Θεσσαλονίκης, Ανατολική Αττική, Φθιώτιδα, Νότιος Τομέας Αθήνας και Ηράκλειο Κρήτης.

Αντίστροφα, το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές καταγράφεται στη Φλώρινα (25%), με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής να εντοπίζεται στην Κεφαλονιά (27%), ενώ κάτω του 30% μετρήθηκε η συμμετοχή σε Λακωνία και Ευρυτανία.

17:44 Θυμίζουμε ότι στις 19:00 θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του exit poll.

17:35 Μιάμιση περίπου ώρα μένει μέχρι να κλείσουν οι κάλπες στις 19:00, με τη διαδικασία να διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

17:32 Με τα εγγόνια της πήγε στην κάλπη η Ντόρα Μπακογιάννη.

17:25 Περίπου 54% ήταν η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο εκλογικό τμήμα για τους Έλληνες του Εξωτερικού στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Γιάννη Μανδαλίδη.

Από τους 91 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα οι 49.

Στις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαΐου, η συμμετοχή ήταν 67%, ψηφίσαν οι 57 εκ των 85 εγγεγραμμένων.

17:24 Στο 40,77% ήταν η συμμετοχή στις 16:15 έναντι 48,76% τον Μάιο, σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι τώρα έχουν ψηφίσει 3.564.116 άτομα. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης σημείωσε ότι πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα θα είναι γνωστή στις 20:30 το απόγευμα.

Ο κ. Σταυριανουδάκης σχολίασε ότι η μειωμένη συμμετοχή κατά 8% σε σχέση με τον Μάιο δεν είναι μικρή ως ποσοστό, αλλά χρειάζεται να περιμένουμε για να δούμε πού θα φτάσει.

17:07 Στο 40,77% ήταν η συμμετοχή στις 16:15 έναντι 48,76% τον Μάιο.

16:52 «Η εκλογική διαδικασία σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξελίσσεται ομαλά από νωρίς το πρωί. Λειτουργούν κανονικά και τα 3.433 εκλογικά τμήματα και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο δημοτικό σχολείο στη Βραχιά Θεσσαλονίκης.

16:45 Να υπενθυμίσουμε ότι η επόμενη ενημέρωση για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία θα είναι στις 17:00. Στο 29,13% διαμορφώθηκε η συμμετοχή μέχρι τις 13:30, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.

16:40 Ψηφοφόρος ετών 99 πήγε να ψηφίσει στις Σέρρες, δίνοντας το παράδειγμα.

Ο κ. Βαγγέλης Ζαχαριάδης συμβούλεψε τους νεότερους να αφήσουν τα κινητά και να μιλούν περισσότερο μεταξύ τους.

16:30 Ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία σε όλη τη χώρα. Πολλοί είναι εκείνοι που πάνε στις κάλπες κατευθείαν από την παραλία, ενώ αρκετοί ήταν και εκείνοι που έκαναν το ανάποδο δρομολόγιο. Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:

16:22 Αξίζει να σημειώσουμε (ειδικά για την ενημέρωση όσων δεν έχουν ακόμα ψηφίσει) ότι παρατηρούνται ουρές και καθυστερήσεις στο ρεύμα εισόδου Αθηνών – Κορίνθου από Κόρινθο μέχρι Νέα Πέραμο.

15:35 Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Σε πολλά εκλογικά κέντρα, έχουν διαμορφωθεί χώροι υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας.

Πίσω από το παραβάν για την επιλογή του ψηφοδελτίου, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν: α) ο δικαστικός αντιπρόσωπος και β) τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου.

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου.

15:25 Αμέσως μετά το γαμήλιο γλέντι, πήγε να ψηφίσει ζευγάρι στην Κηφισιά. Οι νεόνυμφη θέλησαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, λίγο πριν αναχωρήσουν για το ταξίδι του μέλιτος.

