«Το να είσαι ο πλουσιότερος άνθρωπος στο νεκροταφείο δεν έχει σημασία για μένα» έχει αναφέρει ο συνιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς.

Το χρήμα πολλοί εμίσησαν, τη δόξα ουδείς, σύμφωνα με το γνωστό ρητό. Και η αλήθεια είναι ότι η σχέση του ανθρώπου με το ευρώ, δολάριο, γιεν, ήταν, είναι και θα είναι σχέση αγάπης – μίσους.

Φήμη, πλούτη, εξουσία, έρχονται με τη συγκέντρωση άφθονων χρημάτων, κάτι βέβαια που δεν μπορεί εύκολα να επιτύχει κάθε μέσος άνθρωπος στη ζωή του. Έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι ένας δισεκατομμυριούχος αγόρασε μια έπαυλη, κάνει φιλανθρωπίες απέκτησε ένα αμάξι ή ένα γιοτ. Όλα αυτά είναι αναμενόμενα.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί υπερβολικοί τρόποι τους οποίους οι πλούσιοι και ισχυροί επιλέγουν να ξοδέψουν τα χρήματά τους.

Ο Τιτανικός… ξαναχτυπά!

Η μεγάλη οθόνη το 2017 μας χάρισε τη φανταστική ερωτική ιστορία του Τιτανικού, με τα μπουκάλια σαμπάνιας, τα πανάκριβα κρύσταλλα και την εμβληματική σκάλα όπου περπάτησαν ο Τζακ Ντόσον (Λεονάρντο ντι Κάπριο) και η Ρόουζ  Ντεγουίτ Μπουκάτερ (Κέιτ Γουίνσλετ)

Η αγάπη του σκηνοθέτη της ταινίας Τζέιμς Κάμερον για τα ναυάγια, οδήγησε στη δημιουργία του Τιτανικού και εμπνεύστηκε την ερωτική ιστορία με σκοπό να δεσμεύσει το κοινό με την πραγματική τραγωδία.

Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε το 1995, όταν ο Κάμερον τράβηξε κάποια πλάνα από τον πραγματικό Τιτανικό. Έτσι ξεκίνησε η ανακατασκευή του πλοίου και με ηλεκτρονικούς υπολογιστές αναδημιούργησαν το βύθισμα.

Λίγα χρόνια αργότερα, η Oceangate διαφήμιζε τα «ταξίδια» στο διασημότερο ναυάγιο της ιστορίας: Αυτό του Τιτανικού!

Ο Τιτανικός ήταν το πιο αναπτυγμένο πλοίο της εποχής του, πρόσφερε μια μοναδική εμπειρία στους πλούσιους επιβάτες του να αψηφήσουν τους νόμους της φύσης ως το «αβύθιστο» και πιο γρήγορο, στο συγκεκριμένο σημείο του Ατλαντικού, μετετράπη σε τάφο.

Ο Τιτάνας – έτσι ονομάζεται το υποβρύχιο της Oceangate – είναι το πιο αναπτυγμένο ιδιωτικό υποβρύχιο του κόσμου, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους πλούσιους επιβάτες για «εκδρομή» στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Για το 2023, η εταιρεία είχε προγραμματίσει 18 καταδύσεις, όλες φυσικά το καλοκαίρι λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Ο Τιτάνας, το υποβρύχιο που κατέβαινε στον Τιτανικό, είχε χωρητικότητα 5 ατόμων, τρεις τουρίστες, οι οποίοι πλήρωναν εισιτήριο 250.000 δολαρίων έκαστος και εγκρίνονταν, μετά από μια διαδικασία συνεντεύξεων (θα έπρεπε να έχουν τις μίνιμουμ σωματικές δυνατότητες να ανεβοκατέβουν σκάλες, να σηκώσουν βάρη, να αντέξουν το κρύο και την κακουχία, καθώς και κάποιες γνώσεις ώστε να συνδράμουν στην εξερεύνηση του ναυαγίου) και δύο άτομα πλήρωμα.

Η «εκδρομή» διαρκούσε περίπου 10 ημέρες, στις οποίες αναζητείτο το κατάλληλο καιρικό «παράθυρο» για να ξεκινήσει η κατάδυση (οι πρώτες δύο ημέρες ήταν εκπαίδευση και στις υπόλοιπες γίνονταν ως και 5 καταδύσεις στο ναυάγιο).

Ποιοι είναι οι πέντε επιβάτες του υποβρυχίου

Σύμφωνα με την Daily Mail, το πλήρωμα των τεσσάρων ατόμων, πέραν του Διευθύνοντος Συμβούλου της OceanGate, Στόκτον Ρας, που πλήρωσαν 250.000 δολάρια ο καθένας προκειμένου να ζήσουν αυτήν την εμπειρία αποτελείται από τους ακόλουθους:

