Η Moderna πρόκειται το επόμενο διάστημα να τιμολογήσει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Η τιμή που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων κυμαίνεται από 110 έως 130 $ ανά δόση στις ΗΠΑ και πρόκειται να ισχύσει, όταν μεταβεί από την κρατική σύμβαση στην εμπορική διανομή των εμβολίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το εύρος των τιμών που εξετάζονται είναι παρόμοιο με αυτό που η Pfizer Inc. είπε τον Οκτώβριο ότι εξέταζε για το εμβόλιο που ανέπτυξε με την BioNTech SE.

Τι ανέφερε ο CEO της Moderna

«Θα πίστευα ότι αυτός ο τύπος τιμολόγησης είναι συνεπής με την αξία» που παρέχεται από το εμβόλιο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Stephane Bancel σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο περιθώριο του συνεδρίου J.P. Morgan Healthcare Conference στο Σαν Φρανσίσκο.

Ανέφερε ακόμη ότι η αναμενόμενη τιμή για τις εμπορικές ασφαλιστικές εταιρείες θα ήταν σημαντικά υψηλότερη από το κόστος ανά δόση στα συμβόλαια προμήθειας της Moderna με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Πόσο κοστίζουν τα ενισχυτικά εμβόλια

Τα ενημερωμένα ενισχυτικά εμβόλια της Moderna κοστίζουν περίπου 26 $ ανά δόση σε μια ομοσπονδιακή σύμβαση προμήθειας που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2022. Το αρχικό εμβόλιο κόστιζε περίπου 15 έως 16 $ ανά δόση σε προηγούμενα συμβόλαια προμήθειας.

Μέχρι σήμερα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αγοράσει όλες τις δόσεις των εμβολίων Covid-19 και τις έχει διαθέσει χωρίς κόστος στους καταναλωτές. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι μετά την εξάντληση της προμήθειας που εξασφαλίζεται βάσει ομοσπονδιακών συμβάσεων, οι εταιρείες θα πρέπει να στραφούν στην τυπική εμπορική διανομή.

Σε συζητήσεις με νοσοκομεία και φαρμακεία

Η Moderna βρίσκεται σε συζητήσεις με νοσοκομειακά συστήματα, φαρμακεία και διευθυντές παροχών φαρμακείων για να ευθυγραμμίσει τη διανομή του εμβολίου της ενόψει μιας πιθανής εκστρατείας που θα προτείνει στους πολίτες να λάβουν την ενισχυτική δόση μέσα στο φθινόπωρο, είπε ο κ. Bancel.

Οι ενισχυτικές δόσεις που διανέμονται το φθινόπωρο ενδέχεται να ενημερωθούν για να ταιριάζουν με τις κυκλοφορούσες παραλλαγές του κοροναϊού, είπε ο κ. Bancel. Ακόμη και σε υψηλότερες τιμές ανά δόση, οι πωλήσεις του εμβολίου Covid-19 της Moderna αναμένεται να μειωθούν.

Αναμένονται ελάχιστες πωλήσεις εμβολίων

Η εταιρεία του Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει ελάχιστες πωλήσεις εμβολίων για τον Covid-19 περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023, με τη δυνατότητα για την αγορά περισσότερων δόσεων. Για ολόκληρο το έτος 2022, κατέγραψε περίπου 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις εμβολίων Covid-19.

Η εταιρεία αυξάνει την εστίασή της σε πιθανά νέα προϊόντα πέρα από το εμβόλιο Covid-19, όπως ένα εμβόλιο για τον αναπνευστικό ιό ή RSV. Η Moderna αναμένει να αναφέρει σύντομα αποτελέσματα από μια μεγάλη μελέτη για το εμβόλιο RSV, είπε ο κ. Bancel.