15:15 Ο πρωταθλητής του καράτε Λευτέρης Ντάβαρης έκλεψε την παράσταση στον Πύργο. Επέλεξε να μεταβεί στην κάλπη για να ψηφίσει… καβάλα στ’ άλογο. Η εικόνα εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους που πάντως γνωρίζουν την αγάπη του Λευτέρη για τα πανέμορφα αυτά ζώα, όπως αναφέρει το patrisnews.com.

15:00 Στην κάλπη έχοντας αγκαλιά το εγγόνι της, μετέβη η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου. Τη σχετική φωτογραφία δημοσίευσε η ίδια, στον λογαριασμό της στο Instagram.

14:44 Χωρίς εφορευτική επιτροπή η εκλογική διαδικασία σε εκλογικό τμήμα του Αλίμου, με τους πολίτες που πήγαν να ψηφίσουν, να παίρνουν μόνοι τους τα ψηφοδέλτια. Η δικαστική αντιπρόσωπος και ο ένας γραμματέας που ήταν εκεί, έκαναν τον έλεγχο της ταυτότητας και των στοιχείων των ψηφοφόρων και η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά.

14:30 Στα περισσότερα εκλογικά τμήματα υπάρχουν στα παραβάν και στις πόρτες κολλημένες κόλλες Α4 που γράφουν «ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΥΡΟ» για να υπενθυμίζουν στους εκλογείς ότι στον φάκελο, πίσω από το παραβάν, πρέπει να βάλουν μόνο το ψηφοδέλτιο χωρίς σταυρό προτίμησης σε ονόματα υποψηφίων.

14:08 Στο 29,13% η συμμετοχή, μέχρι στιγμής σύμφωνα με το ΥΠΕΣ. Τον Μάιο η συμμετοχή μέχρι αυτή την ώρα ήταν 31, 52%.

Σε νεότερη ενημέρωση αναφορικά με την εξέλιξη της διαδικασίας των εκλογών της 25ης Ιουνίου προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ανέφερε ότι, με βάση τα στοιχεία που είχαν εισαχθεί στο σύστημα μέχρι τις 13:30 από 18.794 εκλογικά τμήματα, δηλαδή ποσοστό 87% των συνολικών εκλογικών τμημάτων, «η συμμετοχή ανερχόταν στο 29,13%».

14:01 Στην κάλπη με κάθε μέσο. Στιγμιότυπα από την εκλογική διαδικασία.

13:45 Φθορές προκάλεσαν άγνωστοι στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο της Σάλπης στον νομό Ροδόπης, το οποίο χρησιμοποιείται ως εκλογικό κέντρο.

Πηγή φωτό: ertnews

Συνεργείο του Δήμου Ιάσμου έσπευσε να αποκαταστήσει τις φθορές παρουσία δύο αστυνομικών από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών, η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε και συνεχίζεται ομαλά.

«Στις 08:00 το πρωί είχαν προσέλθει έντεκα (11) ψηφοφόροι», δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η δικηγόρος – δικαστική αντιπρόσωπος, Σαλή Ζεηρά. Παρόντες, εκτός από το γραμματέα και ένα μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής.

Οι πρώτοι εκλογείς, κυρίως ηλικιωμένοι που πήγαν πριν την έναρξη των εργασιών στα κτήματά τους ή μόλις τελείωσε η κυριακάτικη Λειτουργία.

13:30 Στο 55ο Σχολείο Αθηνών άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς. Ο κ. Σαρμάς αποχώρησε χωρίς να κάνει κάποια δήλωση.

13:20 Ανω κάτω έγινε εκλογικό τμήμα στο Ηράκλειο, όταν ψηφοφόρος αντί να ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, τον έριξε στη σακούλα σκουπιδιών.

Η δικαστική αντιπρόσωπος έψαχνε επί μισή ώρα στα σκουπίδια, για να τον βρει, όπως μεταδίδει το cretapost.