  • Τον Χάμις Χάρντινγκ, Διευθύνων Σύμβουλο της Action Aviation στο Ντουμπάι. Ο δισεκατομμυριούχος είχε προχωρήσει σε ανάρτηση το Σάββατο την απόφαση του να συμμετέχει στο εξερευνητικό αυτό ταξίδι προς το ναυάγιο του Τιτανικού.
  • Τον Γάλλο Εξερευνητή Πολ Ανρί Ναρζολέ, ο οποίος ειδικεύεται στις καταδύσεις και στην οδήγηση υποβρυχίων σκαφών. Μάλιστα, στην ιστοσελίδα της OceanGate περιγράφεται ως «ο μεγαλύτερος εξερευνητής του Τιτανικού».
  • Τον Σεχζάντα Νταβούντ, τον πλουσιότερο άνθρωπο του Πακιστάν, ο οποίος διαχειρίζεται το Ινστιτούτο SETI, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα την Καλιφόρνια και τον γιο του Σουλεμάν. Ακόμη, ο Σεχζάντα είναι αντιπρόεδρος της Engro Corporation, η οποία παράγει λιπάσματα, τρόφιμα και ενέργεια, καθώς και της Dawood Hercules Corporation, η οποία παράγει χημικά. Γεννήθηκε στο Πακιστάν, αλλά μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ.

Τελικά, όταν έχεις χρήματα πιστεύεις ότι μπορείς να πετύχεις τα πάντα, ακόμη και να βυθιστείς κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Από την άλλη πλευρά κάποιοι άλλοι δισεκατομμυριούχοι «γλυκοκοιτάζουν» το ταξίδι στο Διάστημα. Η εταιρεία Space Perspective ετοιμάζεται για τα πρώτα ταξίδια στη στρατόσφαιρα με διαστημόπλοιο το Spaceship Neptune, μια κάψουλα με αερόστατο.

Το εισιτήριο ανέρχεται στα 125.000 δολάρια και έχουν ήδη κλείσει οι πρώτες 1.000 θέσεις.

Η Space Perspective σκέφτηκε τους ερωτευμένους, οι οποίοι θέλουν μια διαφορετική εμπειρία την ημέρα του γάμου τους και έχει μια πρόταση, που δεν μπορεί παρά να σας συναρπάσει: Γάμος στο Διάστημα με θέα τα αστέρια.

Στο παιχνίδι και ο… Μάσκ

Ο Ίλον Μασκ είναι ένας άνθρωπος που συνεχίζει να διχάζει την κοινή γνώμη. Με καθαρή περιουσία άνω των 210 δισ. δολαρίων, είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε γιατί παίρνει περίεργες οικονομικές αποφάσεις.

Θα περίμενε κανείς ότι ένας από τους πέντε πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, θα έχει όσα σπίτια θέλει, όμως εκείνος επέλεξε να κάνει το αντίθετο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Μασκ είναι ο συνιδρυτής της Tesla και κύριος μέτοχος της Space X, οι πιθανότητες είναι ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον να μένει εδώ στη Γη. Αν μη τι άλλο, έχει εξετάσει το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης στον Άρη.

Ο Μασκ έδωσε στους θαυμαστές του μια… γεύση για το πώς σχεδιάζει να μεταφέρει ανθρώπους στον Άρη.

Η SpaceX κυκλοφόρησε το νέο κλιπ κινουμένων σχεδίων που μας δίνει μια ιδέα για το πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν φτάσουν στον Άρη μέσω του Starship του Μασκ, αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο… εκκεντρικός Ρίτσαρντ Μπράνσον

Όταν ήταν 15 ετών ο διευθυντής του σχολείου τού είχε πει: «Ή θα πας φυλακή ή θα γίνεις εκατομμυριούχος».

Στα 72 του, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον δεν είναι εκατομμυριούχος αλλά… δισεκατομμυριούχος, με την περιουσία του να ανέρχεται το 2023 σε 3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Η εταιρεία του Μπράνσον, Virgin Galactic ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει επιτέλους εμπορικές πτήσεις στο διάστημα εντός του μήνα, τερματίζοντας μια 19ετή πορεία που μαστιζόταν από ατυχήματα και τεχνικές προκλήσεις, σύμφωνα με τους FT.

Η πρώτη εμπορική πτήση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 27 και 30 Ιουνίου και θα μεταφέρει τρία μέλη της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ιταλίας στην άκρη του διαστήματος για να διεξάγουν πειράματα σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Είπε ότι η επόμενη πτήση έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Αυγούστου, ενώ οι εκτοξεύσεις θα πραγματοποιούνται κάθε μήνα στη συνέχεια.

Ο Μπέζος και η Blue Origin

Η διαστημική εταιρεία του Τζεφ Μπέζος Blue Origin εξασφάλισε συμβόλαιο της NASA για την ανάπτυξη σκάφους που θα μεταφέρει ανθρώπους στην επιφάνεια της Σελήνης.

Αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα έχει στη διάθεσή της και δεύτερη σεληνάκατο για το πρόγραμμα Artemis, μετά το συμβόλαιο που κέρδισε η SpaceX του Ιλον Μασκ για την πρώτη αποστολή ανθρώπων στο φεγγάρι από το τέλος του προγράμματος Apollo το 1972.

Οι αστροναύτες θα αναχωρούν από τη Γη με την κάψουλα Orion, η οποία πραγματοποίησε πέρυσι την πρώτη δοκιμαστική πτήση από τη Σελήνη, και στη συνέχεια θα μετεπιβιβάζονται στις σεληνακάτους των δύο εταιρειών για το ταξίδι μέχρι την επιφάνεια του φεγγαριού.