Σοκ έχουν προκαλέσει οι δύο ένοπλες επιθέσεις στη Σερβία που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17 άτομα.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει συγκεντρώσει τις μαζικές ένοπλες επιθέσεις που συγκλόνισαν την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες.

Μακελειό στο Βελιγράδι: Σε κρίσιμη κατάσταση δύο μαθητές

Δείτε αναλυτικά

Μάιος 1987 – Βέλγιο: Ο Μίχαελ βαν Βίνεντελ, έχοντας τραυματίσει τους πεθερούς του και τελώντας σε αμόκ στην αγροτική κωμόπολη του Μπογκάαρντεν, νότια των Βρυξελλών, πυροβολεί και σκοτώνει έξι ανθρώπους και αυτοπυροβολείται καθώς οι αστυνομικοί προσπαθούν να τον πείσουν να παραδοθεί.

Αύγουστος 1987 – Βρετανία: Ο Μάικλ Ράιαν, 27χρονος φανατικός των όπλων, σκοτώνει 16 και τραυματίζει 11 ανθρώπους στην πόλη Χάνγκερφορντ, πριν αυτοπυροβοληθεί.

Ιούλιος 1989 – Γαλλία: Γάλλος αγρότης σκοτώνει 14 ανθρώπους, ανάμεσά τους και μέλη της οικογένειάς του στο χωριό Λυσιόλ, κοντά στα ελβετικά σύνορα. Τραυματίζεται και συλλαμβάνεται.

Σεπτέμβριος 1996 – Γαλλία: 16χρονος σε κατάσταση αμόκ σκοτώνει 16 ανθρώπους στην πόλη Κιουέρ και αυτοκτονεί έπειτα από καυγά με τους γονείς του.

Μάρτιος 1996 – Βρετανία: Ο Τόμας Χάμιλτον εισβάλλει σε δημοτικό σχολείο της πόλης Ντάμπλεϊν της Σκωτίας και σκοτώνει 16 παιδιά και την δασκάλα τους πριν αυτοκτονήσει.

Απρίλιος 2002 – Γερμανία: Ο Ρόμπερτ Στάινχόιζερ, 19 ετών, ανοίγει πυρ στην Ερφούρτη αρνούμενος να συμμετάσχει σε διαγώνισμα μαθηματικών. Σκοτώνει 12 καθηγητές, έναν διοικητικό υπάλληλο, δύο μαθητές και έναν αστυνομικό στο Γυμνάσιο Γκούτενμπεργκ πριν αυτοκτονήσει.

Δυο επιθέσεις στη Φινλανδία

7 Νοεμβρίου 2007 – Φινλανδία: Ο Πέκα-Ερικ Αουβίνεν σκοτώνει έξι συμμαθητές του, την σχολική νοσοκόμα και τον διευθυντή και αυτοκτονεί σε γυμνάσιο κοντά στο Ελσίνκι.

23 Σεπτεμβρίου 2008 – Φινλανδία: Ο Μάτι Σάαρι ανοίγει πυρ σε σχολή επαγγελματικής κατάρτισης στο Καουχαγιόκι της βόρειας Φινλανδίας σκοτώνοντας εννέα σπουδαστές και ένα μέλος του διοικητικού προσωπικού πριν αυτοκτονήσει.

Μάρτιος 2009 – Γερμανία: 17χρονος ένοπλος σκοτώνει εννέα μαθητές και τρεις εκπαιδευτικούς σε σχολείο κοντά στην Στουτγάρδη και έναν ακόμη άνθρωπο σε κοντινή κλινική. Στην συνέχεια σκοτώνεται σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία. Δύο ακόμη περαστικοί σκοτώνονται. Ο τελικός απολογισμός είναι 16 νεκροί περιλαμβανομένου του δράστη.

Ιούνιος 201 – Βρετανία: Ο Ντέρικ Μπερντ ανοίγει πυρ σε σειρά πόλεων της επαρχίας Κάμπρια. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώνονται και 11 τραυματίζονται. Ο δράστης αυτοκτονεί.

Αύγουστος 2010 – Σλοβακία: Ενοπλος σκοτώνει έξι μέλη οικογένειας Ρομά και μία ακόμη γυναίκα στην Μπρατισλάβα, τραυματίζει 14 και αυτοκτονεί.

Απρίλιος 2011  – Ολλανδία: Ο Τριστάν βαν ντερ Βλις ανοίγει πυρ σε εμπορικό κέντρο του Ρίντερχοφ, νότια του Αμστερνταμ, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό του.

Το μακελειό από τον ναζιστή Μπρέιβικ

Ιούλιος 2011 – Νορβηγία: Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σκοτώνει 77 ανθρώπους συνολικά, αρχικά 8 με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε κυβερνητικό κτίριο στο Οσλο και στην συνέχεια 69, στην πλειονότητά τους εφήβους, σε θερινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.

Νοέμβριος 2015 – Γαλλία: Ένοπλοι ισλαμιστές εφοδιασμένοι και με βόμβες επιτίθενται κατά του κλαμπ Bataclan, έξι μπαρ και εστιατορίων, καθώς και στην περίμετρο του Stade de France στα περίχωρα του Παρισιού, σκοτώνοντας 130 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες.

Βίντεο από την επίθεση στο Bataclan

Ιούλιος 2016 – Γερμανία: 18χρονος Γερμανοϊρανός, με εμμονή με τους ομαδικούς φόνους, σκοτώνει εννέα ανθρώπους στο Μόναχο.

Μάρτιος 2023 – Γερμανία: Ενοπλος στο Αμβούργο σκοτώνει έξι ανθρώπους πριν αυτοκτονήσει σε χώρο προσευχής Μαρτύρων του Ιεχωβά. Οκτώ άνθρωποι τραυματίζονται, ανάμεσά τους και μία έγκυος που χάνει το αγέννητο παιδί της.

Οι επιθέσεις στη Σερβία

Μάιος 2023 – Σερβία: 13χρονος σκοτώνει οκτώ συμμαθητές του και έναν φύλακα ασφαλείας σε σχολείο του Βελιγραδίου. Δύο ημέρες αργότερα, ένοπλος σκοτώνει οκτώ ανθρώπους και τραυματίζει 14 σε χωριό κοντά στο Βελιγράδι. Και οι δύο δράστες συλλαμβάνονται.