13:02 Με μπαστουνάκι ή χωρίς, ασχέτως αν αντέχουν τα πόδια, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι πηγαίνουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, δείχνοντας τον δρόμο στους νεότερους. Μπορεί τα προβλήματα υγείας να μην λείπουν, ωστόσο, οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι από νωρίς το πρωί βρέθηκαν στις κάλπες δηλώνοντας, ότι παραμένουν ενεργοί πολίτες.

Ενδεικτικά, στα Πετρανά Κοζάνης ένα ζευγάρι υπερήλικων ο κ. Δημήτρης, 97 ετών και η 90χρονη σύζυγός του κ. Ευθυμία προσήλθαν στην κάλπη νωρίς το πρωί για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Πηγή: ertnews

12:42 Ένταση υπήρξε στο 332ο Εκλογικό Τμήμα του Πύργου για τη σειρά παράδοσης των ψηφοδελτίων

Εκπρόσωποι κομμάτων και ψηφοφόροι, κατήγγειλαν τη δικαστική αντιπρόσωπο για παράδοση της δέσμης των ψηφοδελτίων στους πολίτες που προσέρχονταν να ψηφίσουν, βάζοντας πάντα πρώτο το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Όπως αναφέρει το patrisnews.com, oι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ κατήγγειλαν την δικαστική αντιπρόσωπο για μεροληψία, ενώ εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και ένσταση κατά της δικαστικής αντιπροσώπου.

Η ένταση έληξε με έγκαιρη παρέμβαση της αστυνομίας.

12:35 Viral έγινε ο γάιδαρος που μπήκε σε εκλογικό κέντρο. Ο γάιδαρος κέντρισε τα βλέμματα, όπως άλλωστε ήθελε ο ιδιοκτήτης του, για να περάσει το δικό του μήνυμα στις εκλογές.

Δείτε εδώ

12:13: Στο 1ο γυμνάσιο Ελευθερίου-Κορδελιού, στη Θεσσαλονίκη, ψήφισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Αρχικά ο Κυριάκος Βελόπουλος μπήκε σε λάθος εκλογικό τμήμα, αλλά στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο σωστό.

12:05 Το εκλογικό δικαίωμά της άσκησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο 44ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών – 104 Εκλογικό Τμήμα.

12:00 Στην κάλπη από την… κούνια

11:52 Ψήφισε στην Πάτρα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε:

«Η Δημοκρατία απειλείται από τη συγκέντρωση πλούτου, μέσων ενημέρωσης στα χέρια των λίγων. Απειλείται από τις πλατφόρμες που μας ελέγχουν καθημερινά. Απειλείται από την κλιματική αλλαγή, από τον αυταρχισμό, από την πόλωση. Σήμερα κάνουμε το καθήκον μας επιλέγοντας τους εκπροσώπους του λαού. Αλλά η δημοκρατία δεν είναι μόνο οι εκλογές, γι αυτό και από αύριο συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δημοκρατία».

11:30 Δικαστική αντιπρόσωπος στη Λέσβο έχασε την βαλίτσα της στο αεροδρόμιο και καθυστέρησε να πάει στο εκλογικό κέντρο που είχε οριστεί. Η Εβελίνα Χαλαμπαλάκη, μίλησε στο MEGA για την περιπέτεια της στο αεροδρόμιο: «Ταξίδευα από Ηράκλειο προς Μυτιλήνη, γιατί διορίστηκα Λέσβο, με ανταπόκριση Αθήνα. Είχαμε μία περιπέτεια με τις αποσκευές, μέσα στις αποσκευές βρισκόταν ο διορισμός και όλα τα έγγραφα που είχα προετοιμάσει για τις εκλογές, εγκυκλίους και άλλα. Χάσαμε τις αποσκευές, δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την 3η αποσκευή, η μία ήρθε κανονικά, η δεύτερη χάθηκε, την βρήκαμε μετά από μία μέρα.

Η εταιρεία δεν απαντάει στα email. Έτρεχα στα αεροδρόμια και καθυστερούσα το Πρωτοδικείο και τον Δήμο στην Πέτρα, για να έρθω και να αναλάβω καθήκοντα», είπε.

