Είναι από τα σταθερά ραντεβού της χρονιάς για τους βιβλιόφιλους. Είναι ένας από τους πολλούς – αλλά πάντα εξαιρετικά ενδιαφέροντες – καταλόγους που δημοσιεύονται ετησίως, στην προκειμένη περίπτωση με τα βιβλία που είναι ιδανικά για να διαβαστούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Μία λίστα που δεν σχολιάζεται μόνο από όσους ασχολούνται με τις εκδόσεις, τη συγγραφή ή απλώς είναι λάτρεις της ανάγνωσης, αλλά και από όσους ενδιαφέρονται για την πολιτική. Κι αυτό διότι συντάκτης της δεν είναι άλλος από τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα.

Λογοτεχνία, βιογραφίες, graphic novels βρίσκονται στον κατάλογο που συντάσσει σταθερά από το καλοκαίρι του 2009, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με εξαίρεση το 2012 και το 2013, λόγω φόρτου εργασίας.

Η λίστα είναι πολυαναμενόμενη, καθώς είναι πολλοί εκείνοι που βρίσκουν συναρπαστικό να μαθαίνουν ποια βιβλία διάβασε και ξεχώρισε ο Μπαράκ Ομπάμα. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που έχουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με το κατά πόσο η λίστα αυτή είναι «αυθεντική». Εχει συνταχθεί από τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο ή από κάποιους συνεργάτες του,  ώστε να είναι πολυσυλλεκτική και να εκφράζει τις τάσεις της εποχής; Κατά πόσο έχει διαμορφωθεί κατόπιν παρεμβάσεων και συστάσεων από εκδοτικούς οίκους ή συγγραφείς;

Τον τρόπο που συντάσσεται λοιπόν η λίστα με τα βιβλία που συστήνει ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να ανακαλύψει η ειδική στον στρατηγικό σχεδιασμό επικοινωνίας μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης Σοφί Βερσμπόου για λογαριασμό του περιοδικού «Esquire». Kαι για να τα καταφέρει ξεκίνησε την έρευνά της από εκδοτικούς οίκους επιχειρώντας να μάθει αν προτείνουν βιβλία στον Μπαράκ Ομπάμα. Η απάντηση που πήρε ήταν αρνητική και μάλιστα η επικεφαλής  του τμήματος επικοινωνίας του εκδοτικού οίκου Random ανέφερε ότι όλα τα βιβλία του καταλόγου είναι προσωπικές επιλογές του.

Ο Ερικ Σουλτς, ο οποίος διετέλεσε ανώτερος σύμβουλος και αναπληρωτής γραμματέας Τύπου του προέδρου Ομπάμα, υποστηρίζει πως ο συντάκτης της λίστας βασίζεται σε συζητήσεις που έχει με τις κόρες του, τους φίλους του, επιχειρηματίες και αθλητές και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες, που είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από τη θέση του προέδρου.

Εκπλήξεις

Οι τίτλοι που επιλέγει ο Ομπάμα καλύπτουν μεγάλο εύρος τόσο σε θέματα όσο και σε συγγραφείς. Το τελικό περιεχόμενό της αποτελεί έκπληξη για όλους. Οι συγγραφείς που έχουν δει τα βιβλία τους να εντάσσονται στον κατάλογο του Ομπάμα δεν είχαν ιδέα ότι τα πονήματά τους είχαν επιλεγεί και το πληροφορήθηκαν από φίλους τους. Οι εκδοτικοί οίκοι μαθαίνουν το περιεχόμενο της λίστας όταν δημοσιεύεται, με αποτέλεσμα να μην έχουν έτοιμες αναρτήσεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προωθητικό υλικό προς αποστολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι πώς ο πιο ισχυρός άνθρωπος στον πλανήτη βρήκε χρόνο να διαβάσει τόσα βιβλία. Ο Σουλτς εξηγεί ότι ο Ομπάμα τα κατάφερνε επειδή θεωρεί ότι το διάβασμα είναι απαραίτητο και το βάζει ως προτεραιότητα στο πρόγραμμά του.

Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