Η πρώτη  μονάδα παραγωγής πρώτων υλών για φάρμακα στη χώρα μας, δημιουργείται στην Τρίπολη, στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος της αμιγώς ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας DEMO, ύψους 356 εκατ. ευρώ για τα έτη 2021-2027.

Πρόκειται για μια επένδυση, η οποία στοχεύει να απαντήσει στο πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη εξαιτίας της μεταφοράς της παραγωγικής δραστηριότητας στην Ασία, και συγκεκριμένα σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες αποτελούν και τους βασικούς προμηθευτές της φαρμακοβιομηχανίας σε πρώτες ύλες.

Η επένδυση που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα μπορεί να καλύψει το 20% των συνολικών αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς σε γενόσημα φάρμακα και πιο συγκεκριμένα το 30% των αναγκών της Ε.Ε. σε παράγωγα πενικιλίνης και το 37% των αναγκών της Ε.Ε. σε ογκολογικά φάρμακα.

Ελλείψεις φαρμάκων

Το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό την πρώτη χρονιά της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία, καθώς τότε, τα lockdown που εφαρμόστηκαν, το κλείσιμο των συνόρων διεθνώς και η καθήλωση των μεταφορικών μέσων προκάλεσε δραματικές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα όπως αναισθητικά, αντιβιοτικά, αναλγητικά κι άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι ελλείψεις καλύφθηκαν κατά το δυνατόν από ελληνικές φαρμακευτικές, οι οποίες δραστηριοποιούμενες παραγωγικά, μπόρεσαν να καλύψουν τις προμήθειες που τους ζητήθηκαν.

Με τις ελλείψεις σε βασικά φάρμακα, η ΕΕ επαναπροσδιόρισε την πολιτική υγείας δίνοντας έμφαση στην επάρκεια σε προσιτά φάρμακα, ενώ αναγνώρισε ότι η επάρκεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ενίσχυσης της φαρμακοβιομηχανίας σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Επένδυση στην παραγωγή

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για κάλυψη των αναγκών, η επένδυση της DEMO, στοχεύει να αναδείξει την Τρίπολη σε ευρωπαϊκό hub παραγωγής πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων, με τη δημιουργία τεσσάρων παραγωγικών μονάδων δυναμικότητας 270 τόνων, που θα εστιάζουν μόνο στην παραγωγή πρώτων υλών, με στόχο τη σταδιακή απεξάρτηση της γηραιάς Ηπείρου από την ανάγκη για πρώτες ύλες από τρίτες χώρες.

Αυτή η παραγωγική δραστηριότητα θα υποστηρίζεται στη συνέχεια από άλλες τέσσερις παραγωγικές μονάδες τελικών προϊόντων, δυναμικότητας 324 εκατ. τεμαχίων σκευασμάτων που θα προορίζονται τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Καθώς οι ανάγκες σε πρώτες ύλες είναι καθοριστικές, στο πλαίσιο της ίδιας επένδυσης η DEMO υποστηρίζει την ανάπτυξη δραστικών ουσιών, με την ίδρυση ενός νέου Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, στόχος του οποίου θα είναι η ανάπτυξη πέντε δραστικών ουσιών γενοσήμων φαρμάκων, ετησίως.

Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης στην περιοχή, συνολικής έκτασης 2.400 τ.μ.. Τα 13 ξεχωριστά εργαστήριά του, έχουν εξοπλιστεί με σύγχρονες εργαστηριακές υποδομές χημικής οργανικής σύνθεσης δραστικών ουσιών, καθώς και αναλυτικές τεχνικές που υποστηρίζουν παράλληλα το κομμάτι της οργανικής σύνθεσης. Το κέντρο διαθέτει εργαστήρια ανάπτυξης τελικών φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ δύο εργαστήριά του αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη συνεργασία της εταιρείας με ερευνητικές ομάδες των ελληνικών Πανεπιστημίων. Στο κέντρο, εφαρμόζονται παγκόσμια πρότυπα καλής εργαστηριακής πρακτικής και τα αντίστοιχα πρότυπα καλής βιομηχανικής πρακτικής (Good Manufacturing Practice – GMP).

Συνολικά στο hub της Τρίπολης θα δημιουργηθούν 600 νέες θέσεις εργασίας σε βάθος 10ετίας, ενώ το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης και οι μονάδες πρώτων υλών θα υποστηριχθούν με επιπλέον 100 επιστήμονες που εστιάζουν στην ανάπτυξη πρώτων υλών για νοσοκομειακά φάρμακα.

Για τη διασφάλιση της ποιότητας των δραστικών ουσιών, τα τμήματα διασφάλισης ποιότητας και κανονιστικών υποθέσεων της εταιρείας θα φροντίζουν για την σωστή εφαρμογή και εναρμόνιση με όλες τις απαραίτητες οδηγίες, αλλά και τις διεθνείς φαρμακοποιίες και τις προδιαγραφές του Διεθνούς Συμβουλίου Εναρμόνισης για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης (The International Council for Harmonisation of Technical Requirements for Pharmaceuticals for Human Use – ICH).