11:20 Στο 11,29% το ποσοστό συμμετοχής μέχρι στιγμής.

«Στο διάστημα μεταξύ 10:00-10:30 από 17.130 δικαστικούς αντιπροσώπους, δηλαδή κοντά στο 80%, το ποσοστό συμμετοχής είναι στο 11,29%, δηλαδή ψήφισαν 888.995», είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο διάστημα αυτό τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής είχαν το Ηράκλειο Κρήτης, η Ανατολική Αττική, ο Έβρος, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική.

10:50 Ψηφίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης

Στην Κρήτη ψηφίζει αυτή την ώρα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου όπως έπραξε και στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Ιουνίου ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου στο 431 εκλογικό τμήμα.

«Καλώ κάθε προοδευτικό πολίτη ό,τι και εάν επέλεξε στις 21 Μαΐου να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, τη μόνη δημοκρατική παράταξη σε αυτή τη νέα της πορεία. Είναι ο μόνος τρόπος για να μην έχουμε άλλα τέσσερα χαμένα χρόνια στο πολιτικό μας σύστημα, μία αναποτελεσματική αντιπολίτευση και μία αλαζονική πελατειακή κυβέρνηση που οι επιλογές της καθημερινά αποδομούν το κοινωνικό κράτος. Από τη δική μας πλευρά, δεσμεύομαι πως θα είναι η δύναμή τους μέσα και έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο, με αγώνες και αγκαλιάζοντας τις αγωνίες τους, τις ελπίδες και τις ανάγκες τους. Η δημοκρατική παράταξη όσο πιο ισχυρή είναι σήμερα το βράδυ τόσο πιο πολύ θα υπάρχει αξιόπιστη προοδευτική δύναμη απέναντι στη συντήρηση, στην αναξιοκρατία, απέναντι στην αδιαφάνεια τα επόμενα χρόνια», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

10:45 Στην Κηφισιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Αυτή την ώρα ψηφίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στο 361ο εκλογικό τμήμα (Λεβίδου 42).

Πλήθος κόσμου υποδέχτηκε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας με χειροκροτήματα στο εκλογικό τμήμα της Κηφισιάς. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύουν όπως και στις περασμένες εκλογές τα δυο από τα τρία παιδιά του, η Δάφνη και ο Κωνσταντίνος.

«Σήμερα το λόγο τον έχουν οι πολίτες και η Δημοκρατία. Ψηφίζουμε για δεύτερη φορά για να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση. Οι πολίτες θα κάνουν το καθήκον τους με ωριμότητα. Οι πολίτες θα ψηφίσουν για την προσωπική τους ευημερία, για το καλό το δικό τους, για το καλό της οικογένειάς τους. Θα ψηφίσουν για μια πατρίδα που θα προσφέρει συνθήκες ευημερίας και κοινωνικής ισότητας σε όλους τους Έλληνες. Εύχομαι καλή ψήφο και η συμμετοχή σε αυτή την εκλογική διαδικασία να είναι αυξημένη», είπε.

10:30 «Κρίνεται η ζωή μας»

Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Είναι η πρώτη φορά που ψηφίζει στο Περιστέρι ο κ. Τσίπρας.

«Η σημερινή κρίσιμη ενισχυμένης αναλογικής που δίνει 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας παράλληλα πως «από τη σημερινή εκλογική διαδικασία κρίνεται η ζωή μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά και η δημοκρατία».

«Αν θα έχουμε και ισχυρή αντιπολίτευση να ελέγχει την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο. Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, σημαίνει ισχυρή κοινωνία».

10: 00 Απρόοπτο με τον Δημήτρη Κουτσούμπα στη Λαμία

Στη Λαμία ψηφίζει αυτή την ώρα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα στο 137ο εκλογικό τμήμα του ΤΕΕ Λαμίας (πρώην Μουστάκειο) στην οδό Καποδιστρίου 27.

