Εν μέσω χάους συνεχίστηκαν χθες οι προσπάθειες πολλών ξένων χωρών, από τα ευρωπαϊκά κράτη μέχρι την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, να απομακρύνουν από αέρος ή διά θαλάσσης τους υπηκόους τους από το Σουδάν.

Αργά το βράδυ, ωστόσο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε πως οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές είχαν συμφωνήσει σε μία 72ωρη κατάπαυση πυρός, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα. Απομένει να φανεί αν αυτή τη φορά, και αντίθετα με τις προηγούμενες, θα τηρήσουν τη συμφωνία τους. Το Ισραήλ πρότεινε χθες να φιλοξενήσει τους δύο αντίπαλους σουδανούς στρατηγούς για συνομιλίες.

Λίγα λεπτά αργότερα, δύο διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Reuters πως η γαλλική φρεγάτα «Lorraine» κατευθυνόταν προς το Πορτ Σουδάν, στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να βοηθήσει στον επαναπατρισμό ξένων υπηκόων. Μιλώντας χθες ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αποτύπωσε τους φόβους πολλών, προειδοποιώντας ότι η βία στο Σουδάν «κινδυνεύει να γίνει μία καταστροφική πυρκαγιά που μπορεί να καταπιεί όλη την περιοχή και πιο πέρα».

Τόσο ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο όσο και ο αμερικανός ομόλογός του Αντονι Μπλίνκεν εξέφρασαν μία ακόμα ανησυχία: ότι με τη διπλωματική της αποδέσμευση η Δύση κινδυνεύει να επιτρέψει στη Ρωσία να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη επιρροή στο Σουδάν. Η λέξη-κλειδί σε αυτό το σημείο είναι: «Wagner».

Η προειδοποίηση

«Δεν είναι δίκαιο που όλοι οι ξένοι εγκαταλείπουν τη χώρα σε αυτές τις συνθήκες» δήλωσε ο Χααβίστο, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. «Αν φύγουμε, θα αφήσουμε και χώρο για τα στρατεύματα της Wagner και τη Ρωσία να παίξουν αυτό το παιχνίδι» πρόσθεσε. «Βαθιά ανησυχία» για την παρουσία στο Σουδάν της μισθοφορικής ομάδας που ίδρυσε ο Γεβγένι Πριγκόζιν εξέφρασε και ο Μπλίνκεν.

Ο ίδιος ο Πριγκόζιν αρνείται ότι άνδρες του βρίσκονται στο Σουδάν, ενώ έχει προσφερθεί ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, επικεφαλής των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων, και τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, άλλως γνωστό ως «Χεμέτι», επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» (RSF). Οπως σημειώνει ωστόσο η «La Repubblica», και αυτή του ακόμα η πρόταση επιβεβαιώνει τις σχέσεις του με τους δύο πρώην συμμάχους, που είχαν συμφωνήσει να παραχωρήσουν στη Ρωσία ναυτική βάση στο Πορτ Σουδάν.

Τα έγγραφα του Πενταγώνου

Ενα από τα διαβαθμισμένα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο και εντοπίστηκε από τη «Washington Post» επιβεβαιώνει τη στρατηγική που εφαρμόζει η Wagner όχι μόνο στο Σουδάν αλλά σε τουλάχιστον 13 χώρες της Αφρικής, εκμεταλλευόμενη τη «μεγάλη απόσυρση» που θέλησε η κυβέρνηση Τραμπ, αλλά και τη γενικότερη έλλειψη δέσμευσης, από πλευράς της Δύσης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ηπείρου.

Στο παρελθόν «εκμεταλλεύονταν τα κενά εξουσίας» τρυπώνοντας όπου υπήρχαν εμφύλιοι πόλεμοι ή τζιχαντιστές. Τώρα, ωστόσο, είναι εκείνοι που «προκαλούν αστάθεια, οργανώνοντας πραξικοπήματα και επαναστάσεις». Ο στόχος παραμένει ο ίδιος: η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής και η οικοδόμηση ενός μετώπου χωρών εχθρικών προς τη Δύση, μιας πραγματικής «συνομοσπονδίας» στενά συνδεδεμένης με το Κρεμλίνο. Στο έγγραφο του Πενταγώνου καταγράφονται μάλιστα 12 «κινητικές υποθέσεις» – δηλαδή στρατιωτικές ενέργειες – και άλλες εναλλακτικές επιλογές στο πλαίσιο πιθανών «συντονισμένων αμερικανικών και συμμαχικών προσπαθειών» για την εξουδετέρωση της Wagner.

Τουλάχιστον 427 νεκροί

Στο μεταξύ, το Σουδάν μετράει ήδη από τις 15 Απριλίου τουλάχιστον 427 νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους: κάπου 20.000 έχουν καταφύγει στο Τσαντ, άλλοι 10.000 στο Νότιο Σουδάν. Για τους εναπομείναντες ανθρώπους στην τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής, όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού χρειαζόταν ανθρωπιστική βοήθεια πριν ακόμα ξεσπάσει η βία, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ζοφερή.

Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