Ο κ. Ζέπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του συντονιστή της εκδήλωσης κ. Μιχαηλίδη, ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία κάθονται μαζί στο τραπέζι του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ από το 1952 και είναι η μόνη Οργάνωση στην οποία Έλληνες και Τούρκοι συνεργάζονται σε καθημερινή βάση.

Σε γενικές γραμμές, υπήρχε ένας ανοιχτός διάλογος μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων Διπλωματών που επέτρεπε την ανταλλαγή απόψεων και θέσεων.

Πρόσθεσε, ότι το τραπέζι του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων, παγίως, δεν επιθυμούσε να καλείται να τοποθετηθεί πάνω σε Ελληνοτουρκικές διαφορές, πράγμα που ήταν γνωστό στους Μονίμους Αντιπροσώπους Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίοι, φρόντιζαν να συζητούν τις διαφορές τους με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ  ή  και την Γραμματεία, δεδομένου ότι ήταν αποτελεσματικότερη η διαδικασία αυτή για τις αναφυόμενες διαφορές, διότι η παρουσίαση διμερών θεμάτων ενώπιων του Συμβουλίου ήταν αναποτελεσματική.

Ο κ. Ζέπος, υπενθύμισε τα Luns Rulings, βάσει των οποίων ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Ολλανδός, κ.Luns, εμπόδιζε να συζητούνται διμερή θέματα ή προβλήματα που αφορούσαν στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας στο τραπέζι του Συμβουλίου ενώ είχε προχωρήσει και σε ορισμένες πράξεις επαχθείς για την ελληνική πλευρά, όσον αφορούσε σε ορισμένες περιοχές Νατοϊκών ασκήσεων.

Αργότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Μιχαηλίδη, ο κ. Ζέπος ανέφερε ότι του προκάλεσε εξαιρετικά αρνητική εντύπωση την εποχή των Ιμίων, η αδιαφορία του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας καθώς και των αρμόδιων Νατοϊκών οργάνων ως προς τη διαπίστωση της ιστορικής αλήθειας, βάσει των διαφόρων χαρτών που αποδείκνυαν την ορθότητα των ελληνικών θέσεων.

Επίσης, ο κ. Ζέπος, παρατήρησε, ότι την εποχή του τραγικού επεισοδίου  Ηλιάκη, σε αντίθεση με προηγούμενες εμπειρίες, τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ όσο και οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των χωρών μελών, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου Αντιπροσώπου, εξέφρασαν άμεσα τη λύπη τους για το τραγικό συμβάν.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ζέπος, διερωτήθηκε εάν κατά την τελευταία περίοδο των δυσχερών ελληνοτουρκικών σχέσεων εξακολουθεί να υπάρχει διάλογος μεταξύ των Μονίμων Αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

Πρέσβης ε.τ.