Μπαίνοντας στο παραβάν, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ έψαξε τα ψηφοδέλτια και δεν βρήκε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Βγήκε από το παραβάν και ζήτησε και έλαβε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Σημείωσε πως αν γίνονται σε εμένα αυτά τα λάθη, φανταστείτε τι γίνεται αλλού.

«Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ δεν υπάρχει! Αν γίνονται και σε μένα τέτοια λάθη, φανταστείτε τι μπορεί να γίνεται αλλού, θα γίνω και viral», επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

«Καλημέρα σας, καλή δύναμη σε όλους και όλες σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε, είναι η μέρα των εκλογών, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες απόψε το βράδυ, πρέπει όλοι να βρισκόμαστε εκεί, για να κάνουμε το ΚΚΕ πιο ισχυρό, να πάει πολύ πιο ψηλά, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει ισχυρή, λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση 100% και στη Βουλή, και στους ερχόμενους λαϊκούς αγώνες. Ευχαριστώ πολύ», είπε ο κ. Κουτσούμπας, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

09:30 Στις κάλπες και τα… κατοικίδια

09:10 Ψήφισε ο Πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής 

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εκτέλεσε το εκλογικό του δικαίωμα στη Θεσσαλονίκη. Προσήλθε στο εκλογικό κέντρο που ανήκει στις 9.10 το πρωί της Κυριακής.

09:00 Δείτε εικόνες από την εκλογική διαδικασία

08:49 «Αρκεί να ψηφίσει…»

Το δικό του κάλεσμα στους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές, έστειλε ένας 88χρονος ψηφοφόρος, που ψηφίζει ανελλιπώς από το 1958. «Εδώ μας στερούν δικαιώματα», «είναι ανάγκη» να ψηφίσουμε είπε και πρόσθεσε:

«Ψηφίζω από το 1958, δεν έχω χάσει καμία εκλογική διαδικασία. Τι θα ψηφίσει ο καθένας είναι δικαίωμά του αρκεί να έρθει να ψηφίσει».

08:40 Με μικρά προβλήματα στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, «με καθυστέρηση ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία σε ένα εκλογικό τμήμα της ορεινής Ναυπακτίας διότι παρουσίασε βλάβη το αυτοκίνητο του δικαστικού αντιπροσώπου».

Επίσης, «με καθυστέρηση ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία και σε άλλα δύο εκλογικά τμήματα στην Αιτωλοακαρνανία, λόγω αργοπορίας των δικαστικών αντιπροσώπων».

Πάντως, όπως τόνισε η Μαρία Σαλμά, στο ΑΜΠΕ, «όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι βρίσκονται πλέον στις θέσεις τους, η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται κανονικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

08:15 Προβλήματα αντιμετωπίζουν με την εφορευτική επιτροπή πολλά εκλογικά κέντρα.

08:00 Σε δημοτικό σχολείο Περιστερίου, καθυστέρησαν να φτάσουν όλα τα άτομα της εφορευτικής επιτροπής, ωστόσο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είναι κανονικά στις θέσεις τους.

07:50 Σε εκλογικό κέντρο στην Κηφισιά προσήλθαν αρκετά νωρίς ορισμένοι ψηφοφόροι περιμένοντας να ανοίξουν οι κάλπες. Στην είσοδο του σχολείου υπάρχει ένα μπλε παραβάν για τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα.

Δείτε με τι καιρό θα ψηφίσουμε εδώ

07:40 Οι ψηφοφόροι προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, θα πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους, ακόμα κι αν έχει λήξει. Εναλλακτικά δεκτό είναι κάθε έγγραφο ταυτοπροσωπίας, όπως άδεια οδήγησης.

07:27 Η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι 9.813.595 Έλληνες πολίτες εκ των οποίων 4.763.264 άνδρες και 5.050.331 γυναίκες. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.

07:15 Άνοιξαν στις 7 το πρωί οι κάλπες για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου. Οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές έως τις 7 το απόγευμα και τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένεται περίπου στις 20:30 το βράδυ.